Λίμνη Πλαστήρα: Ένας από τους ομορφότερους προορισμούς της ορεινής Ελλάδας

Ένα μικρό θαύμα του ανθρώπου και της φύσης θα αντικρίσετε στην Θεσσαλία.

Όλο και περισσότεροι πλέον, εγκαταλείπουν κάθε Σαββατοκύριακο το «χουζούρεμα», για να ανακαλύψουν τις ομορφιές της ελληνικής φύσης!

Πάρτε μαζί σας τα απολύτως απαραίτητα και ξεκινήστε για ένα ακόμη περιπετειώδες weekend, που σίγουρα θα σας ανταμείψει. Διασχίστε τα 300 χλμ. που χωρίζουν την Αθήνα από την Καρδίτσα και μην παραλείψετε να ρίχνετε κλεφτές ματιές έξω από το παράθυρο για να θαυμάσετε το εκπληκτικό τοπίο της διαδρομής. Κάντε μια στάση στην Καρδίτσα για καφέ και ύστερα από περίπου μισή ώρα, θα φθάσετε στη λίμνη Πλαστήρα, που σίγουρα θα σας κλέψει την καρδιά.

Το υπέροχο αυτό τοπίο, οφείλεται στο μυαλό και τη φαντασία κάποιων ανθρώπων, που το 1960, δημιούργησαν την τεχνητή λίμνη Μέγδοβα ή Ταυρωπού, η οποία και μετονομάστηκε σε λίμνη Πλαστήρα, λόγω του ότι αποτελούσε προσωπικό όραμα του Ν. Πλαστήρα.

Ο ποταμός Ταυρωπός, παγιδεύτηκε στο οροπέδιο της Μεβρόπολης και δημιούργησε ένα μοναδικό αποτέλεσμα, με συνολικό μήκος 14 χλμ. και μέγιστο βάθος 4 χλμ. μια λίμνη, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα.

Το φράγμα της λίμνης είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Πρόκειται για μια θεόρατη κατασκευή με μήκος 200 μέτρα και ύψος 83 μέτρα.

Παρόλο που είναι τεχνητή, έχει αφομοιωθεί πλήρως από το φυσικό περιβάλλον, που την αγκαλιάζει με πυκνά δάση από έλατα και καστανιές και με άλλα 650 είδη και υποείδη χλωρίδας καθώς και με 67 είδη πανίδας.

Έτσι λοιπόν, μην ξαφνιαστείτε, αν στο δρόμο σας εμφανιστούν ξαφνικά ελάφια, ζαρκάδια ή ακόμη και λύκοι και αρκούδες! Απλώς κρατήστε την ψυχραιμία σας και κυρίως προστατέψτε τα, καθώς δίνουν καθημερινά αγώνα για την επιβίωσή τους.

Ο παράδεισος των απανταχού οικολόγων και φυσιολατρών ακούει στο όνομα λίμνη Πλαστήρα.

Στα πυκνά δάση θα συναντήσετε ανθρώπους να παρατηρούν σπάνια πουλιά (birdwatching), να μελετούν πρωτόγνωρα είδη χλωρίδας και να περπατούν ατελείωτες ώρες μέσα σε ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον.

Υπάρχουν βέβαια και οι λάτρεις των αθλητικών δραστηριοτήτων, που αναζητούν μοναδικές συγκινήσεις, τις οποίες μόνο το φυσικό στοιχείο μπορεί να προσφέρει.

Κάντε λοιπόν καγιάκ στα ήρεμα νερά της λίμνης, ιππασία με εκπαιδευμένα άλογα, ποδήλατο βουνού αλλά και υπέροχους περιπάτους ή επιβιβαστείτε σε θηριώδη τζιπ, που δεν αγαπούν ιδιαίτερα την άσφαλτο και προτιμούν τα κακοτράχαλα μονοπάτια…

Για όσους προτιμούν ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο, χωρίς εντάσεις και χωρίς εκρήξεις αδρεναλίνης, μια λύση είναι να πάρουν το αυτοκίνητό τους και να κάνουν το γύρο της λίμνης σε μια πραγματικά μαγευτική διαδρομή.

Σταθείτε στη Μονή της Παναγιάς της Πελεκητής, από όπου θα ενθουσιαστείτε με τη μοναδική θέα των φιορδ της λίμνης, όπως φαίνονται από ψηλά. Περνώντας το φράγμα Πλαστήρα, θα φθάσετε στη Μονή Κορώνας, ένα βυζαντινό κάστρο, που λειτούργησε ως μοναστήρι και ως Κρυφό Σχολειό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Απαραίτητη είναι η στάση και στον Πειραματικό Αγρό Οργανικής Καλλιέργειας για να προμηθευτείτε οικολογικά προϊόντα από το Συνεταιρισμό Γυναικών της περιοχής.

Οι εξερευνητές της παρέας μπορούν να ξεκινήσουν με το αυτοκίνητο και να κάνουν μια περιήγηση στα χωριουδάκια γύρω από τη λίμνη. Σίγουρα θα εντυπωσιαστούν.

Γραφικά και πανέμορφα με πέτρινα σπιτάκια και σημαντικά βυζαντινά μνημεία, κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς.

Ο Μεσενικόλας, το Μορφοβούνι, το Κρυονέρι, τα Καλύβια Πεζούλας, η Φυλακτή, η Νεράϊδα, το Νεοχώρι, ο Μπελουκομύτης, η Καστανιά, το Λαμπερό και πλήθος άλλων μικρών «θησαυρών» διαθέτουν αρκετά δωμάτια για τη διαμονή σας καθώς και μικρά ταβερνάκια με τοπικές σπεσιαλιτέ και άλλες νοστιμιές.

Related posts

Δεν το βάζει ο νους σου.. Ένα ελληνικό χωριό στα καλύτερα του κόσμου για το 2024 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Οφθαλμαπάτη ή ανεξήγητο φαινόμενο; Ο δρόμος στην Πιερία που έγινε αντικείμενο μελέτης και συζήτησης

Καμία Αράχωβα, κανένα Πήλιο: Αυτός είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός με καλό φαγητό – Μια ανάσα από την Αττική