Το γραφικό χωριό του Mamma Mia στο Πήλιο με τα κρυστάλλινα νερά και η περίεργη ιστορία του Απόστολου Βαϊνόπουλου

Η Νταμούχαρη είναι ένας παράδεισος που συνδυάζει βουνό και θάλασσα για εξορμήσεις όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά και αγαπημένος προορισμός ακόμη και των πλέον «δύσκολων» ταξιδιωτών.

Στο λιμανάκι της ο βυθός σχεδόν πάντα αστράφτει σαν κρύσταλλο με βελούδινα ακίνητα φύκια.

Η Νταμούχαρη είναι το μοναδικό φυσικό και ασφαλές λιμάνι της ανατολικής ακτής του Πηλίου. Και το μικρότερο επίσης. Από εδώ γινόταν το εμπόριο των γύρω χωριών Τσαγκαράδα και Μούρεσι για πολλά χρόνια.

Στον κάβο υπάρχει το ερειπωμένο κάστρο που κτίστηκε από τους Ενετούς για να προστατεύει από τους πειρατές ένα σταθμό ταξιδιωτών και αποθήκες που είχαν φτιάξει στη Νταμούχαρη. Αργότερα – πολύ μετά τους Ενετούς – τους χώρους αυτούς χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για να φυλάνε τα προϊόντα που διακινούνταν από το λιμανάκι. Από το ‘70 και μετά άρχισε να αναπτύσσεται ο τουρισμός με την έλευση των Γερμανών, αλλά ποτέ δεν έγινε μαζικός. Η Νταμούχαρη παραμένει ένα γραφικό πηλιορείτικο ψαροχώρι. Το οποίο απολαμβάνουν ιδιαίτερα οι έχοντες σκάφος.

Ο βόρειος ορμίσκος είναι και σήμερα ένα λιμανάκι, όπου φιλοξενούνται πολύχρωμες ψαρόβαρκες και σκάφη αναψυχής. Στον οικισμό υπάρχουν παλιά και καινούργια γραφικά σπίτια, ξενώνες και δωμάτια, αλλά και λίγες ταβέρνες για φαγητό.

Λανθασμένα πιστεύουν οι περισσότεροι ότι τα γυρίσματα της κινηματογραφικής επιτυχίας Mamma Mia έγιναν μόνο στη Σκιάθο, καθώς τα συνεργεία του Χόλιγουντ πέρασαν τόσο από την Σκόπελο όσο και από την Νταμούχαρη.

Σύμφωνα με το σενάριο, η Νταμούχαρη είναι το λιμάνι του νησιού όπου υποτίθεται ότι λαμβάνει χώρα η ιστορία. Είναι το μέρος που η Meryl Streep υποδέχεται τις δύο παλιές και αγαπημένες φίλες της, που έρχονται για το γάμο της κόρης της. Επιπλέον, το χωριό αποτελεί το κύριο σκηνικό της χορογραφίας του τραγουδιού “Ντάνσινγκ Κουίν” (Dancing Queen).

Τα γυρίσματα στην Νταμούχαρη κράτησαν τρεις μέρες και περίπου τριακόσια (300) άτομα εργάστηκαν μαζί εκείνες τις ημέρες. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις όλους εκείνους τους ανθρώπους να συντονίζονται άψογα. Όλα τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στο λιμάνι (όπου έστησαν και μια ξύλινη μαρίνα) και γύρω από το μεγάλο εγκαταλελειμμένο κτίριο που βρίσκεται εκεί.

Όλο το συνεργείο του Mamma Mia σεβάστηκε το χωριό και την τοπική κοινωνία και άφησε τις πιο όμορφες αναμνήσεις και τις καλύτερες εντυπώσεις…

Η Νταμούχαρη δεν είναι ένα απλό χωριό, έχει από πίσω μια ιστορία που ξεκινάει από τις αρχές του εικοστού αιώνα. Οι περισσότεροι κάτοικοι και ξενοδόχοι κατάγονται από έναν άνθρωπο τον Απόστολο Βαινόπουλου (ο προπάππους τους), ο οποίος ήταν και ο μόνος κάτοικος της Νταμούχαρης από την οποία διοικούσε μια επιχείρηση εισαγωγών και εξαγωγών προϊόντων, όντας δεινός καπετάνιος.

Ο Απόστολος Βαϊνόπουλος ταξίδευε πολύ μεταφέροντας προϊόντα σε όλο το Ανατολικό Πήλιο αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες. Μια μέρα στο Βουκουρέστι γνώρισε τον έρωτα. Την έλεγαν Κλεοπάτρα, ήταν πλούσια και όμορφη και ο Βαϊνόπουλος ήθελε να την παντρευτεί και να την φέρει πίσω στη Νταμούχαρη, να ζήσουν εκεί ευτυχισμένα.

Έτσι και έγινε, η Κλεοπάτρα, την οποία φώναζε χαιδευτικά Μιραμάρε, εγκαταστάθηκε στη Νταμούχαρη και για αυτή ο Βαϊνόπουλος χτίζει ένα αρχοντικό για να στεγάσουν τον έρωτά τους. Κάπου εδώ τελειώνει το ευχάριστο κομμάτι της ιστορίας. Τα χρόνια περνούν και η Μιραμάρε βρίσκεται σε κατάθλιψη μακριά από την οικογένειά της και τον αγαπημένο της που λείπει μόνιμα σε ταξίδια. Είναι έγκυος και μετά από επιπλοκές στον τοκετό της, πεθαίνει, και αφήνει το μονάκριβο παιδί τους μόνο. Το παιδί είναι αγόρι και ζει χαρούμενο μέχρι τα 10 του χρόνια όπου προσβάλλεται από μια ασθένεια και πεθαίνει και αυτό.

Ο Απόστολος Βαϊνόπουλος είναι απαρηγόρητος, η Μιραμάρε και ο γιός του δεν υπάρχουν πια. Η μόνη που του μένει και του συμπαραστέκεται είναι η φτωχή Βικτώρια, η παραμάνα του χαμένου γιου του, με την οποία έρχεται ακόμα πιο κοντά. Τελικά με τη Βικτώρια αποκτάει πέντε παιδιά, την Ηλέκτρα, την Κλεοπάτρα, τη Νικία, τον Ιάσονα και τον Κλέαρχο.

Σε αυτά τα πέντε παιδιά καθώς και στους απογόνους τους ανήκουν τα περισσότερα σπίτια, καταλύματα και εστιατόρια που θα βρείτε αυτή τη στιγμή στη Νταμούχαρη. Σίγουρα θα συναντήσετε και Γερμανούς οι οποίοι γνώρισαν την περιοχή τη δεκαετία του 60’ και μαγεύτηκαν από αυτή.

Συγκεκριμένα ο Έκαρτ Λάου, γερμανός έμπορος λαικής τέχνης αγόρασε τον Παραδοσιακό Ξενώνα “Γερμανικόν” και έκανε τη Νταμούχαρη διάσημη στους κύκλους του στη Γερμανία. Μέχρι που επισκέφθηκε τη Νταμούχαρη και η Ρόμι Σνάιντερ (πριγκίπισσα Σίσσι) και όπως μας είπαν στο χωριό κυκλοφορούσε ντυμένη με τουλπάνια και γυμνόστηθη απολάμβανε τη παραλία της Νταμούχαρης.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες: taxydromos, alternatrips, pelion web

Related posts

Οφθαλμαπάτη ή ανεξήγητο φαινόμενο; Ο δρόμος στην Πιερία που έγινε αντικείμενο μελέτης και συζήτησης

Καμία Αράχωβα, κανένα Πήλιο: Αυτός είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός με καλό φαγητό – Μια ανάσα από την Αττική

Εδώ θα δείτε νεράιδες.. Το χωριό με την μαγική θέα στην ωραιότερη γέφυρα της Ελλάδας