Είναι το πιο εξωτικό μέρος της Ελλάδας, φτάνεις και νομίζεις ότι επιπλέει στο νερό και βάζει κάτω σε ομορφιά τη Χαβάη

Κορωνησία Άρτας: Το πιο εξωτικό μέρος της Ελλάδας

Κορωνησία Άρτας: Η Κορωνησία Άρτας είναι ένα μέρος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, είναι το μέρος που εύκολα μπορείς να πεις ότι η  φύση «ζωγράφισε» απλόχερα παίζοντας με τις αποχρώσεις του νερού, τη στεριά και τη θάλασσα.

Βρίσκεται στο κέντρο του Αμβρακικού κόλπου, ενός από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας. Δεσπόζει δίπλα στα νησιάκια Πέρα Νησί και Πεθαμένο. Είναι το ψαροχώρι της Ελλάδας όπου έζησε ο Όσιος Ονούφριος και αναπαράγονται οι περίφημοι αργυροπελεκάνοι ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών στον κόσμο.

Στην Κορωνησία ζουν μόλις 167 κάτοικοι. Πρώτη φορά κατοικήθηκε από αλιεργάτες οι οποίοι δούλευαν στα ιβάρια, τις παραδοσιακές ιχθυοκαλλιέργειες.

Για να φτάσετε εκεί θα βρεθείτε να κινείστε για 10 χιλιόμετρα πάνω σε μια στενή λωρίδα γης μέσα στη θάλασσα. Το καταπράσινο περιβάλλον, οι ψαρόβαρκες και τα είδωλά τους να ζωγραφίζουν το νερό δημιουργούν εικόνες ειδυλλιακές.

Τα πολυάριθμα νησάκια που θα συναντήσετε λέγεται ότι παλαιότερα ήταν ενωμένα μεταξύ τους και αυτές οι λωρίδες φαίνονται ακόμα από ψηλά σαν γλώσσες άμμου, τώρα πια βυθισμένες. Η διάταξη των πολλών μικρών νησιών, με τις εσωτερικές λίμνες, την έντονη βλάστηση και τις λωρίδες γης που τις περικλείουν, θυμίζουν τις Ατόλες της Πολυνησίας ως προς την μορφολογία τους.

Η περιοχή φημίζεται για τα πολυάριθμα είδη πανίδας. Στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό φωλιάζουν περίπου 35 ζευγάρια του σπάνιου και απειλούμενου αργυροπελεκάνου. Τα ζεστά, ρηχά νερά είναι το ιδανικό μέρος για αναπαραγωγή πάρα πολλών ειδών της θαλάσσιας πανίδας. Γλώσσες, κεφαλόπουλα, λαβράκια, τσιπούρες, χέλια, γαρίδες, σουπιές και σαλάχια είναι μερικά μόνο από τα είδη ψαριών που φωλιάζουν στα ζεστά και ρηχά νερά της Κορωνησίας.

Τι να φάτε στην Κορωνησία Άρτας

  1. Οι τοπικές γεύσεις είναι : γαρίδες τηγανιτές ή σουβλάκι, χέλι ψητό σε κεραμίδι ή στα κάρβουνα, σαρδέλα ή γαύρο στο φούρνο, με ντομάτα και σκόρδο, κέφαλος ή πετάλι (παστό φιλέτο κέφαλου) στα κάρβουνα, οστρακοειδή κλπ.
  2. Το αυγοτάραχο Αμβρακικού έχει μικρή παραγωγή αλλά εξαιρετική γεύση. Προέρχεται από το θηλυκό ψάρι κέφαλο που λέγεται μπάφα. Τα αυγά του θηλυκού ψαριού αφού αλατιστούν, με χοντρό αλάτι, και αποξηρανθούν σε σκιερό μέρος, στη συνέχεια κερώνονται με κερί μέλισσας.  Οι μπάφες έχουν αυγά από Ιούλιο – Οκτώβριο, και ψαρεύονται για το αυγοτάραχο, όταν τα αυγά είναι ώριμα, από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Το αυγοτάραχο είναι πλούσιο σε Ω3- πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες κυρίως Ε, αλλά και Α, Β, C, σελήνιο, σίδηρο, ασβέστιο.
  3. Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα γευτείτε στις ταβέρνες της Κορωνησίας, «Μυρταριά ή ταβέρνα του Πατέντα», «Γαρ Οίδα», «Avra Fish», «Αλκυόνα», «mare mare», ουζερί, «Kyma Café»  κλπ

Που να κολυμπήσετε στην Κορωνησία της Άρτας

Η παραλία της Κορωνησίας βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον οικισμό, στα ΝΔ., και προς την πλευρά του όρμου Σαλαώρα (Παραλιακή Οδός Κορωνησίας). Έχει μήκος περίπου 1 Km και προστατεύεται από τους περισσότερους ανέμους, εκτός από τους Δ. – ΝΔ. Η ακτή είναι διαμορφωμένη από σπασμένα όστρακα και η θάλασσα είναι ρηχή, στην αρχή, και βαθαίνει σταδιακά. Δίπλα στην παραλία υπάρχει λιμανάκι για αλιευτικά σκάφη. Στα 500 μ. η πίσω από τη συγκεκριμένη παραλία υπάρχει μια μικρότερη, ιδανική για όσους κάνουν windsurf και kitesurf. Ο δρόμος που ενώνει τη Σαλαώρα με την Κορωνησία δημιουργεί κάποια σημεία για μπάνιο ανάμεσα στις πέτρες. Η περιοχή παραλία της Κορωνησίας είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, όπως και ο Αμβρακικός.

Τι αξιοθέατα να δείτε στην Κορωνησία της Άρτας

  • Ναό της Παναγίας Κορωνησίας (1193) Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι από τους παλιότερους ναούς της βυζαντινής Άρτας. Υπήρξε Μοναστήρι, από τον 10ο αι., με μεγάλη ακµή κατά τον 15ο -16ο αι.,  όπου φιλοξενούσε πολλούς μοναχούς. Αποτελείται από τον  κύριο Ναό, το Νάρθηκα και τον Εξωνάρθηκα. O κύριος Ναός ανήκει στο σπάνιο τύπο των ημιεγγεγραμμένων σταυροειδών με τρούλο και είναι αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου. Ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο (19ος ), με ανάγλυφες προστάσεις λουλουδιών και ζώων. Από το 1969 αποτελεί διατηρητέο μνημείο μεσοβυζαντινής περιόδου. Στην αυλή υπάρχει το παλιό πηγάδι (18ου) απ’ όπου υδρευόταν η Μονή, καθώς και ερείπια από τα παλιά κελιά.
  • Παρεκκλήσι του Οσίου Ονουφρίου από την Κορωνησία

Το παρεκκλήσι βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του Ναού της Παναγίας, όπου είναι και ο τάφος του. Πρόκειται για μια μικρή θολωτή βασιλική με όμορφες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του.

Εδώ μόνασε ο Όσιος Ονούφριος, γι’ αυτό είναι ο προστάτης της Κορωνησίας. Γιορτάζει στις  12 Ιουνίου, με πανηγύρι.

  • Κούλια Κορωνησίας (1860) Μικρό κάστρο, παλιό τουρκικό φυλάκιο-παρατηρητήριο, κτισμένο στο λόφο «Κούλια» Κορωνησίας. Πήρε το όνομά του από το τουρκικό «kulla», που σημαίνει κορυφή. Είναι ένα κυκλικό κτίσμα, άριστα διατηρημένο, που χρησιμεύει  ως Κέντρο Πολιτισμού. Διαθέτει αναγνωστική βιβλιοθήκη (τους καλοκαιρινούς μήνες), και χώρο για εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας κλπ. Το κτίσμα είναι δίδυμο με το οθωμανικό  Φρούριο της Λασκάρας ή «Κούλια»  της Λασκάρας (1860), που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου «Τουρκοβούνι» στη Λασκάρα Πρέβεζας.
  • ΙΝ Αγίου Γεωργίου Κορωνησίας, ο ενοριακός ναός του νησιού

Χρήσιμες πληροφορίες της Κορωνησίας στην Άρτα

  1. Δήμος Αρταίων, Σκουφά 96, Άρτα, τηλ. : 26813 62100, 26813 62101
  2. Λιμενικό Ταμείο Άρτας, τηλ. : 26813 62204
  3. ΚΤΕΛ Άρτας Αστικό, για δρομολόγια εντός του Νομού, καθημερινά 2 εκτελούνται 2 δρομολόγια Άρτα –Κορωνησία, εκτός από ΣΚ, τηλ. : 26810 28314
  4. ΚΤΕΛ Άρτας Υπεραστικό, Πλ. Κρυστάλλη Άρτα, καθημερινά δρομολόγια Αθήνα –Άρτα και αντίστροφα, τηλ. Άρτας : 26810 27348, 26810 27357, τηλ. Αθηνών: 210 5133139,
  5. Ράδιο Ταξί Άρτας, τηλ. : 26810 78333, 26810 78332
  6. Αλιευτικός Συνεταιρισμός Κορωνησίας-Καλογερικού Αρτας, τηλ. : 26810 24005

Που να μέινετε στην Κορωνησία στην Άρτα

  1. Koronisia Apartments, τηλ. : 26810 27481, 6946 226246
  2. Spyrou Apartments, τηλ. : 2681 024042
  3. Asterias, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τηλ. : 210 9017673

Related posts

Δεν το βάζει ο νους σου.. Ένα ελληνικό χωριό στα καλύτερα του κόσμου για το 2024 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Οφθαλμαπάτη ή ανεξήγητο φαινόμενο; Ο δρόμος στην Πιερία που έγινε αντικείμενο μελέτης και συζήτησης

Καμία Αράχωβα, κανένα Πήλιο: Αυτός είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός με καλό φαγητό – Μια ανάσα από την Αττική