Βουνά και θάλασσες, χωριά σταματημένα στον χρόνο και κάστρα βγαλμένα από εικονογράφηση παραμυθιού, αρχαίες πόλεις που μετρούν την Ιστορία τους σε χιλιετίες, καρτποσταλικές παραλίες και μαγεμένα δάση . Όσο και αν ορκίζεσαι πως την έχεις γυρίσει ολόκληρη, η Πελοπόννησος δεν τελειώνει ποτέ. Πάντα κάτι θα σου ξεφεύγει –κι αυτό είναι κομμάτι της μαγείας της.
Διαδρομή #1: Από την Τρίπολη στην Αρχαία Ολυμπία
Χιλιόμετρα: 127
Ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, η Αρχαία Ολυμπία, την οποία η άνοιξη κάνει ακόμα ωραιότερη, είναι ο προορισμός. Αλλά το ταξίδι έχει (εξίσου μεγάλη) σημασία:
Η εκατό-και-κάτι χιλιομέτρων διαδρομή διασχίζει μερικά από τα ομορφότερα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας, περνώντας δίπλα από λουλουδιασμένα λιβάδια με φόντο τις καταπράσινες πλαγιές του Μαινάλου.
Χάρτης:
Χάρτης με λεπτομέρειες στο Google Maps εδώ
Και αν θέλετε… λίγη φύση ακόμα, θα οδηγήσετε άλλα 18 χιλιόμετρα από την Ολυμπία ως το πανέμορφο –και ανεξερεύνητο εν πολλοίς– δάσος της Φολόης.
Διαδρομή #2: Από τη Σπάρτη στο Λεωνίδιο και τα Πούλιθρα
Χιλιόμετρα: 90
Φαντασμαγορική διαδρομή, που σκαρφαλώνει τις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα, περνά από ένα από τα ομορφότερα χωριά του, τον Κοσμά, και ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα, τη Μονή Ελώνης, πριν καταλήξει… παραθαλάσσια, στο υπέροχο Λεωνίδιο και το μικρό γραφικό ψαροχώρι που λέγεται Πούλιθρα.
Χάρτης:
Χάρτης με λεπτομέρειες στο Google Maps εδώ
Αν έρθετε ως εδώ καλοκαίρι, αξίζει να οδηγήσετε –μετά από ένα διάλειμμα– την έξτρα ώρα ως την φαντασμαγορικότερη παραλία της ανατολικής ακτής της Πελοποννήσου, που λέγεται Φωκιανό.
Διαδρομή #3: Από τη Νεμέα στα χωριά του Λάδωνα
Χιλιόμετρα: 150
Ξεκινάμε από τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας (υπολογίστε και μια διανυκτέρευση εδώ, για να μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά κρασιά της) και συνεχίζουμε προς την Ορεινή Κορινθία, που αυτή την εποχή –απουσία πληθών Αθηναίων weeekenders– βρίσκεται στα καλύτερά της.
Χάρτης:
Χάρτης με λεπτομέρειες στο Google Maps εδώ
Στάση οπωσδήποτε στις όχθες των δύο λιμνών της, Στυμφαλίας και Δόξας, και στα χωριουδάκια της Καστανιάς και του Φενεού, και συνεχίζουμε προς τα υπέροχα χωριά του Λάδωνα: Δάφνη, Δήμητρα και Κοντοβάζαινα.
Διαδρομή #4: Από την Κορώνη στην Κυπαρισσία
Χιλιόμετρα: 94
Βαρεθήκατε τα βουνά; Πιστεύετε ότι δεν νοείται ανοιξιάτικη διαδρομή χωρίς θάλασσα; Σας καταλαβαίνουμε. Και σας έχουμε σχεδόν εκατό χορταστικά χιλιόμετρα που ακουμπούν όλη σχεδόν την ώρα στη θάλασσα –εκτός από ένα πολύ μικρό κομμάτι της διαδρομής, από την Κορώνη ως τη Φοινικούντα.
Χάρτης:
Χάρτης με λεπτομέρειες στο Google Maps εδώ
Και δεν έχει μόνο θέα θάλασσα: Έχει και συγκλονιστικά κάστρα, και μαγικό ηλιοβασίλεμα με φόντο τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, και μια από τις ωραιότερες ελληνικές παραλίες, την περίφημη Βοϊδοκοιλιά, και νησιώτικη αύρα στην Πύλο, και συναπαντήματα με τον Νέστορα στο παλάτι του, στη Χώρα, που θα ενθουσιάσει ακόμα και τον λιγότερο ένθερμο οπαδό του sightseeing. Και μετά απ’ όλα αυτά, καταλήγει στην Κυπαρισσία –την οποία 23 ακόμα χιλιόμετρα χωρίζουν από τους εκπληκτικούς καταρράκτες της Νέδας.
Διαδρομή #5: Μάνη
Εκατό πενήντα χιλιόμετρα… πέτρας και θάλασσας αγκαλιάζουν το μεσαίο «πόδι» της Πελοποννήσου, που λαμπυρίζει στον εκτυφλωτικό της ήλιο. Από το Γύθειο θα οδηγήσετε νότια, προς το Σκουτάρι και τον Κότρωνα, παρατηρώντας το τοπίο να «αγριεύει» όσο κατεβαίνετε, και από εκεί ακόμα πιο νότια, στην Κοκκάλα, το Πόρτο Κάγιο και την κουκλίστικη Βάθεια, κάνοντας όσο περισσότερες στάσεις για φαγητό πλάι στο κύμα και διστακτικά πλατσουρίσματα στις καταπληκτικές της παραλίες.
Χάρτης:
Χάρτης με λεπτομέρειες στο Google Maps εδώ.
Από την Βάθεια και μετά, η διαδρομή… τραβά την ανηφόρα, προς τον Γερολιμένα, τα φαντασμαγορικά Σπήλαια του Διρού (στάση εδώ οπωσδήποτε), τα λιθόκτιστα δρομάκια της Αρεόπολης και τα βαθυγάλαζα νερά που αγκαλιάζουν το Λιμένι. Και από εδώ, κατευθυνόμαστε βορειότερα, παρατηρώντας το τοπίο να αλλάζει και να γαληνεύει, καθώς μπαίνουμε στο μεσσηνιακό κομμάτι της Μάνης, με προορισμό ένα από τα ομορφότερα χωριά της, την Καρδαμύλη του Πριν τα Μεσάνυχτα.