Ένα από τα πιο ωραία σπήλαια στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα

Αποτελεί ένα από τα διαμάντια της Πελοποννήσου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Το σπήλαιο Γλυφάδα (ή Βλυχάδα) Διρού βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού.

Αν και το Σπήλαιο ήταν γνωστό στους κατοίκους περίπου από το 1900 η πρώτη εξερεύνηση έγινε από τον Πέτρο Αραπάκη, ο οποίος ασχολήθηκε με το πρώτο τμήμα του σπηλαίου και στη συνέχεια το 1949 η εξερεύνηση συνεχίστηκε από το ζεύγος των σπηλαιολόγων Ιωάννη και Άννας Πετροχείλου, της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας οι οποίοι ξεκίνησαν να το ερευνούν συστηματικά και βρέθηκαν μπροστά σε ένα θαύμα.

Από το 1949 έως και το 1960 είχαν εξερευνήσει και χαρτογραφήσει 1.600 μέτρα ενώ σήμερα το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα. Το 1970 έγινε και η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση με τις μαγικές εικόνες να έρχονται στην επιφάνεια.

Το σπήλαιο έχει χαρακτηριστεί και ως ένα από τα ωραιότερα λιμναία σπήλαια στον κόσμο και όχι άδικα. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν υπόγειο ποταμό που αναπτύσσεται σε δύο κύριους παράλληλους διαδρόμους με αρκετούς δευτερεύοντες. Ο πρώτος σχηματισμός του σπηλαίου χρονολογείται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο σταγόνα – σταγόνα από ανθρακικό ασβέστιο. Η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο είναι περίπου 14 βαθμούς Κελσίου στο νερό και 16 έως 19 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.

Το σπήλαιο έχει δεκάδες στοές και θαλάμους ενώ στον πυθμένα του σπηλαίου ρέουν τα νερά του υπόγειου ποταμού Γλυφάδα τα οποία δημιουργούν και τα λιμναία τμήματα. Κατά την εξερεύνηση του εντυπωσιακού αυτού του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ιπποπόταμου, πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού και κουναβιού, καθώς και κεραμική, που υποδηλώνει ανθρώπινη παρουσία εκατοντάδες χρόνια πριν.

Ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο

Ο ταξιδιώτης που έχει την ευκαιρία να βρεθεί και να γνωρίσει το σπήλαιο Γλυφάδας Διρού θα κάνει σίγουρα ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα σε 45 λεπτά σε μια δαιδαλώδη διαδρομή που θα του μείνει αξέχαστη. Η βόλτα με τη βάρκα στα λιμναία τμήματα του σπηλαίου αποτελεί μια μοναδική εμπειρία που αξίζει καθένας να ζήσει…

Κομμάτια της ιστορίας ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη πάνω στους σχηματισμούς που κάνουν οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες. Ο μυστηριακός φωτισμός και οι εικόνες μοναδικές μένουν αξέχαστες ενώ η κλασική διάσχιση του σπηλαίου με τις βάρκες περνάει  από διάφορους θαλάμους και στοές με μυθικά ονόματα όπως: Πρώτη Σάλα, Νεκρή Πολιτεία, Σταυροδρόμι με τις Νηρηίδες, Λίμνη των Ωκεανίδων, Ροζ και Λευκή Σάλα, Θάλασσα των ναυαγίων, Χρυσή Βροχή και τον Μεγάλο Ωκεανό.

Πολύ κοντά στο σπήλαιο της Γλυφάδας βρίσκεται και το σπήλαιο της Αλεπότρυπας το οποίο αν και είναι λιγότερο εντυπωσιακό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όπως φαίνεται και από τα ευρήματα, αφού εκεί βρέθηκαν  ανθρώπινοι σκελετοί και κρανία αλλά και σκελετοί ζώων χωρίς να είναι θαμμένα.

Μετά την περιήγηση αξίζει μια βουτιά στην παραλία του Διρού, με την πεντακάθαρη, γαλαζοπράσινη θάλασσα και το χοντρό βότσαλο!

Δείτε το βίντεο

Related posts

Δεν το βάζει ο νους σου.. Ένα ελληνικό χωριό στα καλύτερα του κόσμου για το 2024 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Οφθαλμαπάτη ή ανεξήγητο φαινόμενο; Ο δρόμος στην Πιερία που έγινε αντικείμενο μελέτης και συζήτησης

Καμία Αράχωβα, κανένα Πήλιο: Αυτός είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός με καλό φαγητό – Μια ανάσα από την Αττική