Μύκονος των φτωχών: Ένα τσιγάρο δρόμος από την Αθήνα, φθηνή διαμονή, υπέροχο φαγητό και ξέφρενη διασκέδαση

Σαλαμίνα: Ο απόλυτος προορισμός κοντά στην Αθήνα

Σαλαμίνα: Πατρίδα του ομηρικού βασιλιά Αίαντα του Τελαμώνιου και του τραγικού ποιητή Ευριπίδη, φιλοξένησε την περίφημη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το 480 π.Χ, που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία. Το μεγάλο παρελθόν του παρεξηγημένου νησιού αποτυπώνεται και στα αρχαιολογικά ευρήματα  που έχουν εντοπιστεί στα εδάφη της. Εκθέματα από την προϊστορική έως και την πρωτοβυζαντινή περίοδο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας.

Φτάνοντας με το πλοίο στα Παλούκια, ετοιμαστείτε για βόλτες, διαδρομές και βουτιές. Η Σαλαμίνα έχει όμορφες γωνιές, ευχάριστη φύση και πολλά σημεία για μπάνιο. Ατενίστε το νησί από τον λόφο στον οποίο δεσπόζουν το Ευριπίδειο Θέατρο και η εκκλησία της Παναγίας της Ελευθερώτριας και αφήστε το βλέμμα σας να ταξιδέψει μέχρι την Ελευσίνα και την Αθήνα. Για μπάνιο ενδείκνυνται μεταξύ άλλων οι παραλίες Ψιλή άμμος, Περιστέρια, Σατερλί, Ηλιακτή αλλά και αρκετές ακόμα. Στα Κανάκια θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε στο δάσος ή να φτάσετε στο χώρο που θα βουτήξετε με τα ποδήλατά σας. Είναι μία από τις πιο καθαρές παραλίες του νησιού, με θέα προς την Αίγινα.

Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνας ενώ στο νότιο άκρο στέκεται αγέρωχος ο πέτρινος Φάρος του νησιού, με ηλικία που ξεπερνά τον αιώνα. Στη νότια πλευρά  του νησιού, πάνω από τον όρμο Περιστέρια, βρίσκεται και το Σπήλαιο του Ευριπίδη. Διαθέτει στενή είσοδο, θαλάμους με χαμηλή οροφή και φυσικές κόγχες και εσοχές. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, δεν αποτελεί οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.

Εκείνοι που απέκτησαν στις μυστικές γωνιές της και τις παραλίες της φίλους και βλέπουν σήμερα τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο, στα ίδια μέρη. Αυτοί οι «φανατικοί» του νησιού, μαζί με τους ντόπιους που αγαπούν τον τόπο τους, έχουν χαρίσει στο νησί του Σαρωνικού το αν μη τι άλλο ευρηματικό «Σαλα-μύκονος» ή Μύκονος των φτωχών.

Πληροφορίες για τη Σαλαμίνα που δεν γνώριζες

1 Τα δημιουργήματα του μεγάλου Γιαννούλη Χαλεπά

Το ξέρετε ότι σε δύο εκκλησιές της Σαλαμίνας έχει βάλει το θαυματουργό χεράκι του ο μεγαλειώδης αυτός γλύπτης; Μαζί με τον σπουδαίο Σαλαμίνιο ζωγράφο Πολυχρόνη Λεμπέση έχουν φιλοτεχνήσει τους ναούς του Αγίου Μηνά και του Αγίου Δημητρίου!


2 Ο τάφος του Γεώργιου Καραϊσκάκη είναι στην Σαλαμίνα!


Στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο της πολιτείας της Σαλαμίνας, αναπαύονται τα οστά του «ροκ» ήρωα της επανάστασης, με την πολυκύμαντη προσωπική ιστορία και την απερίγραπτα σημαντική δράση! Αξίζει να τον τιμήσουμε, και μόνον για την ασυμβίβαστη προσωπικότητα, αν μη τι άλλο…


3 Εκπληκτικά μοναστήρια σε πευκόφυτους παράδεισους


Αν σας γοητεύει η αίσθηση μιας πανάρχαιας μονής, πρέπει να βρεθείτε στην Σαλαμίνα και να γνωρίσετε την Μονή του Αγίου Νικολάου Λεμονιών του 17ου αιώνα και το ακόμα πιο μυστηριακό και όμορφο εκκλησάκι του Ιωάννη του Καλυβίτη του 10ου αιώνα, στα μαγικά Κανάκια, με τα πάμπολλα πεύκα!

4 Το σπήλαιο του Ευριπίδη


Ο μεγάλος τραγικός της αρχαιότητας ήταν μια παράξενη προσωπικότητα, γεγονός που στο τέλος του στέρησε την ζωή του, όταν βρέθηκε εξόριστος στην αυλή του Αρχελάου στην Μακεδονία. Θα ήταν καλύτερα για τον ίδιο να παραμείνει σε αυτό το πανέμορφο σπήλαιο της Σαλαμίνας, όπου είχε έρθει σε κάποια περίοδο της ζωής του για μυστήριους λόγους, μάλλον για να δοκιμάσει την δύναμη των τελλουρικών ρευμάτων που διατρέχουν αυτήν την εκπληκτική περιοχή που λέγεται Περιστέρια…


5 Ο κομψός φάρος στο Λυκόπουλο

Στον όρμο Λυκόπουλο στέκει ένα από τους ομορφότερους πέτρινους φάρους της ελληνικής επικράτειας… Η περιοχή είναι ιδανική για να απολαύσει κάποιος το ηλιοβασίλεμα αντικρίζοντας την Αττική…


6 Η πανάρχαια Σαλαμίνα


Ο αρχαιολογικός χώρος της Σαλαμίνας είναι από τους σπουδαιότερους που θα συναντήσει ο ταξιδιώτης στο Αιγαίο! Σημειωτέον, η Σαλαμίνα, με το ήπιο κλίμα και την εύκολη πρόσβαση στην στεριανή Αττική είναι προ – ομηρική πόλη. Θα συναντήσετε εδώ τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα, προς την περιοχή των Αμπελακίων, το Τέμενος του Άιαντα, το Ιερό του Ασκληπιού, το Βωμό των 12 Θεών, τα Ιερά του Ερμή και του Διονύσου, στα οποία γίνονταν μεγάλες τελετές, το Τρόπαιο της Αρτέμιδας, το αρχαίο Θέατρο και βέβαια το σημαντικότατο αρχαίο λιμάνι.

Παραλίες Σαλαμίνας: Ποιες να επισκεφτείς

Οι καλύτερες παραλίες της Σαλαμίνας:

Μπατσί

Το Μπατσί βρίσκεται στα βόρεια του νήσιού με κρυστάλλινα νερά και αμμουδιά που μαγεύει τον επισκέπτη.

Κακή Βίγλα

Η Κακή Βίγλα βρίσκεται νότια του νησιού, σε ένα σημείο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, με πεντακάθαρα νερά και ελεύθερη παραλία.

Ηλιακτή

Η Ηλιακτή βρίσκεται στα δυτικά στον όρμο της Σαλαμίνας μια υπέροχη ελεύθερη παραλία

Αιάντειο

Το Αιάντειο βρίσκεται Νοτιοδυτικά στον όρμο της Σαλαμίνας,μία οργανωμένη παραλία με αμμουδιά, όπου υπάρχουν αρκέτα καφέ και ταβέρνες να επιλέξει κανείς.

Σελήνια

Τα Σελήνια βρίσκονται στο ανατολικό μέρος του νησιού,μια όμορφη παραλία που βρίσκεται στον ομώνυμο γραφικό οικισμό

Κανάκια

Τα Κανάκια βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και είναι πολύ δημοφιλής, λόγω της δασικής διαδρομής που οδηγεί σε αυτή.

Ο χάρτης της Σαλαμίνας

Χάρτης Σαλαμίνας:

Πώς θα φτάσετε στην Σαλαμίνα

Σαλαμίνα καράβι: Υπάρχουν δύο κύρια λιμάνια στη Σαλαμίνα, τα Σελήνια και τα Παλούκια και ένα πορθμείο, στην περιοχή της Μονής της Φανερωμένης, απέναντι από τα Μέγαρα.
Τα δρομολόγια  είναι πολύ συχνά.
Ουσιαστικά, όπου και να βρεθείς, στο Πέραμα (Πειραιά) , στον Πειραιά ή στα Μέγαρα (Πέραμα), υπάρχει η δυνατότητα για άμεση πρόσβαση στο νησί. Κάθε 15 περίπου λεπτά αναχωρεί κάποιο καραβάκι από κάθε λιμάνι της Αττικής και το αντίθετο. Για τους πεζούς ταξιδιώτες υπάρχει ακόμα και η επιλογή μεταξύ «αργού» και «γρήγορου» πλοίου.

Η μόνη αδυναμία των δρομολογίων είναι ότι οι κάτοχοι αυτοκινήτων δεν μπορούν να ταξειδέψουν από – και προς – το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, αλλά πρέπει να πάνε μέχρι το Πέραμα ή μέχρι τα Μέγαρα, ανάλογα με το αν τους εξυπηρετεί το ανατολικό ή δυτικό τμήμα του νησιού αντιστοίχως.{{{ map }}}
Τέλος, να σημειώσουμε ότι δρομολόγια ξεκινάνε γύρω στις 6 το πρωί και κάποια δρομολόγια δεν σταματάνε ποτέ! Όπως, το φέρυ από και προς τα Παλούκια.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Γ’ Λιμεναρχείο: τηλ. 210 4677277

Related posts

Οφθαλμαπάτη ή ανεξήγητο φαινόμενο; Ο δρόμος στην Πιερία που έγινε αντικείμενο μελέτης και συζήτησης

Καμία Αράχωβα, κανένα Πήλιο: Αυτός είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός με καλό φαγητό – Μια ανάσα από την Αττική

Εδώ θα δείτε νεράιδες.. Το χωριό με την μαγική θέα στην ωραιότερη γέφυρα της Ελλάδας