Παρνασσός και Αράχωβα φέρνουν στο μυαλό όλων μας χειμερινές αποδράσεις και σαββατοκύριακα στο χιόνι. Οι κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα του χειμώνα κυριολεκτικά μετατρέπεται σε πολυσύχναστο μέρος που θυμίζει το κέντρο της Αθήνας σαββατόβραδο.
Αν θέλετε μια πιο ήσυχη απόδραση υπάρχει το αντίπαλον δέος, πέντε χωριά που αντανακλούν τη φυσική ομορφιά και τη γραφικότητα, του τόπου, διατηρούν ακόμα χαμηλούς τόνους και προσφέρουν απλόχερα στο επισκέπτη τη φυσική τους ομορφιά και τις λιχουδιές από ντόπιες παραδοσιακές συνταγές.
Περιηγηθείτε μαζί μας στην ομορφιά τους.
Βάργιανη
Χτισμένη αμφιθεατρικά μέσα σε πυκνό ελατοδάσος, στις πλαγιές του Παρνασσού, η Βάργιανη, έχει σαν χαρακτηριστικό το μικρό γεφυράκι της και τα κρυστάλλινα νερά του μικρού της ποταμού.. Η Βάργιανη είναι κτισμένη σε υψόμετρο περίπου 900μ. στους πρόποδες του Παρνασσού και απέχει από τη Γραβιά 7 χλμ. Τα πλατάνια, οι καρυδιές και άφθονα τρεχούμενα νερά, με τις χαρακτηριστικές μέσα στο χωριό πηγές της Μπουρμπούλας και τα πετρόκτιστα σπίτια συμπληρώνουν το σκηνικό ενός από τα πιο γραφικά χωριά του Παρνασσού.Το καταπράσινο ή χιονισμένο τοπίο απλώνεται μπροστά στον επισκέπτη, ενώ είναι απαραίτητη μια στάση για καφέ στη χόβολη στο καφενείο του χωριού.
Αγόριανη
Αγόριανη
Ακριβώς στην πίσω πλευρά του Παρνασσού από εκείνη που βρίσκεται η Αράχωβα, η Αγόριανη (ή Επτάλοφος, όπως είναι η καινούρια «επίσημη» ονομασία της, που κανένας δε χρησιμοποιεί) είναι ακριβώς το αντίθετό της: μια low profile εκδοχή της χαρακτηριστικής ορεινής ομορφιάς της, με τα πέτρινα σπιτάκια, τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τις καμινάδες που αχνίζουν, αμφιθεατρικά κτισμένα ανάμεσα σε έλατα και πλατάνια, σε υψόμετρο 850 μέτρων.
Από τις αγαπημένες εικόνες του χωριού, η κεντρική, λιθόκτιστη πλατεία (το περίπτερο της οποίας είναι επίσης χαριτωμένα πέτρινο) με τα δίδυμα, γιγάντια πλατάνια, τα ταβερνάκια και τα café της, που σερβίρουν γλυκό του κουταλιού σε τραπεζάκια έξω όταν ο καιρός είναι καλός. Από εδώ ξεκινά το πετρόχτιστο μονοπάτι που ανηφορίζει, κάνοντας ζιγκ ζαγκ πλάι σε ένα μικρό ποταμάκι, προς τον πανέμορφο, είκοσι μέτρων καταρράκτη – σήμα κατατεθέν του χωριού.
Πολύδροσος ή Σουβάλα
Πολύδροσος είναι η επίσημη ονομασία, Σουβάλα τη λένε ακόμα οι παλιοί –αυτό, άλλωστε, ήταν μέχρι το 1928 το μοναδικό της όνομα. Ένα από τα τελευταία «μυστικά» χωριά του Παρνασσού, η Σουβάλα διαδίδεται τα τελευταία χρόνια χάρη κυρίως στους καινούριους της ξενώνες και τα ταβερνάκια που μοσχοβολούν παράδοση. Η πλακόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και την πετρόχτιστη εκκλησία συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος σε ρουστίκ ταβερνάκια και café που απλώνουν έξω τα τραπεζάκια τους όταν ο καιρός είναι καλός. Ανηφορείστε με το αυτοκίνητο προς την Πάνω Σουβάλα, για να απολαύσετε την φαντασμαγορική διαδρομή μέσα στο δάσος και τα παλιά αρχοντικά της, και στην βυζαντινή Αγία Ελεούσα του 6ου μ.Χ. αιώνα, δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, πλάι στις πηγές του βοιωτικού Κηφισού.
Αμφίκλεια
Το… αντίπαλο δέος της Αράχωβας, η low profile αλλά εξίσου υπέροχη Αμφίκλεια είναι τα τελευταία χρόνια σχεδόν τόσο δημοφιλής όσο και η κοσμοπολίτισσα αδερφή της. Στα πλακόστρωτα σοκάκια της, ανάμεσα σε πέτρινα σπίτια και νεοκλασικά αρχοντικά, συγκεντρώνονται τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα ζευγάρια, οικογένειες και παρέες που ανηφορίζουν ως εδώ είτε για το χιονοδρομικό (που απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα) είτε για το ίδιο το χωριό, που αποτελεί την τέλεια πρόταση για κοντινή απόδραση, δυόμισι ώρες από την Αθήνα. Στα αξιοθέατα του χωριού, πέρα από τις βόλτες στα σοκάκια του, συγκαταλέγονται οι εξαιρετικά διατηρημένες πετρόχτιστες βρύσες, τα μεσαιωνικά εκκλησάκια και το μοναδικό στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο– Μουσείο Άρτου.
Ελάτεια
Απλωμένη στην κοιλάδα του Κηφισού, η Ελάτεια ενδείκνυται για ατελείωτες βόλτες στα γραφικά δρομάκια και τους πεζόδρομούς της, ανάμεσα σε σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές και λουλουδιαστά μπαλκόνια. Η χαρά του πεζοπόρου είναι το γεγονός πως το χωριό (ή κωμόπολη, αν λάβουμε υπ’ όψιν τον αναλογικά μεγάλο πληθυσμό των 2.500 κατοίκων) είναι εντελώς επίπεδο, χωρίς ανηφοροκατηφόρες να δυσκολεύουν τα βήματά μας. Στις πλατείες του συγκεντρώνονται γραφικά καφενεία, μοντέρνα café (κυρίως στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου) και όμορφα ταβερνάκια, ενώ τα αξιοθέατα είναι τόσα που δεν τα προλαβαίνεις σε ένα Σαββατοκύριακο.
Τιθορέα
Αν σκεφτεί κανείς το υπέροχο Αισθητικό Δάσος Τιθορέας, με τα χιλιάδες πλατάνια και τις βελανιδιές, και το φαράγγι του ρέματος Καχάλα, που προσφέρεται για ορειβασία και extreme sports, είναι παράξενο που η Τιθορέα δεν έχει γίνει ακόμα δημοφιλής προορισμός.
Ίσως, βέβαια, να είναι καλύτερα έτσι –για να μπορούμε οι «γνωρίζοντες» να απολαμβάνουμε με την ησυχία μας τα πέτρινα καλντερίμια της, την εικόνα των σπιτιών με τις καμινάδες που αχνίζουν, την κεντρική χωμάτινη πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο και τα γραφικά καφενεδάκια της.