Οι 15 εκπληκτικές παραλίες της Μήλου που την κάνουν μοναδική

by Newsroom i-diakopes.gr
Οι 15 εκπληκτικές παραλίες της Μήλου που την κάνουν μοναδική

H Μήλος είναι ένα ηφαιστειακό ελληνικό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, βόρεια του Κρητικού πελάγους.

Λέγεται ότι το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «βήλος» που εξελίχθηκε σε «μήλος» και σήμαινε «πρόβατο». Κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και έχει δώσει σημαντικό μεταλλευτικό πλούτο: οψιδιανό στους προϊστορικούς χρόνους, καολίνη και ποζολανών στους ιστορικούς χρόνους μέχρι τώρα και πρόσφατα μπεντονίτη, περλίτη. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πλάκα.

Η Μήλος έχει σχήμα πετάλου, υπάρχουν πολλές παραλίες και πολλά καταλύματα (ξενοδοχεία – ενοικιαζόμενα δωμάτια) που καθιστούν τη Μήλο τουριστικό πόλο. Το γνωστό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου (Παρίσι) βρέθηκε στη Μήλο το 1820 ενώ το αντίγραφο βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου στην Πλάκα.

Σαρακίνικο

Για σεληνιακό τοπίο μιλούν οι κάτοικοι της Μήλου και δεν έχουν καθόλου άδικο. Κάτασπρα μακρόστενα πετρώματα απλώνονται μέσα και έξω από τη θάλασσα δημιουργώντας αλλόκοτες βεράντες στα βράχια, αψίδες και θαλάσσιες σπηλιές χρωματίζοντας ακόμα και το βυθό με ασπριδερά χρώματα. Ο παράδεισος των φωτογράφων και των βουτηχτών από τα βράχια. Δεν είναι οργανωμένη και η είσοδος από τη θάλασσα είναι μάλλον στενή. Πρέπει να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα. Βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Μήλου και θα φτάσετε οδικά από τον Αδάμαντα με κατεύθυνση προς το βορρά, για 30 λεπτά περίπου.

Αχιβαδόλιμνη

Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού με κατάλευκη αμμουδιά και βαθυγάλανα ρηχά νερά. Εκεί υπάρχει οργανωμένο camping και η παραλία είναι προσβάσιμη και με λεωφορείο. Πήρε το όνομά της από την λιμνούλα που βρίσκεται απέναντί της και είναι γεμάτη από αχιβάδες. Η Αχιβαδόλιμνη ή Χιβαδόλιμνη χωρίζεται σε δύο αμμουδιές, η πρώτη είναι πιο ήσυχη και απομονωμένη, ενώ η δεύτερη είναι πολυσύχναστη, οργανωμένη και διαθέτει beach bar και εστιατόρια. Η παραλία αποτελεί ιδανική επιλογή για τους λάτρεις του surf και του kite-surf.

Θειωρυχεία

Σχεδόν 60 χρόνια πάνε από τότε που έκλεισαν τα παλιά ορυχεία. Ευτυχώς γιατί άφησαν ελεύθερη μια υπέροχη αμμουδιά με ατμοσφαιρικά ερειπωμένα κτίρια, ράγες, βαγόνια μέχρι και παρατημένα εργαλεία. Πολύχρωμα βότσαλα και τραχύ, απόκοσμο τοπίο. Από Αδάμαντα κατευθυνθείτε προς Κάναβα και εκεί στρίβετε για Ζεφύρια. Το τελευταίο κομμάτι του δρόμου χωμάτινο και ζόρικο.

Γέροντας

Η παραλία με τα χίλια πρόσωπα, που μεταβάλλεται από εποχή σε εποχή λόγω του καιρού, είναι η αγαπημένη ξένων κυρίως επισκεπτών, που ανακάλυψαν την απόμερη αυτή γωνιά στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Γοητευμένοι από τους βραχώδεις σχηματισμούς, τη μικρή παραλία με την κατάμαυρη άμμο και τη θεόρατη φυσική πέτρινη καμάρα στην άκρη της, αψηφούν τη δύσκολη πρόσβαση για να χαρούν τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά του της Μήλου. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού, στα δυτικά του Προβατά. Ακολουθείτε τον παραλιακό δρόμο προς Αχιβαδολίμνη, στρίβετε αριστερά προς Προβατά και συνεχίζετε μέχρι να βρείτε την ταμπέλα προς Γέροντα. Θα αφήσετε το αυτοκίνητο και θα περπατήσετε για 10 λεπτά περίπου.

Φυριπλάκα

Πολύχρωμα ασβεστολιθικά πετρώματα που όποτε βραχούν γίνονται φυσικές μπογιές. Δέντρο ούτε για δείγμα, μόνο δυο σειρές ομπρέλες, από κάτω οι ξαπλώστρες και beach bar για ό,τι χρειαστείτε. Μια από τις καλύτερες παραλίες της Μήλου που προτιμούν οι κατέχοντες σκάφος, εντούρο μηχανή ή ψυχή πεζοπόρου και καταρριχητή. Βρίσκεται στη νότια ακτή του νησιού, κοντά στο χωριό Προβατάς. Ξεκινάτε οδικά από τον Αδάμαντα προς Εμπορειό. Στρίβετε αριστερά στη διασταύρωση με κατεύθυνση για Προβατά. Μετά 15 λεπτά περπάτημα και κάθοδος από την πλαγιά.

Πολύαιγος

Αν βρίσκεστε στα Πολλώνια της Μήλου ή στην Κίμωλο, αξίζει να πάρετε το θαλάσσιο ταξί, για ν’ ανακαλύψετε τις παραλίες της ακατοίκητης Πολυαίγου με τα τροπικά, τιρκουάζ νερά: το Πάνω και Κάτω Μερσίνι, της Παναγιάς τ’ αυλάκι και τα Άμουρα. Εκτός από την αίσθηση της απόλυτης απομόνωσης, το νησάκι, σε απόσταση 5 μόλις λεπτών απ’ τα Πολλώνια, θα σας κερδίσει με τους εντυπωσιακούς, πολύχρωμους σχηματισμούς πετρωμάτων, που μαρτυρούν την ηφαιστειακή του προέλευση.

Άγιος Ιωάννης

Η παραλία πήρε το όνομά της από το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Σιδεριανού και βρίσκεται στα δυτικά του νησιού. Για να βρείτε αυτή τη λευκόχρυση αμμουδιά που χωρίζεται σε τρία μέρη συνδεδεμένα μεταξύ τους με μονοπατάκια, θα πρέπει να διασχίσετε χωματόδρομο περίπου 12 χιλιομέτρων. Η πρώτη είναι προσβάσιμη με όχημα, ενώ στις άλλες δύο θα πρέπει να περπατήσετε αρκετά και να κατεβείτε και βράχια.

Τριάδες

Τρεις αμμώδης απόμερες παραλίες με καταγάλανα ρηχά νερά, τοποθετημένες η μία μετά την άλλη στη δυτική πλευρά της Μήλου. Το τοπίο είναι βουκολικό με ξανθιά άμμο κλεισμένη ανάμεσα σε βράχια. Η διαδρομή είναι κουραστική, αλλά η απόκοσμη ομορφιά τους θα σας αποζημιώσει.

Κήπος

Βρίσκεται στα νότια του νησιού και είναι εύκολα προσβάσιμη. Εκτός από αμμώδη παραλία ο Κήπος διαθέτει και λιμανάκι από απ’ όπου ξεκινούν καραβάκια για το Κλέφτικο, καθώς και εστιατόριο και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Κλέφτικο

Το Κλέφτικο ή τα «Θαλασσινά Μετέωρα» όπως πολλοί το αποκαλούν, είναι ένα σύνολο γκριζόλευκων βράχων με παράξενες μορφές και σχηματισμούς, με σπηλιές και κοιλώματα μου δημιουργήθηκαν με το πέρασμα των αιώνων από τον αέρα και τη θάλασσα.

Για να απολαύσετε τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά του και τους μοναδικούς σχηματισμούς του θα πρέπει να έρθετε με καραβάκι ή ιστιοπλοϊκό. Το Κλέφτικο παλιότερα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο και ορμητήριο πειρατών και από εκεί πήρε και το όνομά του.

Παλιοχώρι

Μεγάλη και δημοφιλής παραλία 8χλμ από τον Αδάμαντα προς τα νότια. Αποτελείται από πολύχρωμα βότσαλα, χοντρή άμμο και δροσερά πεντακάθαρα βαθιά νερά. Ουσιαστικά η παραλία αποτελείται από τρεις παραλίες. Την μεγάλη και οργανωμένη, την μεσαία και μια πιο μικρή και στενή περικυκλωμένη από βράχια. Στο Παλιοχώρι έχετε την ευκαιρία να δείτε μοναδικές και επιβλητικές εικόνες, αποτέλεσμα της ηφαιστειακής ενέργειας και της γεωλογικής ζωντάνιας της περιοχής. Εκτός από τα πολύχρωμα βράχια σε κόκκινο, ροζ, κίτρινο και λευκόγκριζο χρώμα, στο Παλιοχώρι αναβλύζουν θερμά νερά. Η αφάνταστη ποικιλία των φυσικών υλικών και χρωμάτων που διαθέτει, είναι σίγουρο πως θα σας καταπλήξει.

Τσιγκράδο

Παραλία αγκαλιασμένη από θεόρατα βράχια, με κάτασπρη άμμο και σμαραγδένια νερά. Η πρόσβαση σε αυτή την πραγματικά εξωτική παραλία γίνεται από έναν σχετικά εύκολο χωματόδρομο. Για να απολαύσετε όμως την ομορφιά της θα πρέπει να κατεβείτε από το ύψωμα μέσω ενός ίχνους απότομου μονοπατιού που είναι καλυμμένο με άμμο. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά μπορείτε να προμηθευτείτε τα απολύτως απαραίτητα από την κοντινή παραλία της Φυριπλάκας.

Παπάφραγκας

Δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Φυλακωπής, βρίσκονται οι τρεις σπηλιές του Παπάφραγκα. Το σπήλαιο του Παπάφραγκα είναι μια βαθιά θαλάσσια σπηλιά, όπου μπορείτε να κολυμπήσετε σε γαλαζοπράσινα νερά ανάμεσα σε γκριζόλευκα βράχια που οδηγούν στην ανοιχτή θάλασσα. Η παραλία είναι μικρής έκτασης, περικυκλωμένη από τα θεόρατα ανοιχτόχρωμα βράχια, ενώ για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να κατεβείτε από ένα απόκρημνο σκάλισμα πάνω στο βράχο. Στα χρόνια του Βυζαντίου χρησιμοποιούταν ως ορμητήρια των πειρατών, ενώ πήρε το όνομά της από τον τελευταίο Φράγκο Παπά που χρησιμοποιούσε την παραλία για να προφυλάσσει τη βάρκα του.

Πλάθιενα

Πολύ συμπαθητική παραλία με ψιλή λευκή άμμο στην είσοδο του κόλπου της Μήλου, πολύ κοντά στην Πλάκα. Έχει καλή οδική πρόσβαση και θέα προς τις Ακραδιές, τις Αρκούδες και τα Μαντράκια. Τα διάσπαρτα αλμυρίκια προσφέρουν άφθονη σκιά στους λουόμενους και τα ρηχά κρυστάλλινα νερά είναι ιδανικά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Δεν υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις σε κοντινή απόσταση από την παραλία.

Φυροπόταμος

Παραθαλάσσιος οικισμός με μικρή, αλλά οργανωμένη παραλία, κατάλληλος για κολύμπι και ψάρεμα. Διαθέτει αρκετά αλμυρίκια και κολπίσκο περιτριγυρισμένο από «σύρματα». Η παραλία του είναι αμμώδης, ενώ διαθέτει και beach bar. Στην άκρη του, μετά τα ψαράδικα σπιτάκια, θα δείτε την εγκαταλελειμμένη σκάλα φόρτωσης και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Προτεινόμενα