Γαλάζια λίμνη της Ελλάδας: Έχει ρηχά καθαρά νερά, δεν έχει ξαπλώστρες και ομπρέλες και είναι 40 λεπτά από την Πάτρα

Γαλάζια λίμνη της Ελλάδας: Η άγνωστη παραλία Λιμνοπούλα στην Κάτω Βασιλική Αιτωλοακαρνανίας

Γαλάζια λίμνη της Ελλάδας: Λίγοι τη γνωρίζουν. Θυμίζει σκηνικό από τη ταινία «γαλάζια λίμνη». Και όμως βρίσκεται μόλις 40 λεπτά από την Πάτρα. Ο λόγος για την Λιμνοπούλα μια υπέροχη παραλία ανάμεσα στο Κρυονέρι και την Κάτω Βασιλική στη νότια Αιτωλοακαρνανία.

Η Κάτω Βασιλική είναι παραθαλάσσιο χωριό της Αιτωλοακαρνανίας. Ανήκει στο Δήμο Ναυπάκτου και είναι τουριστικό θέρετρο. Η Κάτω Βασιλική βρίσκεται στη βορινή ακτή του πατραϊκού κόλπου κάτω από τον ορεινό όγκο του ιερού όρους της Αιτωλίας,της Βαράσοβας.

Η Κάτω Βασιλική βρίσκεται στη βορεινή ακτή του Πατραϊκού κόλπου κάτω από τον ορεινό όγκο του ιερού όρους της Αιτωλίας, της Βαράσοβας. Ανατολικά του χωριού βρίσκεται ο δίδυμος ορεινός όγκος με την ονομασία Κλόκοβα.

Η περιοχή κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Στον λόφο της Αγίας Τριάδας ανατολικά του σημερινού χωριού, υπήρχε πιθανόν η αρχαία πόλη Χάλκεια ή Χαλκίς, η οποία σύμφωνα με τον Όμηρο συμμετέχει στον Τρωικό πόλεμο με άλλες τέσσερις Αιτωλικές πόλεις.Το χωριό στη σημερινή τοποθεσία κατοικήθηκε το 1865 από αγροτοποιμένες. Η παλαιότερη τοποθεσία του χωριού ήταν στη θέση Παλιοχώρι όπου βρίσκεται ο παλιός ναός του Αγίου Γεωργίου , ο οποίος κτίσθηκε το 1879.

Τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και η αμμώδης παραλία την κάνουν να αποτελεί πόλο έλξης ντόπιων που την προτιμούν ειδικά τους μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Σε πηγές πριν από το 1836 η περιοχή της Λιμνοπούλας αναφέρεται ως Καβ(ου)ρολίμνη ή Γαυρολίμνη, από τη μικρή λίμνη που βρίσκεται στη Βαράσοβα κάτω από το Κάστρο της Πάγκαλης.

Σήμερα λέγεται Λιμνοπούλα και έχει αλλάξει μορφή από τις προσχώσεις των νοτίων ανέμων. Εκεί λέγεται ότι ήταν λιμάνι (μάλιστα πρότειναν στα 1835 να το διανοίξουν) και προσέγγιζαν τα πλοία. Ακριβώς δίπλα υπάρχει ο όρμος της Βασιλικής, οπότε μπορούσαν να αράξουν τα μεγαλύτερα πλοία.

Related posts

Δεν το βάζει ο νους σου.. Ένα ελληνικό χωριό στα καλύτερα του κόσμου για το 2024 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Οφθαλμαπάτη ή ανεξήγητο φαινόμενο; Ο δρόμος στην Πιερία που έγινε αντικείμενο μελέτης και συζήτησης

Καμία Αράχωβα, κανένα Πήλιο: Αυτός είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός με καλό φαγητό – Μια ανάσα από την Αττική