Μέχρι τη δεκαετία του 80 ήταν ένα Ελληνικό χωριό φάντασμα. Σήμερα συγκλονίζει με την ομορφιά και τη ζωντάνια του!

by Newsroom i-diakopes.gr
Μέχρι τη δεκαετία του 80 ήταν ένα Ελληνικό χωριό φάντασμα. Σήμερα συγκλονίζει με την ομορφιά και τη ζωντάνια του!

Τα αυτοκίνητα μένουν αυστηρά εκτός του διατηρητέου οικισμού. Δεν χρειάζονται άλλωστε.

Εδώ το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια για να περπατήσεις στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και να θαυμάσεις τα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια και τα γραφικά καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης.

Κι όμως, μερικές δεκαετίες πριν, στα πλακόστρωτα δρομάκια του Παλιού Παντελεήμονα δεν περπατούσε κανείς.

Το χωριό από τη δεκαετία του ’50 και για τριάντα ολόκληρα χρόνια είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, που έχτισαν τον Νέο Παντελεήμονα, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων προς τη θάλασσα.

Από τη δεκαετία του ’80 όμως, το χωριό άρχισε να παίρνει ξανά ζωή με τους ντόπιους να επιστρέφουν και να αναπαλαιώνουν τα παλιά μακεδονίτικα αρχοντικά, τη λιθόστρωτη πλατεία, το σχολείο και τα καλντερίμια.

Το εντυπωσιακό με τον παραμυθένιο Παλαιό Παντελεήμονα είναι ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια, γύρω στο 2001, έφτασε εκεί το ρεύμα!

Μετά από απαίτηση των κατοίκων της περιοχής προς τις δημοτικές αρχές και μόνο υπό την προϋπόθεση να διατηρηθεί αναλλοίωτη η παραδοσιακή όψη του χωριού, πραγματοποιήθηκε η υπόγεια ηλεκτροδότηση!

Έτσι, ο Παλαιός Παντελεήμονας ζωντάνεψε ξανά και απέκτησε έντονο τουριστικό ενδιαφέρον.

Από τα 500 μέτρα υψόμετρο ο Παλιός Παντελεήμονας απολαμβάνει θέα που κόβει την ανάσα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας ενώ η αρχιτεκτονική του συνδυάζει τη μακεδονική αρχιτεκτονική με την ηπειρώτικη παράδοση, καθώς χτίστηκε από Ηπειρώτες τεχνίτες πριν από τέσσερις αιώνες.

Η ίδια η ατμόσφαιρα του ένδοξου μακεδονίτικου παρελθόντος άλλωστε, αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για τα τηλεοπτικά «Ματωμένα Χώματα» του Κώστα Κουτσομύτη.

Ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα ή την περίοδο των γιορτών, το χωριό παραμένει όσο ήρεμο επιθυμούν οι Θεσσαλονικείς, κυρίως, που χρειάζεται να διανύσουν μόλις 100 χιλιόμετρα, μέχρι να κάτσουν στην γεμάτη πλατάνια πλατεία του για ελληνικό στη χόβολη σερβιρισμένο στο μπακιρένιο μπρίκι ή θερμαντική κουμαρορακή.

Εκεί δεσπόζει και ο επιβλητικός ναός του Αγίου Παντελεήμονα που έδωσε στο χωριό το όνομά του.

Σήμερα προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες, καθώς νέοι καλόγουστοι ξενώνες κάνουν την εμφάνισή τους με γοργούς ρυθμούς και με σκοπό να προσφέρουν απλόχερα τη φιλοξενία τους.

Γραφικά ταβερνάκια αλλά και καφενεία σάς περιμένουν για να γνωρίσετε τις μοναδικές γεύσεις του βουνού, πίτες, μαγειρευτά και γλυκά του κουταλιού, όλα φτιαγμένα από τους καρπούς της Πιερίας.

Τι να κάνετεΕπισκεφτείτε το εντυπωσιακό ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα που απέχει 6χλμ. από τον Παλιό Παντελεήμονα. Είναι χτισμένο το 10ο αιώνα στους πρόποδες του Ολύμπου σε θέση στρατηγική που ελέγχει τον δρόμο Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Νότιας Ελλάδας. Αναστηλώθηκε το 1941 και φιλοξενεί μουσικές εκδηλώσεις του καλοκαιρινού “Φεστιβάλ του Ολύμπου”.

Περπατήστε μέχρι τους Παλαιούς Πόρους, που απέχουν γύρω στα έξι χλμ., σε μια διαδρομή 90 λεπτών μέσα από δάση με καστανιές και οξιές. Το χωριό έχει ελάχιστους κατοίκους αλλά ιδιαίτερο χρώμα με λιθόχτιστα σπίτια του 18ου και 19ου αιώνα και πανέμορφα εκκλησάκια όπως τους ναούς της Ζωοδόχου πηγής και των Αγίων Αποστόλων.

Καθίστε στην πλατεία στο Πέτρινο για ελληνικό καφέ που φτάνει στο μπρικάκι παρέα με λουκούμι.

Δοκιμάστε παραδοσιακά γλυκά και σπιτικές πίτες στο Παλιό Καφενείο, που στεγάζεται σε παραδοσιακό σπίτι από το 1995.

Έκτακτο: Μόλις κυκλοφόρησαν τα νέα για τη Μαρινέλλα

Ιδιοκτήτης καταστήματος άνοιξε την επιχείρησή του και βρήκε νεκρό 56χρονο σε καρέκλα

Εκεί τα έγραψε όλα μετά τον θάνατο των παιδιών της: Αυτοί είναι οι μοναδικοί κληρονόμοι της Βέφας Αλεξιάδου, η σπάνια αποκάλυψη για τη διαθήκη της

Τα 4 ζώδια που θα βιώσουν ένα «σερί επιτυχιών» το 2025 -Τέλος τα προβλήματα και οι αναποδιές

Βέφα Αλεξιάδου: Η στιγμή που ο Γιώργος Λιάγκας ανακοινώνει on air τον θάνατό της – Σπάραξε ο Αλέξανδρος Παπανδρέου

Προτεινόμενα