Προσοχή, ακολουθεί μη αντικειμενικό κείμενο!
Όσο και να σέβεται την αγάπη του καθενός για τον τόπο του, κάποιος που κατάγεται από τη Μεγαλόνησο είναι αδύνατο να μη συμφωνεί με τον ορισμό ότι «τοπικιστής είναι αυτός που θεωρεί τον τόπο του ομορφότερο από την Κρήτη».
Οπότε μην περιμένεις εδώ μια ουδέτερη ανάλυση. Μια ψύχραιμη καταγραφή των «υπέρ» και των «κατά». Κάνα εναλλακτικό trip advisor.
Εδώ θα διαβάσεις ένα κρητικό παραλήρημα. Έναν ξεκάθαρα μεροληπτικό ύμνο.
Κι αν είσαι σε φάση απόδρασης από την πρωτεύουσα και αναζήτησης μιας πόλης όπου θα περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου «ζάχαρη», θα πειστείς ότι αυτή υπάρχει.
Και είναι το Ηράκλειο!
Ναι, ναι, σε αυτό το σημείο πετάγεται πάντα εκείνος που έχει επισκεφθεί μια (ή και καμία) φορά τη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και ξεστομίζει το κλισέ:
«Έλα μωρέ, σιγά το Ηράκλειο, μια μικρή Αθήνα είναι…»
Εντάξει, αδερφέ μου, πέρνα πρώτα μια βόλτα, μείνε για περισσότερες από 3-4 μέρες κι ύστερα το ξανασυζητάμε.
Γιατί αν το γνωρίσεις, αν του δώσεις την ευκαιρία να σε κερδίσει, υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να εκπλαγείς από το Ηράκλειο. Και άλλοι τόσοι για να το καψουρευτείς:
Συνδυάζει τις ομορφιές ενός νησιού με τις ανέσεις μιας μεγάλης πόλης. Σου επιτρέπει να απολαμβάνεις θάλασσα, γραφικά τοπία και υπέροχα μέρη και παράλληλα να ζεις χωρίς να σου λείπει καμία από τις ευκολίες της Αθήνας.
Εν πάση περιπτώσει, πόσα μέρη ξέρεις που σε μια (1) ώρα μπορείς να είσαι είτε στην παραλία, είτε σε εξοχή, είτε στο βουνό;
Να πούμε για την κρητική φιλοξενία; Άνθρωποι με καλή διάθεση και χαμόγελο. Γείτονες που σου λένε «καλημέρα». Γνωστοί που θα συναντήσεις στον δρόμο να τα πείτε για δυο λεπτάκια στα όρθια.
Και έπειτα τα αυτοσχέδια «παρεάκια». Αυτά που στήνονται με οποιοδήποτε πρόσχημα κι ενώ έχεις ξεκινήσει για έναν μεσημεριανό καφέ, μπορεί να καταλήξεις σπίτι σου την άλλη μέρα το πρωί.
Και φυσικά όρεξη να ‘χεις να τρως. Και να πίνεις. Ή μάλλον να τρως και να πίνεις ταυτόχρονα. Και όλη την ώρα!
Κεράσματα, φαγοπότια. Γλέντι στους γάμους. Γλέντι στα βαφτίσια. Γλέντι όταν φεύγουν οι νέοι φαντάροι. Γλέντι στα καζάνια που βγαίνει η ρακή.
Γλέντι με κάθε αφορμή και σε κάθε περίσταση!
Εξάλλου η πόλη σφύζει από ζωή. Πέρα από το ότι είναι εκ των μεγαλύτερων της Ελλάδας σε πληθυσμό (περίπου 170.000), διαθέτει και άφθονο φοιτητόκοσμο.
Έχει μεγάλη αγορά, πλήθος αρχαίων μνημείων (εντός της πόλης ή σε Κνωσό, Φαιστό και άλλα ιστορικά μέρη του νομού), λιμάνι και φυσικά ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας.
Κι έπειτα ικανοποιεί κάθε γούστο: Παραδοσιακά μαγαζιά -αλλά και πολυκαταστήματα. Μεζεδοπωλεία, ταβέρνες -αλλά και γνωστές αλυσίδες εστιατορίων.
Τουριστικά μέρη -αλλά και κρυμμένες ομορφιές για λίγους και μυημένους. Πολυσύχναστες παραλίες -αλλά και πριβέ «παράδεισοι» σε απόσταση αναπνοής.
Καλά, δεν συζητάμε για το επιβλητικό πιτόγυρο, του οποίου το μέγεθος και η ποιότητα είναι από μόνα τους λόγοι για να μετακομίσεις μόνιμα στην Κρήτη.
Ούτε για την αθλητική δραστηριότητα, με εκπρόσωπο και μάλιστα ιστορικό στη Σούπερ Λίγκα (ΟΦΗ), ομάδα στη δεύτερη κατηγορία (Εργοτέλης) και πλήθος σωματείων στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.
Όσο για τη νυχτερινή ζωή, εκεί κι αν το Ηράκλειο δίνει ρέστα…
Κλαμπ, μπαρ, μουσικές σκηνές, ξενυχτάδικα, μπουζούκια, μπιτσόμπαρα, κέντρα με κρητική μουσική. Τίποτα δεν υπάρχει που να το λαχταρήσει η ψυχούλα σου και να μην μπορείς να το βρεις.
Και όλα αυτά σε οικονομική συσκευασία χρημάτων και χρόνου:
Χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύεις μια περιουσία για να διασκεδάσεις (είπαμε, το κέρασμα παίζει παντού) και χωρίς να χρειάζεται να καταστρώσεις ολόκληρο σχέδιο (από πού θα πας, πού θα παρκάρεις, πώς θα γυρίσεις) ώστε να πας για έναν καφέ, ένα μπάνιο, ένα ποτό.
Κι αν τύχει και πέσεις σε σκληροπυρηνικούς ντόπιους, που δεν θα καταλαβαίνεις τα πάντα απ’ αυτά που σου λένε, δεν χρειάζεται ν’ αγχώνεσαι.
Πέρα από το λεξικό που ΗΔΗ έχουμε φροντίσει να σε προμηθεύσουμε, υπάρχει η… διεθνής γλώσσα της ρακής.
Αυτή που είναι σαν τη NOKIA («connecting people»), γιατρεύει τα πάντα και κάνει την ήδη υπέροχη ζωή στην Κρήτη να μοιάζει δέκα φορές ομορφότερη…