Λιχαδονήσια: Τα Λιχαδονήσια δεν είναι απλώς ένας υπέροχος καλοκαιρινός και άκρως χαλαρωτικός προορισμός. Είναι οι Μπαχάμες, οι Σεϊχέλες και όλοι οι τροπικοί παράδεισοι σε έναν!
Γενικές Πληροφορίες για τα Λιχαδονήσια
Τα Λιχαδονήσια, που βρίσκονται μια ανάσα από τη Λιχάδα της Βόρειας Εύβοιας και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα. Είναι ένα σύμπλεγμα επτά νησιών δημιουργήθηκαν λόγω ηφαιστειώδους ενέργειας, το 426 πΧ. Τα επτά νησάκια έχουν και ονόματα. Είναι η Μονολιά , η Μεγάλη Στρογγυλή, η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βαγιά, το Βορήα και το Λιμάνι. Το πιο γνωστό και μεγάλο νησί είναι Μονόλια. Έχει οργανωμένο μπιτς μπαρ και καταγάλανα νερά.
Στα δυτικά του νησιού, υπάρχει και ένα ναυάγιο που δεν πρέπει να χάσεις. Θα το δεις μέσα στις ξέρες και γίνεται αντιληπτό χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό, καθώς είναι προσαραγμένο στα 6 μέτρα.
Μυθολογία: Η γυναίκα του Ηρακλή, Διηάνειρα θέλοντας να προστατέψει τον άντρα της, έστειλε τον Λίχα να του δώσει έναν χιτώνα. Στον μανδύα έβαλε ένα υγρό που εκείνη νόμιζε ότι θα του έκανε καλό, ενώ στην πραγματικότητα τον δηλητηρίασε. Τα μέλη του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο. Από εκεί και πέρα ανέλαβε ο Ποσειδώνας, ο οποίος τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια. Τα γνωστά σήμερα ως Λιχάδες ή Λιχαδονήσια.
Κάτοικοι: Τα νησιά κατοικούνταν στο παρελθόν. Στο νότιο τμήμα της Μονόλιας διασώζονται ακόμα κτίσματα από τον οικισμό του νησιού.
Τα Λιχαδονήσια ή οι Λιχάδες είναι γνωστές και ως «Σεϋχέλλες της Εύβοιας» αλλά και ως «Μπαχάμες της Ελλάδος».
Περισσότερες πληροφορίες
To σύμπλεγμα των επτά νησιών είναι δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας, που τοποθετείται στο 426 πΧ και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό. Αποτελούνται από τη Μονολιά τη Μεγάλη Στρογγυλή, τη Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, τη Βαγιά, το Βορήα, το Λιμάνι, καθώς και από άλλους μικρούς σκοπέλους και μύρμηκες, που λέγονται Ποντικονήσια. Το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος λέγεται Μανολιά, είναι κατάφυτο και εκεί βρίσκεται η παραλία μας με τα τιρκουάζ νερά και το καλά οργανωμένο beach bar.
Δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε το ναυάγιο στα δυτικά του νησιού, το οποίο βρίσκεται μέσα σε μία σειρά από ξέρες και γίνεται αντιληπτό χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό, καθώς είναι προσαραγμένο μόλις στα 6 μέτρα.
Στην Στρογγυλή δεσπόζει ο Φάρος, ενώ γύρω του βρίσκονται σκορπισμένα ερείπια της Ιεράς Μονής του 12ου αι. μ. Χ, που μόνασε ο Όσιος Γρηγόριος ο Μυροβλήτης. Οι τόσο όμορφες, γεμάτες ζωή ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας έχουνε στιγματίσει και την περιοχή, λέγοντας ότι τα Λιχαδονήσια οφείλουν το όνομά τους στον υπηρέτη του Ηρακλή, Λίχα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η σύζυγος του Ηρακλή, Διηάνειρα, νομίζοντας ότι είναι απατημένη, του έστειλε με τον Λίχα έναν δηλητηριασμένο χιτώνα. Τη στιγμή που ο Ηρακλής τον φόρεσε και άρχισε να υποφέρει από τους πόνους, άρπαξε τον Λίχα και τον εκσφεντόνισε προς τη θάλασσα. Τα μέλη του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια, γνωστά σήμερα ως Λιχαδονήσια.
Γνωστά ως «Σεϋχέλλες της Εύβοιας», τα Λιχαδονήσια είναι ένας καλά κρυμμένος παράδεισος με τυρκουάζ νερά και ξανθιά άμμο.
Πώς θα πάτε στα Λιχαδονήσια
Λιχαδονήσια Δρομολόγια: Είτε από τον Άγιο Γεώργιο είτε από τα Καμένα Βούρλα. Ο Άγιος Γεώργιος είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Εύβοιας. Σε απόσταση 4 χλμ. από τα Λιχαδονήσια και εύκολη πρόσβαση σε περιοχές και αξιοθέατα της Εύβοιας, αποτελούν ιδανική βάση διαμονής καθώς σας προσφέρουν πολλές επιλογές για διασκέδαση και ποικίλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Στον γραφικό και πανέμορφο Άγιο Γεώργιο υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια που λειτουργούν ως ορμητήριο προς τα Λιχαδονήσια.
Από την άλλη, τα Καμένα Βούρλα βρίσκονται σε απόσταση 3 χλμ. από τα Λιχαδονήσια, ενώ είναι και πολύ εύκολα προσβάσιμα από και προς κάθε κατεύθυνση μέσω του οδικού άξονα. Ας μην ξεχνάμε πως είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας και ίσως το πιο γνωστό μέρος ιαματικών θεραπειών, αφού τα ραδιούχα νερά του είναι μοναδικά σε όλη τη χώρα.