Λευκάδα: Γενικές πληροφορίες για το υπέροχο αυτό μέρος
Λευκάδα: Για εκείνους που δεν την έχουν επισκεφτεί, η Λευκάδα είναι περισσότερο γνωστή για το ότι αποτελεί το ένα απ’ τα δυο ελληνικά νησιά (το άλλο είναι η Εύβοια), στα οποία η πρόσβαση γίνεται οδικώς και φυσικά για τις εκπληκτικές τις παραλίες, που θεωρούνται από τις ομορφότερες στη χώρα.
Όσοι όμως το γνωρίζουν κάπως καλύτερα, θα επιβεβαιώσουν ότι αυτό το νησί του Ιονίου, «κρύβει» πολλά «μυστικά» ομορφιάς, που δικαίως το κάνουν γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί στο Ιόνιο και το τέταρτο σε πληθυσμό, με περίπου 23.000 κατοίκους και συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 50 μέτρων.
Η πόλη στη Λευκάδα- Πληροφορίες
Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, είναι η πόλη της Λευκάδας, που χαρακτηρίζεται από έναν ιδιαίτερο πολεοδομικό ιστό που θυμίζει «ψαροκόκαλο»: Όμορφα σοκάκια, μικρές πλατείες, παραδοσιακά σπίτια, περίτεχνα καμπαναριά και πλακόστρωτοι πεζοδρόμοι, συνθέτουν τον χαρακτήρα της πόλης. Η πόλη περιβάλλεται από ένα στένωμα της θάλασσας και μια λιμνοθάλασσα (έναν από τους πλέον αξιόλογους υδροβιότοπους του Ιονίου, που προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar), ενώ βορειότερα βρίσκεται η λεπτή κυκλική γραμμή της αμμουδιάς της Γύρας με τα λιγοστά δέντρα της και τους τέσσερις ανεμόμυλους.
Αξίζει να περπατήσετε στην ξύλινη γέφυρα που είναι κτισμένη πάνω απ’ το κανάλι, μπροστά ακριβώς απ’ τον πεζόδρομο (οδός Μελά) με τα καφέ, τα εστιατόρια και τα μπαρ, δίπλα στο λιμάνι. Οι κάτοικοι την αποκαλούν γέφυρα των στεναγμών ή γέφυρα των ερωτευμένων. Χτίστηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και με την αρχιτεκτονική της δίνει βενετσιάνικο αέρα στην πόλη.
Δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται και το περίφημο πάρκο των ποιητών, το οποίο φιλοξενεί τις προτομές σπουδαίων προσωπικοτήτων του νησιού (Βαλαωρίτη, Σικελιανού, Δημητρίου Γολέμη κ.ά.), οι οποίοι άφησαν εποχή με την καλλιτεχνική τους αύρα και τα θαυμαστά έργα τους.
Στην πόλη υπάρχει επίσης αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο στεγάζει έργα τέχνης, καθώς κι ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους και η Μαρίνα Λευκάδας, η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες στη Μεσόγειο.
Κοντά στο χωριό Φρύνι, λίγο έξω από την πόλη, βρίσκεται η Ιερά Μονή Φανερωμένης, που αποτελεί μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, ενώ 2 χλμ. νότια της Λευκάδας, βρίσκεται η περιοχή του Καλλιγονίου, που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος και περιλαμβάνει τα ερείπια που σώζονται από την προϊστορική πόλη Νήρικος.
Άλλοι οικισμοί στη Λευκάδα
Το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο του νησιού, είναι το Νυδρί, απέναντι από τα Πριγκηπονήσια, στα ανατολικά του νησιού. Διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή και μια υπερσύγχρονη μαρίνα, ενώ από το λιμάνι του ξεκινούν πλοία για το Μεγανήσι, την Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τη Στερεά Ελλάδα. Επίσης, προσφέρεται για καταδύσεις, θαλάσσια σπορ, ιστιοπλοΐα, ορεινή ποδηλασία, πεζοπορία και κολύμπι στους καταρράκτες που χύνονται στο φαράγγι Δημοσάρι.
Ο Πόρος, στα νοτιοανατολικά, αποτελεί το «μπαλκόνι» της Λευκάδας, με θέα στα νησιά Αρκούδι, Οξιές, Ιθάκη και Κεφαλονιά. Κολυμπήστε στην πεντακάθαρη θάλασσα του Μικρού Γιαλού, όπου λειτουργεί και οργανωμένο κάμπινγκ.
Η ορεινή Λευκάδα έχει χαράδρες, φαράγγια, πηγές, πλούσια βλάστηση, σπάνια λουλούδια και γραφικά μονοπάτια και είναι ιδανική για περιπάτους και εκδρομές στη φύση. Αξίζει να επισκεφτείτε το φαράγγι στο Δημοσάρι, σε σχετικά μικρή απόσταση δυτικά από το Νυδρί. Μισή ώρα περπάτημα στο μονοπάτι που διασχίζει το καταπράσινο φαράγγι, θα σας ανταμείψει με μια φυσική πισίνα, πνιγμένη στο πράσινο, η δροσιά της οποίας αποτελεί την ιδανική εναλλακτική στις παραλίες του νησιού.
Στο νότιο μέρος του νησιού, βρίσκεται το χωριό Βασιλική, με τα πολλά τρεχούμενα νερά και την έντονη νυχτερινή ζωή. Συνδέεται με πλοίο με την πανέμορφη παραλία Πόρτο Κατσίκι, την παραλία Αγιοφύλλι, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ο όρμος της Βασιλικής είναι διεθνώς γνωστός για τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και τους ανέμους του και είναι πολύ δημοφιλής στους φανατικούς windsurfers.
Αξίζει επίσης να πάτε μια βόλτα στο γραφικό ψαροχώρι Nικιάνα, που βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του όρους Σκάρος, με δάσος από αιωνόβιες βαλανιδιές, τον παραθαλάσσιο οικισμό Άγιος Νικήτας στα Δυτικά και το ξακουστό ορεινό κεφαλοχώρι Καρυά με τη πλατανοσκέπαστη πλατεία.
Το παραδοσιακό λευκαδίτικο χωριό Εγκλουβή, είναι γνωστό για τις νοστιμότατες φακές του, που θεωρούνται από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Στην περιοχή ευδοκιμούν ακόμη ρεβίθια, κουκιά και μια σπάνια ποικιλία σταφυλιού, το βερτζαμί, που πιθανολογείται ότι έφεραν μαζί τους οι Ενετοί το 1684.
Οι καλύτερες παραλίες της Λευκάδας
Ακολουθούν οι παραλίες που πρέπει να επισκεφτείς στην Λευκάδα:
Παραλία Αγιοφίλη :
(12χλμ.) – όμορφη παραλία τυρκουάζ με λευκές πέτρες κοντά στην πόλη της Βασιλικής. Μοιάζει με ένα μικρό Πόρτο Κατσίκι, λόγω των καταπληκτικών χρωμάτων και του σχήματος του γράμματος “U”, ακριβώς κάτω από ένα βράχο – ακριβώς όπως και ο μεγαλύτερος αδελφός του Πόρτο Κατσίκι. Προσβάσιμο με βάρκα (κρουαζιέρες από την πόλη της Βασιλικής) ή με αυτοκίνητο με μη ασφαλτοστρωμένο δρόμο – μπορεί να είναι δύσκολο σε ορισμένα σημεία του δρόμου. Ο πληρωμένος χώρος στάθμευσης στο τέλος του δρόμου έκλεισε το 2018 και η παραλία είναι επίσημα προσβάσιμη μόνο με βάρκα. Ορισμένες ξαπλώστρες και ομπρέλες είναι διαθέσιμες προς ενοικίαση, φέρνετε τα αναψυκτικά σας.
Παραλία Βασιλική:
(10χλμ.) – μια μεγάλη παραλία με βότσαλο στον κόλπο της Βασιλικής, διάσημη για τις εξαιρετικές του ιστιοπλοϊκές συνθήκες. Οι εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ και τα κέντρα ενοικίασης ιστιοσανίδων είναι διαθέσιμα στην παραλία. Η κοντινή πόλη της Βασιλικής προσφέρει πολλές επιλογές για φαγητό ή για ψώνια.
Πόρτο Κατσίκι:
(38χλμ.) – η πιο διάσημη παραλία της Λευκάδας. Τα θαυμάσια τυρκουάζ νερά του και οι μεγάλοι φυσικοί βράχοι θα σας οδηγήσουν σε έναν άλλο κόσμο. Μπορεί να υπάρξει αρκετά γεμάτο κατά τη διάρκεια της εποχής αιχμής. Υπάρχει μια εκπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα, αν και το πρωί θα πρέπει να περιμένετε τον ήλιο να έρθει μόνο μετά τις 10 το πρωί. Η παραλία είναι βοτσαλωτή, προσφέρει ξαπλώστρες και ομπρέλες για ενοικίαση και ακόμη και παράδοση φαγητού. Στην αριστερή πλευρά μπορείτε να βρείτε μια άλλη παραλία, εντελώς εγκαταλελειμμένη – προσβάσιμη μόνο με βάρκα ή με λίγη κολύμβηση από την κύρια παραλία. Υπάρχει δωρεάν χώρος στάθμευσης στην κορυφή της παραλίας και μια απότομη σκάλα που θα σας οδηγήσει στην παραλία.
Περισσότερες αγαπημένες παραλέις της Λευκάδας
Ο Γιαλός :
(31χλμ.) Είναι η μακρύτερη παραλία της Λευκάδας. Δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο άλλες παραλίες της δυτικής ακτής (αλλά εξίσου όμορφη!) Και ως εκ τούτου δεν είναι τόσο γεμάτη. Σε αυτή την παραλία μπορείτε να βρείτε ξαπλώστρες, ομπρέλες και καφετέριες αλλά και ιδιωτικά σημεία με φυσικό τοπίο. Είναι μια αμμουδερή παραλία με μείγμα με άμμο. Η πρόσβαση οδηγεί 3χλμ. κάτω από το χωριό Αθάνι. Υπάρχουν αρκετοί χώροι στάθμευσης.
Παραλία Εγκρεμνοί :
(33χλμ.) – αυτή η εκπληκτική μεγάλη παραλία με άμμο / μικρά βότσαλα είναι απλά ένας παράδεισος που ονειρευόσασταν. Είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις ομορφότερες και πιο διάσημες παραλίες της Λευκάδας. Πρόσφατα είχε πρόσβαση σε μια μεγάλη σκάλα (347 σκάλες) η οποία καταστράφηκε μαζί με τον δρόμο πρόσβασης από σεισμό το 2015 και δεν είχε ακόμη ανακατασκευαστεί (σύντομα θα ανοίξει ξανά).
Σήμερα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό μέσω εναλλακτικής διαδρομής μέσα από ένα κοντινό χωριό – χρειάζονται 2-3 χιλιόμετρα περπάτημα. Η πιο βολική πρόσβαση γίνεται με πλοίο. Δεν είναι γεμάτη όπως άλλες παραλίες χάρη στην περιορισμένη προσβασιμότητά της και επίσης επειδή έχει μήκος σχεδόν 3χλμ. Προσφέρει ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bars καθώς και ιδιωτικά φυσικά σημεία.
Παραλία Κάθισμα:
(35χλμ.) – ¨Η μικρή Ίμπιζα¨ του νησιού. Μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Λευκάδας με την απέραντη αμμουδιά. Εδώ μπορείτε να βρείτε δραστηριότητες όπως αλεξίπτωτο θαλάσσης και διάφορα θαλάσσια σπορ. Τα beach bars και οι ταβέρνες βρίσκονται στην παραλία καθώς και διάφορες ευκαιρίες φιλοξενίας σε κοντινή απόσταση. Ξαπλώστρες και ομπρέλες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας. Βρίσκεται κοντά στον Άγιο Νικήτα, στη βόρεια πλευρά του νησιού και η πρόσβαση με το αυτοκίνητο είναι πολύ βολική – μόλις 1χλμ. από τον κεντρικό δρόμο. Συνολικά το καθιστά μια συχνή τοποθεσία και μπορεί να υπάρξει αρκετά γεμάτο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εποχής αιχμής.
Μερικές ακόμα τέλειες παραλίες της Λευκάδας
Παραλία Μύλος:
(34χλμ.) – μια μεγάλη φυσική παραλία κοντά στη διάσημη παραλία Κάθισμα. Σε αντίθεση με τις άλλες δημοφιλείς παραλίες της δυτικής πλευράς, είναι ένα φυσικό τοπίο άθικτο από τουριστικές δραστηριότητες. Το κρυστάλλινο γαλάζιο νερό και το αμμώδες κάλυμμα δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για ηρεμιά και χαλάρωση. Δεν υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις και πρέπει να φέρετε το δικό σας νερό / ξαπλώστρες ή ομπρέλες. Είναι επίσης και γυμνιστή φιλική. Προσβάσιμο μόνο με τα πόδια ή με θαλάσσιο ταξί από τον Άγιο Νικήτα – μια σύντομη διαδρομή που κοστίζει 3ευρώ.
Αν επιλέξετε να περπατήσετε εδώ, σίγουρα θα απολαύσετε την όμορφη θέα από ψηλά. Ο περίπατος ξεκινάει στην πεζοδρομημένη ζώνη του Αγίου Νικήτα πίσω από μια ταβέρνα και διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά. Το μονοπάτι οδηγεί σε ένα λόφο πάνω από το χωριό και αρχίζει να κατεβαίνει προς την παραλία του Μύλου. Η θέα σας ανταμείβει, παρόλαυτα θέλετε να αποφύγετε το καυτότερο μέρος της ημέρας για να κάνετε το περίπατο – ειδικά με μικρά παιδιά.
Δύο ακόμα μοναδικές παραλίες της Λευκάδας
Παραλία Πευκούλια:
(39χλμ.) – πολύ δημοφιλής αμμώδης μεγάλη παραλία κοντά στον Άγιο Νικήτα. Είναι εύκολα προσβάσιμη με το αυτοκίνητο (σε αντίθεση με τις περισσότερες παραλίες της δυτικής ακτής) και επομένως αρκετά γεμάτη, ειδικά κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου. Μία μεγάλη παραλία με καταπληκτικό τοπίο και μερικές ταβέρνες και καφετέριες κοντά. Ορισμένες ξαπλώστρες και ομπρέλες είναι διαθέσιμες προς ενοικίαση. Ένα μικρό πάρκινγκ δίπλα στο δρόμο και μερικές θέσεις στάθμευσης δίπλα στις ταβέρνες είναι διαθέσιμες.
Παραλία Αγίου Ιωάννη:
(34χλμ.) – παραλία πλησιέστερη στην πόλη της Λευκάδας, μόλις 3χλμ. μακριά. Λίγα χιλιόμετρα μακριά παραλία με χρυσαφένιες αμμουδιές, γαλαζοπράσινα νερά και ένα εξωτικό τοπίο. Συνήθως έχει πολύ αέρα εδώ και γι ‘αυτό είναι ένα εξαιρετικό σημείο για windsurfing (μετά τη Βασιλική) και kitesurfing. Λόγω του ανέμου και των συχνών μεγάλων κυμάτων δεν είναι τόσο δημοφιλής παραλία για κολύμπι και ηλιοθεραπεία. Υπάρχουν τρεις παλιοί ανεμόμυλοι και μια μικρή εκκλησία στο βόρειο τμήμα και καφετέριες και ταβέρνες στο νότιο τμήμα της παραλίας. Προσφέρει ξαπλώστρες και ομπρέλες, καθώς και κέντρα θαλάσσιων σπορ κοντά.
Πώς πάω στο νησί της Λευκάδας; – Πως θα φτάσετε στο νησί της Λευκάδας
Η πρόσβαση στη Λευκάδα γίνεται οδικώς από την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ υπάρχουν συχνά δρομολόγια ΚΤΕΛ από τις μεγαλύτερες πόλεις προς το νησί. Ενδεικτικά, η Λευκάδα απέχει κοντά στα 360 χλμ από την Αθήνα και η διαδρομή οδικώς διαρκεί κοντά στις 4 ώρες, ενώ από τη Θεσσαλονίκη απέχει περίπου 375 χλμ και το ταξίδι διαρκεί γύρω στις 4,5 ώρες.
Αν θέλεις να συνεχίσεις τις διακοπές σου στα νησιά του Ιονίου, από τα λιμάνια στο Νυδρί και στη Βασιλική της Λευκάδας, μπορείς να πάρεις το καραβάκι και να φτάσεις στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς και στην Ιθάκη. Τα πλοία για τα Επτάνησα αναχωρούν κάθε μέρα και η διάρκεια του ακτοπλοϊκού δρομολογίου δεν ξεπερνά τις 2 ώρες.
Διαμονή στο νησί της Λευκάδας
Τα καλύτερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια της Λευκάδας:
- Crystal Waters Hotel
- Ξενοδοχείο Oasis
- Ξενοδοχείο Σκορπιός
- Kalias Hotel
- Adani Hotel
- Semiramis
- Sunrise
- Athineon
- Allure Central Boutique Hotel