Η Λάρισα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που έλαβε το βραβείο της UNESCO

Η Λάρισα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που το 2017 έλαβε το βραβείο της UNESCO για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν».

Σημειώνεται πως η Λάρισα περιλαμβάνεται στις 16 πόλεις απ’ όλον τον κόσμο που βραβεύθηκαν από την UNESCO και είναι η πρώτη ελληνική πόλη, που μετείχε στο Διεθνές Δίκτυο των «Πόλεων που Μαθαίνουν».

«Η απονομή του βραβείου της UNESCO για τις “Πόλεις που Μαθαίνουν”, αποτελεί την διεθνή αναγνώριση και την επιβράβευση της πρωτοβουλίας του Δήμου Λαρισαίων που αγκαλιάστηκε από τους φορείς της πόλης, της χώρας αλλά και διεθνώς» δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και συμπλήρωσε: «Η συμμετοχή της πόλης της Λάρισας, σε τέτοιου επιπέδου διεθνή fora, πέρα από την καταξίωση και τη διεθνή αναγνώριση, θα συμβάλει στην προβολή της ενώ είναι δεδομένη άντληση καλών πρακτικών από άλλες πόλεις, που μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια που καταβάλλεται στην Λάρισα στο πλαίσιο της “Πόλης που Μαθαίνει”».

Αναλυτικά τα βραβεία «Πόλη που Μαθαίνει» για το 2017, απονέμονται στις εξής πόλεις:

Μπρίστολ (Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία), Καμάρα ντε Λόμπος (Πορτογαλία), Κόνταγκεμ (Βραζιλία), Γκελζενκίρχεν (Γερμανία), Γκίζα (Αίγυπτος), Χόντζου (Κίνα), Λάρισα (Ελλάδα), Λίμερικ (Ιρλανδία), Μάγιο Μπαλέο (Καμερούν), Τσερεκορέ (Γουινέα), Οκαγιάμα (Ιαπωνία), Πεκς (Ουγγαρία), Σουραμπάγια (Ινδονησία), Σουόνον (Νότια Κορέα), Τύνιδα (Τυνησία) και Βίλα Μαρία (Αργεντινή).

Άλλη μια ελληνική πόλη το 2019

Ανάμεσα στις πόλεις που θα τιμηθούν με το διεθνές βραβείο για το 2019 με τίτλο, «Οι πόλεις που μαθαίνουν» της ΟΥΝΕΣΚΟ, είναι και ο δήμος Ηρακλείου. Το Ηράκλειο βρίσκεται στην τρίτη θέση της σχετικής κατηγορίας, ανάμεσα σε 223 πόλεις από 51 χώρες που αξιολογήθηκαν, πίσω μόνο από το Ασουάν της Αιγύπτου και το Τσενγκού της Κίνας.

Η βράβευση του Δήμου Ηρακλείου, σύμφωνα με το σκεπτικό της διεθνούς επιτροπής αξιολόγησης της ΟΥΝΕΣΚΟ, οφείλεται στον καινοτόμο τρόπο με τον οποίο έφερε κοντά τους πολίτες και τους μετανάστες, προωθώντας την ισότητα και την κοινωνική συνοχή μέσα από αθλητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το «Fit for All» αλλά και τη συνολική προσέγγιση του Δήμου στο πεδίο της δια βίου μάθησης, μέσω της οποίας προωθείται η συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους και δημιουργούνται ισχυρά δίκτυα τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και υπεύθυνος για θέματα δια βίου μάθησης, Γιώργος Βλαχάκης δήλωσε: «Η βράβευση αυτή αποτελεί μεγάλη τιμή για τον Δήμο Ηρακλείου και παράλληλα είναι αναγνώριση των προσπαθειών μας στον συγκεκριμένο τομέα. Χάρις στην αρμονική συνεργασία όλων των αρμοδίων Αντιδημάρχων, καθώς και φορέων και ιδρυμάτων της πόλης, το Ηράκλειο πετυχαίνει τον στόχο που έχει θέσει η ΟΥΝΕΣΚΟ με την δημιουργία του δικτύου, «Πόλεις που μαθαίνουν», ο οποίος δεν είναι άλλος από το να ενεργοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες, ώστε συνεργαζόμενες να αξιοποιήσουν από κοινού τις δυνατότητες τους».

Τα βραβεία θα απονεμηθούν κατά τη διάρκεια τελετής που θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου 2019 για τις Πόλεις που Μαθαίνουν στο Medellín της Κολομβίας.

Τι ακριβώς είναι οι «Πόλεις που μαθαίνουν»

«Η πόλη που μαθαίνει» είναι ένα καινοτόμο σχέδιο που έχει ως σκοπό να παρέμβει δυναμικά στο επίπεδο της Δια Βίου Μάθησης. Στόχος του:

η προώθηση της μάθησης χωρίς αποκλεισμούς από τη βασική έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η αναζωογόνηση της μάθησης σε οικογένειες και κοινότητες, η προαγωγή της μάθησης και στο χώρο εργασίας, η επέκταση της χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών μάθησης, η βελτίωση της ποιότητας και της αριστείας στη μάθηση και η γαλούχηση μια κουλτούρας μάθησης καθ’ όλη  τη διάρκεια της ζωής.

Σε αυτό το Διεθνές Δίκτυο συμμετέχουν έως σήμερα 199 πόλεις από 47 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχουν συνολικά 12 πόλεις, γεγονός που καθιστά τη χώρα μας 1η σε συμμετοχές στην Ευρώπη και συνολικά 3η κόσμο – πίσω από το Καμερούν (56 πόλεις) και την Δημοκρατία της Κορέας (35 πόλεις).

Πιο συγκεκριμένα, οι ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο είναι: η Αθήνα, η Ελευσίνα, το Ηράκλειο, η Θέρμη, το Κορδελιό-Εύοσμος, η Λάρισα (η οποία είναι η πρώτη ελληνική πόλη που βραβεύτηκε), η Λέσβος, ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, η Σάμος, οι Σέρρες, τα Τρίκαλα και ο Βόλος.

Σχετικά με το Βραβείο

Το βραβείο UNESCO Learning City ξεκίνησε ως μέρος του Παγκόσμιου Δικτύου «Πόλεων που Μαθαίνουν» της UNESCO το 2015. Πρόκειται για ένα διεθνές βραβείο που δίνεται κάθε δυο έτη, το οποίο αποτελεί μια αναγνώριση της υποδειγματικής προόδου των πόλεων στην προώθηση της συμμετοχικής εκπαίδευσης και δια βίου μάθηση στις τοπικές κοινότητες. Οι νικητές των βραβείων επιλέγονται από διεθνή κριτική επιτροπή. Το βραβείο χορηγείται σε μέγιστο αριθμό έξι πόλεων ανά περιοχή της UNESCO και σε μία πόλη ανά χώρα.

Related posts

Οφθαλμαπάτη ή ανεξήγητο φαινόμενο; Ο δρόμος στην Πιερία που έγινε αντικείμενο μελέτης και συζήτησης

Καμία Αράχωβα, κανένα Πήλιο: Αυτός είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός με καλό φαγητό – Μια ανάσα από την Αττική

Εδώ θα δείτε νεράιδες.. Το χωριό με την μαγική θέα στην ωραιότερη γέφυρα της Ελλάδας