Υπέροχο μεσαιωνικό αρχοντικό του 16ου αιώνα «μεταμορφώθηκε» σε ξενοδοχείο και δεν προλαβαίνει να μετρά διακρίσεις.
Έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα από τα 100 καλύτερα καταλύματα παγκοσμίως από το Harpers & Queen, το περιοδικό ODYSSEY το χαρακτηρίζει ένα από τα 50 καλύτερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, πρόσφατα βραβεύτηκε από το Comitee de France ενώ προτείνεται από το Conde Nast Johansens Hotels.
Πρόκειται για το Αργέντικον, στον Κάμπο της Χίου, ένα μεσαιωνικό αρχοντικό χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ιστορικό Μνημείο και σημείο αναφοράς Πολιτισμικής Κληρονομιάς.
Η ιστορία του ξεκινά το 1346, όταν στο νησί έφθασαν οι Γενοβέζοι.
Ο Argenti, υψηλός αξιωματούχος του στρατού, ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με την ομορφιά του νησιού που ζήτησε από το Γενοβέζο βασιλιά να μείνει μόνιμα στη Χίο. Γράφτηκε στα βιβλία των Ευγενών στη Γένοβα, τού δόθηκε ο τίτλος του Μαρκήσιου και του παραχωρήθηκε το κτήμα αυτό των 32 στρεμμάτων στον Κάμπο για θερινή κατοικία.
Το 1550 χτίστηκε το πρώτο Palazzo για την οικογένεια και με την πάροδο των χρόνων έγιναν και τα υπόλοιπα τέσσερα. Το 1881, με το σεισμό της Χίου, η οικογένεια επιστρέφει στη Γένοβα, αλλά στις αρχές του 1900 ο Filippo Argenti, ξαναγυρίζει στο κτήμα και αρχίζει την αναστύλωσή του. Το 1954, ο κηπουρός του κτήματος στάλθηκε στην Ventimiglia της Ιταλίας και στην Νίκαια στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας προκειμένου να ειδικευτεί στην αρχιτεκτονική των κήπων και συγκεκριμένα στους κήπους Λιγουριανού τύπου, η οποία είναι και η μορφή που διατηρούν οι κήποι στο Αργέντικον μέχρι και σήμερα.
Κύριο χαρακτηριστικό σε αυτούς τους κήπους είναι τα βοτσαλωτά και λιθόστρωτα μονοπάτια τα οποία είναι διαφορετικά για την οικογένεια των ευγενών και διαφορετικά για το υπηρετικό προσωπικό.
Τα μονοπάτια τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ευγενείς και οι φιλοξενούμενοι είναι φαρδιά και οι θάμνοι είναι κλαδεμένοι σχηματίζοντας γωνίες.
Αντιθέτως, τα μονοπάτια του υπηρετικού προσωπικού είναι στενά και οι θάμνοι είναι κλαδεμένοι οριζόντια και είναι πάντα σε μία ευθεία γραμμή προκειμένου να περπατούν γρήγορα και να φτάνουν σύντομα στον προορισμό τους.
Το 1993, ο νέος ιδιοκτήτης του Αργέντικον κάνει μία ανακαίνιση, η οποία κράτησε 10 χρόνια. Έχει αποδοθεί πιστή αντιγραφή στην αναπαλαίωση του Κτήματος από γκραβούρες και βιβλία εποχής, αλλά και από μαρτυρίες μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων που έζησαν το Κτήμα και είδαν να περνούν από αυτό μεγάλες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής.
Κτισμένο εξ ολοκλήρου από Θυμιανούσικη πελεκημένη πέτρα, απλώνεται μέσα σε ένα μεγάλο πορτοκαλεώνα απαράμιλλης ομορφιάς.
Οι οκτώ σουίτες, σε πέντε ξεχωριστά πέτρινα κτίρια μέσα στο Κτήμα, καθεμιά με την δική της ταυτότητα, μας μεταφέρουν πολλούς αιώνες πίσω με τα αυθεντικά χειροποίητα έπιπλα αντίκες, τα ζωγραφιστά ταβάνια, τους περίτεχνους πολυελαίους και τα πέτρινα τζάκια.
Το πιο δυνατό σημείο του Αργέντικου είναι πάντως οι πολυβραβευμένοι κήποι που προσφέρουν μια ανεπανάληπτη ηρεμία και μια συγκλονιστική ομορφιά.
Χαίρεται κανείς να περιφέρεται στους οργανωμένους κήπους ανάμεσα από τα βοτσαλωτά και λιθόστρωτα μονοπάτια και να συναντά περίτεχνες στέρνες, διακοσμημένες με μαρμάρινα μοτίβα, τη στέρνα με τα νούφαρα, τις κρήνες και τα μαγγανοπήγαδα, και να λιποθυμά από τις ευωδίες των εκατοντάδων εσπεριδοειδών που περιβάλουν το κτήμα και το τροφοδοτούν με παντός είδους φρούτα.