Η ωραιότερη παραλία της Εύβοιας κάποτε ήταν ορμητήριο πειρατών. Τόσο όμορφη που θυμίζει τροπικό Παράδεισο

Στο σημείο που το βουνό Δίρφη ακουμπάει το πέλαγος, βρίσκεται μια παραλία απερίγραπτης ομορφιάς.

Η Χιλιαδού βρίσκεται 160 περίπου χιλιόμετρα από την Αθήνα και είναι η πιο διάσημη παραλία της Εύβοιας. Κάποτε για να απολαύσεις τα πεντακάθαρα νερά της έπρεπε να περπατήσεις αρκετά χιλιόμετρα δύσβατου χωματόδρομου. Σήμερα όμως υπάρχει άσφαλτος μέχρι την παραλία, κάνοντας πολύ πιο εύκολη τη πρόσβαση.

Για να φτάσετε, θα διασχίσετε την κεντρική Εύβοια ακολουθώντας βορειοανατολική κατεύθυνση μέσα από πανέμορφες ορεινές διαδρομές. Η απόσταση από τη Χαλκίδα είναι 60 χλμ., που καλύπτεται περίπου σε 1,15 ώρα περίπου.

Θα κατευθυνθείτε προς τη Στενή, θα συνεχίσετε για τους Στρόπωνες, τη Λάμαρη, για να καταλήξετε στην παραλία. Οι Στρόπωνες είναι ένα γραφικό χωριό, πνιγμένο στο πράσινο και η διαδρομή από τη Στενή είναι εκπληκτική, μέσα σε πεύκα, πλατάνια, έλατα και τρεχούμενα νερά.

Το χωριό είναι κτισμένο ανάμεσα στο υψηλότερο βουνό της Ευβοίας, τη Δίρφη, με υψόμετρο 1.743, το Ξεροβούνι και άλλα χαμηλότερα βουνά. Γύρω του υπάρχουν δάση με έλατα, ενώ τη χαράδρα διασχίζει ο ποταμός Στροπωνιάτης, ο αρχαίος Διρφωσσός. Τελευταία στάση ο οικισμός της Λάμαρης με όμορφα παλιά παραδοσιακά σπίτια.

Κατά τα παλαιότερα χρόνια η Χιλιαδού ήταν ορμητήριο πειρατών. Ακόμη και σήμερα μάλιστα αρκετοί από τους κάτοικους της γύρω περιοχής ισχυρίζονται πως οι πρόγονοί τους ήταν πειρατές.

Όσο για την ονομασία Χιλιαδού προέρχεται από το ομώνυμο εκκλησάκι, Παναγία της Χιλιαδούς, που βρίσκεται στα δεξιά της ρεματιάς που κατεβαίνει προς την παραλία. Πρόκειται για βυζαντινό σταυρεπίστεγο ναό που σύμφωνα με μια εκδοχή, ήταν η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα για να γιορτάσει τη νίκη εναντίον των πειρατών.

Η εκκλησία είναι χτισμένη σε ένα φυσικό πλάτωμα του βουνού και στα νότια του Καθολικού σώζονται ερείπια από τα κελιά του μοναστηριού. Το Καθολικό είναι ένα ογκώδες κτίσμα που έχει φρουριακό χαρακτήρα. Η στέγη του είναι υπερυψωμένη, καλυμμένη με λίθινες πλάκες και κεραμίδια και δείχνει από μακριά ότι είναι ένας σταυρεπίστεγος ναός.

Στο εσωτερικό του ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο ενός Ηπειρώτη τεχνίτη γύρω στο 1890. Το μοναστήρι υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε γύρω στο 1800 και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο και σταθμός ανεφοδιασμού των αγωνιστών.

Στην περιοχή υπάρχουν και αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ στην κορυφή του απότομου λόφου που υψώνεται πάνω από την παραλία εντοπίστηκαν ερείπια αρχαίου ναού. Στη βόρεια και ανατολική πλαγιά βρέθηκαν επίσης όστρακα που ανάγονται στην τελευταία περίοδο των νεολιθικών χρόνων.

Στη Χιλιαδού καταλήγει η υπώρεια της Δίρφης και για να φτάσετε στην παραλία περνάτε από μια κατάφυτη ρεματιά. Πλατάνια, καστανιές, σπάρτα, φτέρες και ανάμεσά τους ένα ποταμάκι που χύνεται στη θάλασσα.

Μετά τις ορεινές διαδρομές, η θέα της απλωμένης αυτής παραλίας είναι εντυπωσιακή. Οι αμμουδιές εναλλάσσονται με βότσαλα όλων των μεγεθών και ψηλά βράχια, που είναι διάσπαρτα μέσα και έξω από τη θάλασσα.

Η ακτή χωρίζεται σε μικρότερες απομονωμένες παραλίες που εκτείνονται προς τα βόρεια. Τα ψηλά βράχια προσφέρουν σκιά στους κολυμβητές και αποτελούν συχνά πεδίο για τους φίλους της αναρρίχησης.

Στο βόρειο άκρο, σε έναν απομονωμένο κολπίσκο, υπάρχει και παραλία γυμνιστών.

Βορειότερα, σε μια βραχώδη ακτή, 100 μέτρα από την παραλία των γυμνιστών, υπάρχει μια θαλάσσια σπηλιά που αξίζει να επισκεφτείτε.

Το νερό εισχωρώντας σ΄ αυτήν παίρνει ένα ιδιαίτερο ασημένιο και πρασινογάλαζο χρωματισμό. Η δεύτερη έξοδος της σπηλιάς είναι υποθαλάσσια.

Εξαιτίας της σπάνιας ομορφιάς της, η παραλία της Χιλιαδούς έχει πολλούς και φανατικούς θαυμαστές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει δημιουργηθεί Όμιλος φίλων Χιλιαδούς, ένας σύλλογος με χιλιάδες μέλη που έχει ως σκοπό την προστασία της παραλίας.

Απολαύστε το βίντεο:

Related posts

Δεν το βάζει ο νους σου.. Ένα ελληνικό χωριό στα καλύτερα του κόσμου για το 2024 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Οφθαλμαπάτη ή ανεξήγητο φαινόμενο; Ο δρόμος στην Πιερία που έγινε αντικείμενο μελέτης και συζήτησης

Καμία Αράχωβα, κανένα Πήλιο: Αυτός είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός με καλό φαγητό – Μια ανάσα από την Αττική