Μέσα στην καρδιά των Τζουμέρκων βρίσκεται ένα άγνωστο κουκλίστικο χωριουδάκι πνιγμένο στα έλατα, τα πεύκα και τις κουμαριές

Στο κέντρο των Τζουμέρκων, 45 χλμ νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων και 55
χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Άρτας, σ’ ένα αλπικό τοπίο σε υψόμετρο 650 μέτρων είναι χτισμένο ένα κουκλίστικο χωριό, τα Άγναντα.

Πρόκειται για ένα χωριουδάκι 800 περίπου κατοίκων πνιγμένο κυριολεκτικά από τα έλατα, τα πλατάνια, τα πεύκα και τις κουμαριές.

Η πλούσια βλάστηση και τα φυσικά τρεχούμενα νερά είναι τα χαρακτηριστικά του χωριού και ένας από τους λόγους που το επισκέπτονται τόσοι πολλοί ταξιδιώτες.


Απλώνεται στη λεκάνη που σχηματίζεται από τα βουνά Τζουμέρκα και Ξηροβούνι, έχοντας το ψηλότερο σημείο της στο φύτρωμα του βουνού και τα χαμηλότερο να βρέχεται σχεδόν από τον Άραχθο ποταμό.

Από το κέντρο του χωριού περνά ο Αγναντίτικος (χείμαρρος, που εκβάλλει στον Άραχθο), ο οποίος χωρίζει το χωριό σε δύο συνοικίες (μαχαλάδες): τον πάνω και τον κάτω μαχαλά, διότι η μία συνοικία είναι πιο ψηλά και αντίστοιχα πιο χαμηλά υψομετρικά από την άλλη.

Η λέξη Άγναντα παράγεται από το επίθετο «Άγναντος,-η,-ο», που σημαίνει «ανοιχτό μέρος», από το οποίο μπορούμε να παρατηρούμε τι συμβαίνει, όχι μόνο γύρω μας, αλλά και μακριά μας.

Παλαιότερα το χωριό αποτελούταν από μικροσυνοικίες με σπιτοκάλυβα, τα οποία όμως βρισκόταν σε περίοπτη θέση: Κονάκια, Πλάκες, Ζίφκος, Βίλλια, Κερασιά.

Από τις θέσεις αυτές οι κάτοικοι αγνάντευαν το απέναντι βουνό (Ξεροβούνι) προκειμένου να δουν ποιος «πάει κι έρχεται από τα Γιάννενα» κι έτσι προέκυψε το όνομα. Αργότερα το χωριό μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση, όμως διατήρησε τη σημερινή του ονομασία.

Το φυσικό τοπίο του χωριού Άγναντα είναι μοναδικό. Ο επισκέπτης θα δει επιβλητικά φυσικά τοπία και μοναδικά πέτρινα γεφύρια, παραδοσιακές βρύσες και ιστορικά μοναστήρια.

Τα Άγναντα, είναι χωριό συγκεντρωμένο με πυκνή δόμηση και σε αμφιθεατρική διάταξη.

Οι αυλές των σπιτιών ευρύχωρες, πλακοστρωμένες, με λουλούδια φυτεμένες στις άκρες και από πάνω τους απλώνονται οι κληματαριές.

Στα δρομάκια περνά αυλάκι με νερό από το βουνό για πότισμα των κήπων. Τα περισσότερα από τα σπίτια είναι λιθόκτιστα από σκούρα πελεκητή πέτρα, μονώροφα, διώροφα μερικά και τριώροφα, ανάλογα με το μέρος που έχουν χτιστεί και την κλίση που έχει το έδαφος.

Οι στέγες των σπιτιών τετράκλινες σκεπασμένες με σκούρες πλάκες ή κεραμίδια.

Αφού εξερευνήσετε τα γραφικά σοκάκια το χωριού μπορείτε να επισκεφθείτε και πολλά από τα αξιοθέατα της περιοχής όπως, το μεταβυζαντινό μνημείο της Αγίας Φανερωμένης, τους δύο νερόμυλους που έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία, το μοναστήρι της Κηπίνας, το σπήλαιο των Πραμάντων, τους καταρράκτες κ.α.

Όσοι αγαπούν τη φύση μπορούν να κάνουν ανάβαση στο βουνό με την επιβλητική κορυφή Στρογγούλα (άνω των 2.000 μέτρων), ράφτινγκ ή καγιάκ στον Άραχθο ποταμό (8 χλμ από τα Άγναντα) αλλά και ιππασία στην κοντινή Αετοράχη.

Απολαύστε τα Άγναντα από ψηλά.. (βίντεο: Epirustravel eu – Drone Flights)

Related posts

Δεν το βάζει ο νους σου.. Ένα ελληνικό χωριό στα καλύτερα του κόσμου για το 2024 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Οφθαλμαπάτη ή ανεξήγητο φαινόμενο; Ο δρόμος στην Πιερία που έγινε αντικείμενο μελέτης και συζήτησης

Καμία Αράχωβα, κανένα Πήλιο: Αυτός είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός με καλό φαγητό – Μια ανάσα από την Αττική