Τα κρυστάλλινα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου, τα πολύχρωμα σμιλεμένα βράχια και οι λευκόχρυσες αμμουδιές, δημιουργούν μια παλέτα γεμάτη χρώματα.
Η Μήλος είναι μια απέραντη, πολύχρωμη «γκαλερί» και ένα τεράστιο υπαίθριο μουσείο, αφιερωμένο στη Μάνα-Γη.
Ένα νησί-παλέτα, φτιαγμένο από λάβα, στάχτη, πολύτιμα πετρώματα και τη βαθιά γαλάζια θάλασσα να ερωτοτροπεί με όποιο τρόπο μπορεί με τη στεριά προσπαθώντας να κλέψει τη παράσταση. Το νησί που μοιάζει με συλλεκτικό κομμάτι γης στο κέντρο της Μεσογείου δεν διέψευσε τις προσδοκίες κανενός. Ίσα ίσα, επιβεβαιώνει συνεχώς τη φήμη του, καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες τόπους που μπορείς αδιάκοπα να ανακαλύπτεις.
Το σκηνικό του μοιάζει να αλλάζει διαρκώς: οι εικόνες της, η αίσθησή της, οι μυρωδιές, οι ήχοι της, οι άνθρωποί της. Γιατί το νησί έχει πολύ περισσότερα απ’ όσα περιμένει κάποιος από ένα Κυκλαδονήσι. Και λίμνη έχει, και λιμνοθάλασσα έχει, έστω και μικρές. Και ποταμάκια και ένα μικρό Γκραν Κάνιον, έστω και λιλιπούτεια. Και προσομοίωση της Σελήνης και αντίγραφο του πλανήτη Αρη, έστω και σε μινιατούρα
Είναι τόσο εκτυφλωτική η ομορφιά της Μήλου, που πολλές φορές κουράζει τα μάτια!
Το νησί με το σχήμα πετάλου δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στο μακρινό παρελθόν. Πριν από εκατομμύρια χρόνια, τόνοι λάβας που ξεχύθηκαν από τα έγκατα της Γης και ψύχθηκαν απότομα παίρνοντας αλλόκοτα σχήματα και χρώματα, δημιούργησαν το γοητευτικό γεωλογικό «παράδοξο» της Μήλου.
Η ιδιαιτερότητα αυτή καθιστά τη Μήλο ένα μέρος σπάνιας ομορφιάς με ασυνήθιστα και εντυπωσιακά τοπία και διαφόρων ειδών πετρώματα που αποτελούν αντικείμενο μελέτης επιστημόνων από όλο το πλανήτη.
Οι εντυπωσιακοί ηφαιστειακοί βράχοι καλύπτουν τη μεγαλύτερη έκταση του νησιού ενώ η ηφαιστειακή δραστηριότητα που ξεκίνησε πριν 2-3 εκατομμύρια χρόνια σταμάτησε πριν 90.000 χρόνια.
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα έφερε και την σπάνια ομορφιά στις παραλίες του νησιού όπως στο Σαρακίνικο όπου οι ηφαιστειακοί βράχοι έχουν λευκό χρώμα και δημιουργήθηκαν με την εναπόθεση επαναλαμβανόμενων στρώσεων υλικού. Μέσα στους βράχους μάλιστα έχουν βρεθεί απολιθώματα.
Το δυτικό μέρος του νησιού είναι το πιο άγριο και το πιο εντυπωσιακό ενώ σχεδόν όλη η δυτική Μήλος ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000. Εκεί ζουν διάφορα σπάνια είδη ζώων και βρίσκεται ο βιότοπος της μεσογειακής φώκιας.
Οι παραλίες της Μήλου αποτελούν από μόνες τους πόλο έλξης δεκάδων τουριστών καθώς εκτός από τα καταγάλανα νερά θα δει κανείς μια πανδαισία χρωμάτων, λευκό, μαύρο, κόκκινο, κίτρινο και καφέ του εδάφους και των βράχων.
Μοναδικό σκηνικό προσφέρει και η παραλία Παπαφράγκα καθώς το στενό θαλάσσιο πέρασμα στα βράχια δημιουργεί ένα μοναδικό σκηνικό.
Το νησί είναι φημισμένο και για την Αφροδίτη της Μήλου, το πολύ γνωστό μαρμάρινο άγαλμα, της ελληνιστικής εποχής, το οποίο βρέθηκε την άνοιξη του 1820 σε αγροτική περιοχή της Μήλου. Σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και ένα αντίγραφο βρίσκεται στο Μουσείο της Μήλου.
Αξίζει να δείτε
Τη «μικρή Βενετία»
Το γραφικό πολύχρωμο οικισμό πάνω στο νερό, όπου βρισκόταν το λιμάνι της αρχαίας Μήλου. Είναι από τους πιο ιδιαίτερους που θα συναντήσετε στις Κυκλάδες. Τι τον κάνει ξεχωριστό; Τα 35 «σύρματα» που στέκονται πλάι-πλάι, παλιότερα υπόσκαφα σπιτάκια για τις βάρκες, τώρα παραθεριστικές κατοικίες. Περιπλανηθείτε στον οικισμό σύρριζα στο νερό και περιμένετε το ηλιοβασίλεμα. Τώρα είναι η καλύτερη ώρα για φωτογραφίες!
Τη προϊστορική Φυλακωπή
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τον προϊστορικό οικισμό της Φυλακωπής. Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο στο δρόμο προς τα Πολώνια.
Τις κατακόμβες
Εδώ θα δείτε τις μοναδικές κατακόμβες που σώζονται στην Ελλάδα. Ένας αρχαιολογικός χώρος με τάφους που χρονολογούνται από τον 1ο μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα, εντυπωσιακός και υποβλητικά φωτισμένος. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.
Τη «σκοτεινή» Θειάφα
Ανακαλύψτε με σκάφος αυτό το απόκοσμο «σκηνικό» των παλιών θειωρυχείων στα ανατολικά του νησιού, με τις στοές, τις σιδερένιες γέφυρες, τις ράγες, τα βαγονέτα και τα παλιά πέτρινα κτίσματα. Σε αυτό το νησί των Κυκλάδων θα βιώσετε το απόλυτο δέος.