Η νύμφη του Θερμαϊκού: Η ατέλειωτη ομορφιά της μέσα από 30 μαγικές φωτογραφίες

by Newsroom i-diakopes.gr
Η νύμφη του Θερμαϊκού: Η ατέλειωτη ομορφιά της μέσα από 30 μαγικές φωτογραφίες

Λένε πως όποιος την επισκεφτεί μαγεύεται από τις ομορφιές της και δύσκολα την εγκαταλείπει. Και δεν είναι μόνο οι ομορφιές της που την κάνουν ιδιαίτερη.

Είναι όλες αυτές οι μικρές, καθημερινές, διαφορές που τη ξεχωρίζουν από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας: Είναι οι χαλαροί ρυθμοί, τα γεμάτα καφέ, τα περίφημα κουλούρια, οι όμορφες γειτονιές, οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα λαδάδικα και η εντυπωσιακή παραλία.

Η μεγάλη φτωχομάνα, η νύφη του Θερμαϊκού, η πολυτραγουδισμένη συμπρωτεύουσα του ελληνικού Βορρά, είναι ένα σύγχρονο αστικό κέντρο με πλούσια ιστορία, σπουδαία αξιοθέατα και πολιτισμό που ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους.

Xτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από τον Λευκό Πύργο η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον Κάσσανδρο, ο οποίος της έδωσε το όνομα της συζύγου του Θεσσαλονίκης, αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κτίστηκε σε μια εποχή πολύ σημαντική για την ελληνική ιστορία, τότε που ο ελληνισμός άρχισε να εξαπλώνεται προς την Ανατολή. Λόγω της καίριας θέσης της και του λιμανιού της, υπήρξε κομβικό σημείο ανάπτυξης εμπορικών συναλλαγών και συνάντησης πολιτισμών.

Η σπουδαιότητα της όμως φάνηκε αρκετά χρόνια πριν την Οθωμανική αυτοκρατορία, όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος θέλησε να μεταφέρει τη δύναμη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην ανατολή. Τελικά, επέλεξε το Βυζάντιο με έδρα την Κωνσταντινούπολη όμως η Θεσσαλονίκη κατείχε πάντα τον τίτλο της Συμβασυλεύουσας.

Στο πέρασμα των χρόνων, οι σημαντικές ιστορικές εξελίξεις διαφοροποίησαν κατάλληλα και τον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης καθιστώντας την πόλη ως σημαντικότερη παγκόσμια εβραϊκή κοινότητα στις αρχές του 20ου αιώνα.

Γεγονός που αλλάζει στην περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής, όταν ο πληθυσμός αντικαθίσταται από κύματα προσφύγων που καταφτάνουν στην Ελλάδα, δίνοντας ξανά στην πόλη μία κυρίως ελληνιστική ταυτότητα η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα.

Σήμερα, η Θεσσαλονίκη είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας και ένας σημαντικός κόμβος σε ένα δίκτυο πανευρωπαϊκών οδικών, εναέριων και θαλάσσιων συγκοινωνιών. Το σύγχρονο πρόσωπό της συνυπάρχει αρμονικά με τα πολυποίκιλα ιστορικά της στοιχεία από αρχαιολογικούς χώρους μέχρι επιβλητικά βυζαντινά μνημεία, διατηρώντας όμως πάντα ένα ζεστό, ζωντανό, ανθρώπινο πρόσωπο.

Περπατώντας στην Θεσσαλονίκη η έντονη αίσθηση μιας άλλης εποχής συνεχίζει να πλανάται γύρω σου. Κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης μοιάζει σαν αφιερωμένη σε όσους την κατέκτησαν, σε όσους την αποίκισαν αλλά και σε όσους φιλοξένησε σαν πρόσφυγες.

Μια πόλη ζωντανό μουσείο

Πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης βρίσκονται εντός των ορίων των οχυρωματικών τειχών της πόλης και αρκετά από αυτά έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ο Λευκός Πύργος

Πρόκειται για το σημαντικότερο αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης. Κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας – κανείς δεν ξέρει από ποιους – και ήταν γνωστός τότε ως Πύργος του Λέοντος ή Πύργος του Αίματος. Ο Λευκός Πύργος σήμερα λειτουργεί ως μουσείο για την ιστορία της πόλης. Βρίσκεται πολύ κοντά στο Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο, δύο από τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης.

Τα Ανάκτορα του Γαλέριου

Η Ροτόντα, η Αψίδα του Γαλερίου – η γνωστή Καμάρα -, το Ανάκτορο και ο Ιππόδρομος – ο οποίος δυστυχώς δεν σώζεται – βρίσκονται στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ναυαρίνου, επί της οδού Δημητρίου Γούναρη.

Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού

Από τη Θεσσαλονίκη δε γινόταν να λείπει ένας χώρος αφιερωμένος στην πορεία του Βυζαντίου. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει εκθέματα που παρουσιάζουν τις ποικίλες μορφές της βυζαντινής τέχνης από την εποχή της ακμής μέχρι και την περίοδο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453.

Οι Βυζαντινοί Ναοί του κέντρου

Ο θρησκευτικός χαρακτήρας της Θεσσαλονίκης είναι εμφανής σε κάθε γωνιά της πόλης. Σημαντικά μνημεία της βυζαντινής περιόδου, ναούς και μοναστήρια συναντάμε σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονκης καθώς και στην Άνω Πόλη. Χτισμένη τον 7ο αιώνα, η εκκλησία της Του Θεού Σοφίας δεσπόζει στην σημερινή συμβολή των οδών Ερμού και Αγίας Σοφίας και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης. Στον ίδιο δρόμο, προς την Εγνατία οδό, βρίσκεται και ο παλαιοχριστιανικός ναός της Παναγίας Αχειροποιήτου, η χτισμένη τον 11ο αιώνα Παναγία Χαλκέων και φυσικά πιο ψηλά, στην οδό Αγίου Δημητρίου, ο πολιούχος Άγιος Δημήτριος, το σημαντικότερο ίσως κτίσμα της Θεσσαλονίκης, που χρονολογείται τον 5ο αιώνα. Διαθέτει κατακόμβες και έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Οδός Βασιλίσσης Όλγας

Η οδός Βασιλίσσης Όλγας ήταν παλαιότερα γνωστή ως ο δρόμος των εξοχών αφού εκεί διατηρούσαν οι εύποροι Θεσσαλονικείς τι εξοχικές τους κατοικίες. Αργότερα πολλές από αυτές έγιναν μόνιμες κατοικίες και αρκετές έχουν διατηρηθεί είτε από ιδιώτες, είτε ως κτήρια δημοσίων οργανισμών και μπορούμε να τις θαυμάσουμε και σήμερα.

Άνω Πόλη

Η ανηφόρα μπορεί να είναι δύσκολη για περιήγηση, όμως η Άνω Πόλη και τα αξιοθέατα που θα δείς εκεί, θα σε αποζημιώσουν. Τα σπίτια είναι κυρίως χαμηλά με αυλές, οι δρόμοι στενοί και ανηφορικοί ενώ οι ναοί και τα μοναστήρια χρονολογούνται από τη βυζαντινή εποχή. Τα κάστρα με την υπέροχη θέα, το Επταπύργιο και το Γεντί Κουλέ στην Άνω Πόλη έχουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πλατεία Αριστοτέλους

Χτισμένη μετά τη μεγάλη πυρκαγιά με σχέδια του Ερνέστ Εμπράρ. Η χαρακτηριστική της αρχιτεκτονική και τα καταστήματα που φιλοξενούνται εκεί, αποτελούν το πιο κοσμοπολίτικο διάλειμμα από τις βόλτες στα αξιοθέατα και τα εμπορικά της Θεσσαλονίκης. Στον ίδιο άξονα με την την οδό Αριστοτέλους, μετά την Εγνατία οδό βρίσκεται η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, που κατασκευάστηκε στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ.

Νέα Παραλία

Το στολίδι αυτό της Θεσσαλονίκης μετά τα έργα ανάπλασης είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της. Τα θεματικά πάρκα της νέας παράλιας κάνουν την βόλτα μοναδική. Στη νέα παραλία επίσης βρίσκεται το περίφημο γλυπτό του Ζογγολόπουλου, οι ομπρέλες, το οποίο αποτελεί μαζί με τον λευκό πύργο τα σύμβολα της πόλης.

Λαδάδικα

Η περιοχή Λαδάδικα με τα διατηρητέα κτίρια και τα πλακόστρωτα καλντερίμια γίνεται πόλος έλξης για όσους θέλουν να δουν την Θεσσαλονίκη όπως ήταν πριν τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, και να δοκιμάσουν μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις στα ταβερνάκια και τα εστιατόρια.

Ρωμαϊκή Αγορά

Πρόκειται για το επίκεντρο κάθε δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης κατά τα ρωμαϊκά χρόνια. Στην συμβολή Εγνατίας και Βενιζέλου βρίσκεται το Αλκαζάρ, μουσουλμανικό μνημείο του 15ου αιώνα ενώ ελαφρώς βορειότερα θα συναντήσετε την «ομορφότερη αγορά των Βαλκανίων, όπως χαρακτηριζόταν τον 6ο αιώνα το Μπεζεστένι. Πάνω από την Αρχαία Αγορά δεσπόζει το επιβλητικό κτίριο του Διοικητηρίου (σήμερα υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης), με πολλά αρχαία ευρήματα στην πλατεία του.

Απολαύστε ομορφιά..

Φωτο: harisphoto.com

Θλίψη στο Άργος: Εργαζόμενος στην καθαριότητα πέθανε εν ώρα εργασίας – Ήταν πατέρας 4 παιδιών

EKTAKTO – Φωτιά TΩΡA σε πασίγνωστο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδας: Σuναγερμός στην Πυροσβεστική

«Λάκη, σε ευχαριστώ που γύρισες»: Οι 26 λέξεις του Λαζόπουλου για τις οποίες αποθεώθηκε

Eκτακτη ανακoίνωση: Πpόσεχε αν έχεις λoγαριασμό στην Εθνική – Τι έχει συμβεί

Γέννησε πριν λίγο η Αλεξάνδρα Νίκα: Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός – To φύλο του μωρού

Προτεινόμενα