Ελβετία της Κορινθίας: Παράδεισος δυο ώρες μακριά από την Αθήνα
Ελβετία της Κορινθίας: H ορεινή Κορινθία είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς, όχι μόνο για τους Πελλοπονήσιους αλλά και για τους Αθηναίους. Έχει μια σειρά από λίμνες, φυσικές ή τεχνιτές. Οι λίμνες αλλάζουν λίγο το τοπίο για εμάς που έχουμε συνηθίσει παραλία και θάλασσα. Σε δυο μόλις ώρες από την Αθήνα, άντε δυόμιση … τώρα που ακρίβυνε η βενζίνη.
Η διαδρομή, Κόρινθος- Κιάτο-Στυμφαλία είναι εύκολη και ευχάριστη. Μετά τη λίμνη αρχίζουν οι ανηφόρες μέχρι να φτάσουμε σε ένα δεύτερο οροπέδιο όπου στην άκρη του βρίσκεται η αρχαία Φενεός.
Θα μπορούσε να είναι μία λίμνη στις Άλπεις αλλά βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ορεινή Κορινθία.
Περνώντας το χωριό φτάνουμε στην τεχνητή λίμνη Δόξας, με τα πεύκα και τα έλατα δίπλα της και το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στη μέση της. Το τοπίο θυμίζει εύκολα Ελβετία και τα διάφορα χωριά Φενεού, απλώνονται στο ομώνυμο οροπέδιο που σχηματίζεται ανάμεσα από το Χελμό και τη Ζήρεια. Μια περιοχή, γεμάτη ιστορία και μύθους.
Το οροπέδιο παλιά ήταν πλημμυρισμένο από τα νερά των ποταμών Δόξα και Όλβιου και ακόμα μέχρι σήμερα μπορεί να ξεχωρίσει κανείς το ύψος της στάθμης του. Σύμφωνα με το μύθο οι καταβόθρες που ρούφαγαν τα νερά της λίμνης ήταν οι πύλες του Άδη. Σήμερα κοντά στην παλιά λίμνη με τη βοήθεια ενός φράγματος ξανά συγκεντρώθηκαν τα νερά. Έτσι έχουμε την ομώνυμη λίμνη Δόξα σχετικά πρόσφατα το 1988. Προς βορρά έχει το όρος Κυλλήνη, νότιο-ανατολικά τον Ολίγυρτο και δυτικά τον Χελμό.
Αν ξυπνήσετε πάρα πολύ πρωί, τότε που τα νερά της λίμνης είναι ένας καθρέφτης θα δείτε να καθρεφτίζονται οι κορυφές των Αροάνιων και της Κυλλήνης.
Περισσότερες πληροφορίες για τον παράδεισο της Ελβετίας της Κορινθίας, της λίμνης Δόξα
H θέα είναι υπέροχη, το τοπίο θυμίζει περισσότερο… Ελβετία, τίποτα δεν φανερώνει ότι είμαστε δύο ώρες από την Αθήνα, τίποτα δεν διαταράσσει την ησυχία.
Η μοναδικότητά της οφείλεται στο μεγάλο οροπέδιο που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός. Καθώς επίσης και στα 9 χωριά που σχεδόν κυκλικά περιστοιχίζουν την περιοχή του Φενεού.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φενεός έχει χαρακτηριστεί “Κορινθιακή Ελβετία” για την εκπληκτική του ομορφιά. Έλατα, πεύκα και βουνά,που ειδικά τον χειμώνα όταν είναι χιονισμένα, δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση του αλπικού τοπίου.
Το οροπέδιο του Φενεού, όπου βρίσκεται και η λίμνη της Δόξας, είναι σε 850 υψόμετρο. Τα βουνά που το κυκλώνουν είναι ο Χελμός (2.338 μ.), η Κυλλήνη (2.374 μ.) και η Ντουρντουβάνα (2.109 μ.).
Αυτή η ορεινή πεδιάδα έχει πολλές καρυδιές, που τις εκμεταλλεύονται για τον καρπό και το ξύλο τους, ενώ είναι φημιστή για τα φασόλια της.
Μέσα στη λίμνη βρίσκεται το «Ποντικονήσι της Κορινθίας», μια λωρίδα γης που καταλήγει στο Παλαιομονάστηρο, το ναό του Αγίου Φανουρίου. Εκεί βρισκόταν το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που μετακινήθηκε στη σημερινή του θέση το 1693, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων.
Με τα χρόνια η λίμνη έχει εξελιχθεί σε σημαντικό οικοτουριστικό αξιοθέατο ενώ κουκλίστικα είναι και τα γύρω πετρόχτιστα χωριά της Ευρωστίνης (Ζάχολη). Επίσης της Γκούρας, το Μεσινό και η Μόσια, όπου μπορείτε να βρείτε παραδοσιακά αλλά σύγχρονα καταλύμματα και ταβέρνες με τοπικές σπεσιαλιτέ.
Επιστρέφοντας, αν ακολουθήσουμε το δρόμο όλο ευθεία θα συναντήσουμε την πολύτρουλη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Ζαχόλης (1811). Βρίσκεται στο χωριό Εβροστίνη (ή Ζάχολη). Για πιο σύντομη διαδρομή μπορούμε να ακολουθήσουμε πορεία για Στυμφαλία και από εκεί για Κιάτο.
Οι ομορφιές της Ορεινής Κορινθίας είναι ανεξάντλητες και σίγουρα δεν μπορούμε να τις ανακαλύψουμε όλες σ’ ένα μονάχα Σαββατοκύριακο. Πήραμε, όμως, σίγουρα μια καλή γεύση και ανανεωθήκαμε!