Ερείκουσα: Ένα υπέροχο μικρό νησάκι
Ερείκουσα: Μεταξύ των Διαποντίων νησιών του Ιονίου υπάρχει ένα μικρό νησί, όχι τόσο ευρύτερα γνωστό που όμως διαθέτει μια σπάνια ανεξερεύνητη ομορφιά. Η Ερείκουσα είναι ένα μικρό νησί βόρεια της Κέρκυρας, με έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Είναι το νησί των ονείρων σας. Καταπράσινες εκτάσεις από ελαιώνες, απέραντη γαλάζια θάλασσα που το περιβάλλει και μια γεμάτη διάθεση για εξερεύνηση του νησιού είναι εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τόσο ακαταμάχητη την Ερείκουσα για εκείνους που θέλουν να ζήσουν το όνειρο, μακρυά και πέρα από τον κόσμο
Η Ερείκουσα είναι ένα από τα 11 μικρά νησάκια του Ιονίου Πελάγους, κοντά στην Κέρκυρα που όλα μαζί δημιουργούν τα γνωστά Διαπόντια Νησιά. Η Ερρικούσα είναι μάλιστα το πιο βόρειο νησάκι του Ιονίου με αριθμημένους 698 μόνιμους κατοίκους. Έχει πάρει το όνομά της πιθανότατα από τον τοπικό θάμνο Ρείκι του οποίου οι άνθη έχουν μια διαρκιτική απαλή μυρωδιά.
Σε έκταση δεν ξεπερνάει τα 5 τχλμ και γι αυτό το λόγο ανήκει στην νομαρχία διοίκησης της Κέρκυρας. Aποτελεί ωστόσο μια ξεχωριστή κοινότητα. Παρά το μικρό μέγεθος του νησιού το καταπράσινο τοπίο του είναι μεγαλειώδες. Προσφέρει ιδανική απομόνωση για τους φυσιολάτρες που επιλέγουν εναλλακτικές διακοπές σε ένα ιδιαίτερα όμορφο νησάκι.
Ο παράδεισος της Ερείκουσας
Σημαντικές παραλίες της Ερείκουσας είναι το Πόρτο αλλά και το Μπραγκίνι. Τα καταγάλανα νερά του Ιονίου Πελάγους σε συνδυασμό με την λευκή αμμουδιά του νησιού δημιουργούν το κατάλληλο τοπίο. Η πυκνή βλάστηση του νησιού που είναι γεμάτο από κυπαρίσσια άγρια βότανα και φυτά δημιουργούν μικρά δρομάκια ιδανικούς για χαλαρούς περιπάτους και για εξερεύνηση του νησιού.
Οι κάτοικοι του νησιού διατηρούν ζωντανές τις μνήμες και τις συνήθειες του παρελθόντος. Ένα μάλιστα από τα βασικά αξιοθέατα του νησιού είναι το παραδοσιακό ελαιοτριβείο του ανάμεσα στους παραδοσιακούς οικισμούς. Βρίσκεται ακόμα και σήμερα σε πλήρη λειτουργία.
Περισσότερες πληροφορίες για το νησί της Ερείκουσας
Ένα πανέμορφο, διαφορετικό νησί που στέκεται καταπράσινο στην είσοδο της Αδριατικής και φιλοξενεί στην μικρή του έκταση διάφορα ενδιαφέροντα είδη της άγριας ζωής του Ιονίου. Η Ερείκουσα συχνά αναφέρεται και ως Ερεικούσσα. Μία σχετικά άγνωστη ονομασία της υπήρξε η λατινογενής Μερλέρα, ή Μερλέρε, όπως διασώζεται σε παλαιούς ναυτικούς χάρτες. Το όνομα της σχετίζεται άμεσα με την άγρια φύση της, καθώς προέρχεται από το ρείκι που φυτρώνει σχεδόν παντού στο νησί. Μία ακόμα πιο λαϊκή ονομασία του νησιού είναι Ερούξα, ενώ οι κάτοικοι του ονομάζονται Ρουξιώτες και Ρικουσιώτες.
Ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τη νήσο της Ερείκουσας
Πρόκειται για το βορειότερο νησί του Ιονίου πελάγους που ανήκει, μαζί με το Μαθράκι και τους Οθωνούς, στο σύμπλεγμα των Διαπόντιων Νήσων που απλώνονται βόρεια της Κέρκυρας. Βρίσκεται 6 ναυτικά μίλια από το ακρωτήρι Δράστης στα βόρεια της Κέρκυρας και 14,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Αλβανίας. Είναι το ανατολικότερο νησί των Διαπόντιων και το δεύτερο σε μέγεθος φτάνοντας τα 3,7 τ.χλμ. Το σχήμα της είναι σχεδόν κυκλικό και το μήκος των ακτογραμμών της φτάνει τα 9,5 χλμ. Η δυτική και η βόρεια ακτογραμμή είναι δυσπρόσιτη με κατακόρυφους γκρεμούς, ενώ στα νότια, ανάμεσα στα ακρωτήρια Άκρα Κάτεργο και Άκρα Σταμόλεκα, απλώνεται η όμορφη παραλία Πόρτο στην άκρη της οποίας βρίσκεται το μικρό λιμάνι του νησιού.
Η Ερείκουσα είναι ένα νησί με κατάφυτους, χαμηλούς λόφους στα κεντρικά και στα ανατολικά και με την ψηλότερη κορυφή, το Σαντάρδο ή Μεροβίγλι, να φτάνει στα 130 μέτρα. Από γεωλογική άποψη η Ερείκουσα εμφανίζει τα ίδια στοιχεία με το Σιδάρι της Κέρκυρας και περιλαμβάνει αποθέσεις υποθαλάσσιων ριπιδίων και αλλουβιακές αποθέσεις με χαρακτηριστικά ψαμμιτικά και πηλώδη στρώματα. Το μικρό μέγεθος του νησιού, η αμόλυντη φύση και η ελάχιστη επιστημονική βιβλιογραφία για τα φυτά και τα ζώα που φιλοξενεί, το καθιστούν έναν κορυφαίο προορισμό για εξερευνητές και πεζοπόρους.
Η βλάστηση του νησιού είναι πυκνή και τυπικά μεσογειακή. Κοντά στους οικισμούς υπάρχουν ελαιώνες με ψηλά, αιωνόβια ελαιόδεντρα, ενώ η υπόλοιπη βλάστηση αποτελείται από χαλέπιες πεύκες, κυπαρίσσια, πουρνάρια, αριές, λεύκες, αλμυρίκια, φτελιές, αφροξυλιές, κουμαριές, κοκκορεβυθιές, μυρτιές, παλιούρια, σκίνα, πικροδάφνες, ρείκια, θυμάρια, λαδανιές, φασκόμηλα, γαλατσίδες, ασφόδελους, ασπάλαθους, κ.ά. Στο νησί έχουν καταγραφεί περίπου 340 είδη φυτών, από τα οποία ξεχωρίζει η παρουσία του λευκού κρίνου Lilium candidum και του ενδημικού είδους των νησιών του Ιονίου, Galium ionicum.
Η ”άγνωστη Ερεικούσα” που κάνει διακοπές Α. Τσίπρα
To ακρότατο σημείο της Ελλάδας στην Δύση είναι τρία νησάκια στα όρια Ιονίου και Αδριατικής: οι Διαπόντιοι νήσοι, Οθωνοί, Ερεικούσσα και Μαθράκι. Νησιά άγνωστα στους πολλούς και “ξεχασμένα” μέχρι πριν λίγα χρόνια. Αλλά και νησιά με έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, που αξίζουν την προσοχή όσων αγαπούν τον ήσυχο παραθερισμό.
Οι Οθωνοί είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά και το δυτικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας και απέχει 12 ν.μ. από την ΒΔ ακτή της Κέρκυρας. Είναι ουσιαστικά το νησί από το οποίο εποικίστηκαν και τα άλλα δύο. Είναι ένα ορεινό νησί, με βραχώδεις ακτές, κατάφυτο από αιωνόβιους ελαιώνες. Αν και σήμερα η μετανάστευση έχει μειώσει τον πληθυσμό τους σε λίγες εκατοντάδες κατοίκων, στο παρελθόν το νησί γνώρισε μέρες δόξας και ναυτικής ακμής, πράγμα που αποτυπώνεται στα παλιά όμορφα σπίτια των οικισμών του.
Οι Οθωνοί είναι ένα νησί όπου η φύση είναι πολύ γενναιόδωρη: η βλάστηση είναι πλούσια και ζωντανή και ντύνει όλο το εξαίρετο φυσικό του ανάγλυφο. Ηπια, πράσινα, τοπία στον Νότο, εναλάσσονται με τοπία άγριας ομορφιάς στον Βορρά. Ενα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών διασχίζει όλο το νησί και δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα να έρθει κοντά στην απαράμιλλης ομορφιά φύση του.
Η Ερεικούσσα είναι το δεύτερο σε μέγεθος από τα τρία νησιά. Είναι επίσης το βορειότερο και απέχει 7 ν.μ. από τους Οθωνούς και 6 ν.μ. από την ΒΔ ακτή της Κέρκυρας. Κι αυτό το νησί είναι καταπράσινο, όπως και οι Οθωνοί, και ιδανικό για ήσυχο παραθερισμό κοντά στην φύση.
Ερείκουσα: Θα τη λατρέψετε
Το Μαθράκι,τέλος, είναι το μικρότερο και νοτιότερο από τα τρία νησιά. Απέχει μόλις 5 ν.μ. από τον Αγ. Στέφανο στην Κέρκυρα και 6 ν.μ. από τους Οθωνούς. Κι αυτό, όπως τα άλλα δύο καλύπτεται από πυκνή βλάστηση, που κρύβει μέσα της τους γραφικούς οικισμούς του. Παλιά, λίθινα μονοπάτια διακλαδίζονται απο τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το επιμήκες αυτό νησάκι. Οδηγώντας τον επισκέπτηνα ανακαλύψει τις κρυφές, φυσικές, ομορφιές του. Το νησί έχει πολύ πιο ήπια μορφολογία από τα υπόλοιπα και οι ακτές του είναι εκτεταμένες και φιλόξενες. Η ενδοχώρα του είναι πραγματικά μαγευτική και απόκοσμα ήσυχη και ειρηνική.
Τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα των νησιών διαφέρουν πολύ από αυτά των Κερκυραίων. Προσομοιάζουν σε αυτά των ηπειρωτικών ακτών, από όπου άλλωστε έλκουν την καταγωγή τους οι κάτοικοι. Χαρακτηριστική είναι η ομοιότητα στα μοιρολόγια που τραγουδούν οι γυναίκες με αυτά της Ηπείρου, όπως και οι παραδοσιακές τους ενδυμασίες.