Η Πύλος της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν μια από τις πιο ανεξερεύνητες γωνιές της Πελοποννήσου, σήμερα έχει αναγκάσει πλήθη κόσμου και ταξιδιωτικά περιοδικά να παραμιλούν για τις καρτποσταλικές παραλίες γύρω της και τα αξιοθέατα της.
Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Πελοποννήσου και θυμίζει νησί χάρη στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα χρώματα των σπιτιών της. Μια όμορφη πολιτεία, χτισμένη γύρω από ένα λιμανάκι σαν ζωγραφιά.
Δανείστηκε το όνομά της από τη γειτονική ομηρική Πύλο του φημισμένου Nέστορα, σχεδιάστηκε μετά από την περίφημη Ναυμαχία του Ναβαρίνου (1827) από τους Γάλλους μηχανικούς του στρατηγού Mαιζόν και κατοικήθηκε από Mικρασιάτες, Eπτανήσιους και Μοραΐτες και απλώνεται αμφιθεατρικά με τον όρμο του Nαβαρίνου στην αγκαλιά της.
Το Ναβαρίνο που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια του κόσμου, με μήκος 4.800 μ. και πλάτος 3.600 μ. Τον κόλπο, που βλέπει στο Ιόνιο, τον ορίζει και τον προστατεύει από το πέλαγος ένας τεράστιος φυσικός λιμενοβραχίονας (με μήκος 4.000 μ., πλάτος 500-1.000 μ. και ύψος που φθάνει τα 150 μ.), το νησί Σφακτηρία, γυμνό από δέντρα σήμερα, δασώδες όμως στην αρχαιότητα.
Πέτρινα σπίτια με χρωματιστές λεπτομέρειες λουλουδιών, φιλόξενες αυλές, ρομαντικά στενά και στο κέντρο της η πλατεία των Τριών Nαυάρχων με τα καφέ να σας προσκαλούν για στιγμές χαλάρωσης κάτω από τους φοίνικες και τον αιωνόβιο πλάτανο.
Το τοπίο που ανοίγεται γύρω από την Πύλο μοιάζει φτιαγμένο από αραχνοΰφαντα υλικά.
Ο κόλπος με το Ιόνιο να χρυσίζει, συναντάει την ενδοχώρα με τα «νυμφαία» δάση, με τους καταρράκτες και τις κρυφές λόχμες. Και ενδιάμεσα, ελιές και αμπέλια, μυριόχρωμα λιβάδια και χωριά, δημιουργούν την εικόνα μιας γης «απ’ αλλού φερμένης» όπως θα έλεγε ο Ελύτης.
Καθόλου τυχαία ο Γάλλος δημοσιογράφος και περιηγητής Ρενέ Πυώ, που έγραψε το βιβλίο ταξιδιωτικών εντυπώσεων με τίτλο Ελλάδα, γη αγαπημένη των θεών σημειώνει στο ημερολόγιό του: «Ο δρόμος περνά κάτω από σκιερές ελιές και ευκαλύπτους, διασχίζει πλούσιες καλλιέργειες. Αριστερά, η ωχρή ψηλή κορυφογραμμή των βουνών της Μεσσηνίας. Δεξιά, κατά διαστήματα, το βαθύ πράσινο του Ιονίου. Το τοπίο είναι μεγαλειώδες, αξίζει να κτιστούν εδώ βίλες και ένα ξενοδοχείο για ονειροπόλους, φίλους της ηρεμίας και των μεγάλων οριζόντων».
Όντως οι μεγάλοι ορίζοντες εντυπωσιάζουν τον ταξιδιώτη, όπως και τους περιηγητές όλων των αιώνων.
Η θέα από το Νιόκαστρο, οι απέραντες αμμουδιές που χρυσίζουν με θέα το Ναυαρίνο, η γλυκύτητα και τα ανοίγματα του τοπίου, δημιουργούν αίσθηση απέραντης γαλήνης.
Ψηλά στη λίστα με τα αξιοθέατα της Πύλου, φιγουράρει το Νιόκαστρο, το κάστρο που έχτισαν στην είσοδο του κόλπου οι Τούρκοι για να εμποδίζουν την πρόσβαση σε αυτόν. Αναστηλωμένο την δεκαετία του ’80, το κάστρο φιλοξενεί σήμερα και ένα μικρό μουσείο –δυνατό χαρτί του, όμως, παραμένει, η θέα από τα τείχη του, που κόβει την ανάσα.
Έπειτα έρχεται η Σφακτηρία, το μικρό νησάκι που «κλείνει» την είσοδο του κόλπου στον οποίο διαδραματίστηκε η ιστορική ναυμαχία του Ναυαρίνου, όπως λεγόταν η Πύλος πριν επιστρέψει στο αρχαίο της όνομα.
Επάνω στο νησάκι έχουν στηθεί μνημεία για τους πεσόντες στις μάχες –και εδώ, η θαλασσινή βόλτα και η θέα της αμφιθεατρικά κτισμένης πόλης από μακριά είναι εκείνα που μάλλον θα σας συγκινήσουν περισσότερο.
Ακολουθεί το Παλάτι του Νέστορα, το οποίο βρίσκεται στη μέση του πουθενά –κοντά στο χωριό Άνω Εγκλιανός. Εκτός του ότι είναι το μοναδικό μυκηναϊκό ανάκτορο που επιβίωσε ως τις μέρες μας σε τόσο καλή κατάσταση, απολαμβάνει και καταπληκτική θέα σε ένα συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα.
Από την Πύλο κατάγεται και ο Κωστής Τσικλιτήρας, ο γνωστός Ολυμπιονίκης στο άλμα κατά την Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης, το 1912. Το σπίτι του υπάρχει ακόμα, και ανακαινίστηκε πρόσφατα από το Δήμο Πύλου, για να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο, που θα στεγάσει τη Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη του Δήμου.
Η φύση έξω από την πόλη της Πύλου είναι τόσο πλούσια, που σε μαγεύει. Πριν αφεθείτε στις διάσημες παραλίες, στην Γιάλοβα, την περίφημη Βοϊδοκοιλιά και τα άλλα στολίδια του γιαλού, δείτε τους καταρράκτες Καλαμάρη, πολύ κοντά στην Γιάλοβα.
Θα τους εντοπίσετε μέσα σε ένα απίστευτα όμορφο τοπίο, με κατεύθυνση την Σχοινόλακκα. Ένα στενό μονοπάτι, με πλούσια βλάστηση, θα σας οδηγήσει σε ένα υδάτινο τοπίο δύναμης και ομορφιάς, που ταιριάζει σε νύμφες και νεράιδες. Πλούσια δροσιά και απέραντη γαλήνη θα σας ανταμείψουν για την πεζοπορία!
Και μετά βέβαια, κατηφορίστε στις παραλίες της Πύλου, αφεθείτε στην μαγεία των κυμάτων, στην κυκλική Βοϊδοκοιλιά που μοιάζει με λίμνη, στην Γλώσσα που η παραλία της εισχωρεί στην θάλασσα, νιώστε την απέραντη γαλήνη αυτής της τόσο μα τόσο προικισμένης γωνιάς της Μεσσηνίας…