Πάργα – Σύβοτα: Το καλοκαίρι του 2020 ανακαλύψτε την εξωτική “Ριβιέρα” της Ηπείρου!

by Newsroom i-diakopes.gr
Πάργα – Σύβοτα: Το καλοκαίρι του 2020 ανακαλύψτε την εξωτική “Ριβιέρα” της Ηπείρου!

Πάργα – Σύβοτα: Το καλοκαίρι του 2020 ανακαλύψτε την εξωτική “Ριβιέρα” της Ηπείρου!

Πάργα – Σύβοτα: Δύο τόποι που ο καθένας έχει τη δική του χάρη, αλλά και που συχνά λειτουργούν ως… δίδυµος προορισµός: Πάργα και Σύβοτα. Με φόντο τα ψηλά βουνά της Ηπείρου, µε δαντελωτές παραλίες στο Ιόνιο και κοντά στο δυτικό άκρο της Εγνατίας οδού, έχουν πολλούς λόγους να κερδίζουν συνεχώς νέους πιστούς!

Η Πάργα σε µαγεύει µε την πρώτη µατιά. Μιλάµε για τον ορισµό της γραφικότητας, ένα νησί που… κόλλησε στη στεριά, έναν ζωγραφικό πίνακα µε τον ιδανικό συνδυασµό χρωµάτων, εναλλαγών και διαστάσεων. Όσο για τα Σύβοτα, µε τις θεσπέσιες αµµουδιές τους, τους καταπράσινους λόφους και τα κατάφυτα νησάκια τους, δεν είναι τυχαίο που προσελκύουν όλο και περισσότερους επωνύµους.

Δείτε και αυτό: Το νησάκι της Παναγίας στην Πάργα. Πληροφορίες για ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της περιοχής και της Ελλάδας

ΕΥΝΟΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Παίρνοντας την τελευταία στροφή του δρόµου που οδηγεί από την Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουµενίτσας στην Πάργα, βρίσκεσαι ξαφνικά µπροστά σε ένα θέαµα που σε αφήνει… έκπληκτο. Ένας κόλπος µε υπέροχα βαθυγάλαζα νερά, απέναντι το εντυπωσιακό κάστρο, στην είσοδο του κόλπου το νησάκι της Παναγίας (µε την οµώνυµη εκκλησία) και στο φόντο ένα κατάφυτο από ελιές βουνό, που αποκλείει από την ενδοχώρα τη µικρή γραφική πόλη µε τα όµορφα σπίτια.

Ο κόλπος της Πάργας, με την παραλία Κρυονέρι και το νησάκι της Παναγίας.

Ο κόλπος της Πάργας, με την παραλία Κρυονέρι και το νησάκι της Παναγίας.

Η Πάργα, «σφηνωµένη» ανάµεσα στο βουνό και τη θάλασσα και µ’ ένα σπουδαίο κάστρο να την προστατεύει, άντεξε για αιώνες τη διαρκή πίεση των Τούρκων. Μέχρι και το 1797, που η Γαληνοτάτη Δηµοκρατία του Αγίου Μάρκου διαλύθηκε από τον Ναπολέοντα, η Πάργα ήταν φρούριο αλλά και εµπορικός σταθµός στρατηγικής σηµασίας για τους Ενετούς στο Ιόνιο. Ακολούθησαν οι Γάλλοι, οι Ρώσοι, πάλι οι Γάλλοι και, τέλος, οι Άγγλοι, που το 1819 την πούλησαν στον Αλή Πασά. Οι Παργινοί έφυγαν για την Κέρκυρα, για να ξαναγυρίσουν µετά την ενσωµάτωση της Ηπείρου στην Ελλάδα.

Δείτε και αυτό: Πάργα: Η πριγκίπισσα της Ηπείρου

ΚΑΣΤΡΑ & ΣΟΚΑΚΙΑ

Η παραλιακή περαντζάδα, με το κάστρο στο βάθος, θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή.

Η παραλιακή περαντζάδα, με το κάστρο στο βάθος, θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή.

Το ιστορικό φορτίο, αλλά και τις κοσµοπολίτικες καταβολές, λόγω της σχέσης µε την Ιταλία και τη Γαλλία, τα νιώθει κανείς εδώ έντονα. Εκτός από το µεσαιωνικό κάστρο (έχει και ωραίο café στο εσωτερικό του!), θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε το νησάκι της Παναγίας. Μπορείτε να φθάσετε σε αυτό ακόµα και µε ένα θαλάσσιο ποδήλατο! Για µπάνιο θα πάτε κυρίως στον Βάλτο (πίσω από το κάστρο, περίπου 2 χλµ. από το κέντρο της Πάργας), µια θαυµάσια παραλία, που διαθέτει cafés, εστιατόρια, καταλύµατα, αλλά και στον Λύχνο, 3 χλµ. πριν από τον οικισµό, σε ένα ιδιαίτερα γραφικό σκηνικό, γνωστό και για τις θαλάσσιες σπηλιές του. Τόσο στον Βάλτο όσο και στον Λύχνο υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Επίσης, µέσα στην Πάργα θα κολυµπήσετε στο Κρυονέρι (την προτιµούν πολλές οικογένειες), αλλά και στη µικρή ακρογιαλιά Πίσω Κρυονέρι, για περισσότερη αποµόνωση.

Σπίτια στην Πάργα.

Σπίτια στην Πάργα.

Αυτό που δεν θα σας αφήσει να ξεκολλήσετε, πάντως, εύκολα είναι η παραλιακή περαντζάδα, µε τα πολλά µικρά αλλά τόσο χαριτωµένα εστιατόρια, cafés και µπαράκια, την υπέροχη θέα στο κάστρο και το νησάκι της Παναγίας, και τα πολύχρωµα χαρακτηριστικά σπίτια στην άκρη, στο Καµίνι. Ο κόσµος είναι πολύς όλο το καλοκαίρι, αλλά φτάνει στα όρια του συνωστισµού στις 15 Αυγούστου, όταν όλος ο κόλπος γίνεται το σκηνικό για µια θεαµατική γιορτή, µε βαρκαρόλα και βεγγαλικά.

Αξίζει να αποχωριστείτε για λίγο την προκυµαία και να περπατήσετε στα στενά σοκάκια, να ανακαλύψετε µικρές εκκλησίες µε µεγάλη ιστορία (όπως τους Αγίους Απόστολους), να ανηφορίσετε προς το κάστρο, περπατώντας στο Τουρκοπάζαρο, όπου υπάρχουν και µαγαζάκια µε τοπικά προϊόντα και αναµνηστικά.

Η παραλία Πίσω Κρυονέρι στην Πάργα.

Η παραλία Πίσω Κρυονέρι στην Πάργα.

ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ

Οι σπηλιές στο νησί Μαύρο Όρος των Συβότων σε προκαλούν για εξερεύνηση.

Οι σπηλιές στο νησί Μαύρο Όρος των Συβότων σε προκαλούν για εξερεύνηση.

Η περιήγησή µας στην παραλία της Ηπείρου συνεχίζεται µε τα περίφηµα Σύβοτα, που τα τελευταία χρόνια κερδίζουν «ψήφο εµπιστοσύνης» από όλο και περισσότερους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουµενίτσας, στρίβετε αριστερά στην Πλαταριά και σε 11 χλµ. βρίσκεστε σε ένα σκηνικό που προκαλεί γνήσια συγκίνηση. Τα Σύβοτα αναπτύσσονται γύρω από ένα γραφικότατο λιµανάκι, µε πλακόστρωτη προκυµαία. Οι καταπράσινοι λόφοι και τα σπίτια µε τα κόκκινα κεραµίδια δηµιουργούν ένα θέαµα που σε γαληνεύει από µόνο του. Λίγο πιο πέρα από τον κυρίως οικισµό, αρχίζεις να βλέπεις εικόνες που θυµίζουν Καραϊβική -και δεν είναι υπερβολή!
Μαγικές διακοπές στην Ελλάδα!

Πάργα: Το νησάκι της Παναγίας

Πάργα: Το νησάκι της Παναγίας

Οι πιο φηµισµένες παραλίες εδώ είναι η Μπέλα Βράκα και η Πισίνα. Η πρώτη στο Μουρτεµένο, ένα από τα ακατοίκητα -αλλά κατάφυτα και πανέµορφα- νησάκια, απέναντι από τον οικισµό. Δεν θα χρειαστείτε πλεούµενο για το Μουρτεµένο… Ουσιαστικά συνδέεται µε την ακτή µέσω µιας υποθαλάσσιας λωρίδας άµµου µε βάθος µερικών εκατοστών, οπότε θα φθάσετε σε αυτό περπατώντας! Την Πισίνα, από την άλλη, στο νησί Μαύρο Όρος, θα την προσεγγίσετε µε το µικρό σκάφος που κάνει τη -σύντοµη- διαδροµή από το λιµάνι των Συβότων. Τα χρώµατα και η διαφάνεια του νερού, η αµµουδιά, το φυσικό… ντεκόρ συνθέτουν πραγµατικά εδώ µια εξωτική εµπειρία! Δεν έχουν άδικο όσοι τη θεωρούν µια από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας.

Δείτε και αυτό: Σύβοτα: Ταξίδι στην Καραϊβική” της Ελλάδας

ΒΡΕΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Τα νερά στα Σύβοτα παραπέμπουν σε Καραϊβική!

Τα νερά στα Σύβοτα παραπέμπουν σε Καραϊβική!

Τα Σύβοτα, όµως, έχουν αµµουδιές και ξενοδοχεία για κάθε γούστο. Κοντά στο κέντρο του οικισµού είναι η Ζάβια (µε πολύ πράσινο και αρκετά… δροσερή, λόγω της ύπαρξης πηγών γλυκού νερού), ο Γαλλικός Μώλος, το Ζέρι και το Σταβέντο. Οι τρεις τελευταίες διαθέτουν cafés και εστιατόρια και είναι ιδανικές για οικογένειες. Λίγο πιο έξω, προς την κατεύθυνση της Πέρδικας, υπάρχουν µια σειρά από ακρογιαλιές, από τις οποίες οι πιο δηµοφιλείς είναι η Μικρή Άµµος και η Μέγα Άµµος.

Πάργα - Σύβοτα: Η εξωτική "ριβιέρα της Ηπείρου!

Στη δεύτερη µπορείτε να επιδοθείτε και σε θαλάσσια σπορ. Για τους τυχερούς που διαθέτουν πλεούµενο, τα Σύβοτα έχουν πολλά ακόµα ν’ αποκαλύψουν. Το µέρος βρίθει από «µυστικούς» κολπίσκους, αµµουδιές, σπηλιές, ενώ ο περίπλους τον νησιών (Μουρτεµένο, Άγιος Νικόλαος, Μαύρο Όρος) προσφέρει µεγάλες συγκινήσεις. Αλλά ευνοηµένοι δεν είναι µόνο οι… σκαφάτοι. Επιβιβαστείτε σε κάποιο από τα καϊκάκια που πραγµατοποιούν σύντοµες εκδροµές από το λιµάνι προς τα νησιά και δείτε από κοντά γιατί αυτό το µέρος θεωρείται τόσο ιδιαίτερο. Ή ακόµα, εξορµήστε στα πέριξ µε αυτοκίνητο, αφού υπάρχουν και άλλες… θαλάσσιες κρυψώνες, προσβάσιµες οδικώς, είτε προς την Πλαταριά και την Ηγουµενίτσα είτε προς την κατεύθυνση του γραφικού χωριού Πέρδικα και της Πάργας. Σε κάθε περίπτωση, εφοδιαστείτε µε τα απαραίτητα και ξεκινήστε τις εξερευνήσεις στις διακοπές σας!

Προτεινόμενα