Σύμη: Στην άκρη του Αιγαίου υπάρχει ένα μικροσκοπικό νησί που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής

Μια κουκιδίτσα του ελληνικού χάρτη, ένα από τα πιο γραφικά και όμορφα νησιά των Δωδεκανήσων με ανέπαφη ομορφιά και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, θα σας αφήσει τις ωραιότερες εντυπώσεις.

Ανάμεσα στη Ρόδο και τα παράλια της Τουρκίας, βρίσκεται η Σύμη,ένα μικρό νησάκι, που είναι όμως διάσημο σε όλο τον κόσμο για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, αλλά και για τα όμορφα και γραφικά τοπία του.

Νεοκλασικά σπίτια βαμμένα σε έντονα, ζεστά χρώματα σκαρφαλωμένα στα πετρώδη απότομα βουνά του νησιού, αντανακλούν το ένδοξο παρελθόν της Σύμης, με παράδοση στη σπογγαλιεία, τη ναυπηγική και την ξυλογλυπτική.

 

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας της Σύμης. Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη πήρε το όνομά της από τη νύμφη Σύμη, η οποία απέκτησε με τον Ποσειδώνα ένα γιο, τον Χθόνιο, που έγινε αρχηγός των κατοίκων του νησιού. Επικρατέστερη όμως είναι η άποψη που υποστηρίζει ο Θεσσαλονίκης Ευστάθιος, ότι Σύμη ήταν το όνομα της συζύγου του Γλαύκου, πρώτου κατοίκου του νησιού. Σύμφωνα με το μύθο ο Γλαύκος ήταν άριστος κολυμβητής, ναυπηγός και ψαράς και είναι αυτός που κατασκεύασε την «Αργώ», το πλοίο της Αργοναυτικής εκστρατείας.

Το νησί ήταν γνωστό και με άλλα ονόματα: Καρική, Μεταποντίς, Αίγλη και Έλκουσα.

Η Σύμη αναφέρεται και από τον Όμηρο, στην Ιλιάδα, καθώς στον Τρωικό πόλεμο μετείχε και ο βασιλιάς της, Νηρέας, με 3 πλοία, εθεωρείτο δε, ο ωραιότερος άντρας της εκστρατείας. Από το νησί πέρασαν οι Κάρες, Λέλεγες και Φοίνικες ενώ τον 11ο αιώνα εποικίστηκε από τους Δωριείς. Μετείχε στη Δωρική Αμφικτιονία, τη Δωρική Εξάπολη. Στη Bυζαντινή περίοδο το νησί ανήκε στο θέμα των Κιβυρραιωτών με έδρα τα Κίβυρρα της Παμφυλίας και ήταν γνωστό για τους ικανούς ναυτικούς και τους ναυπηγούς του.

Το 1309 η Σύμη πέρασε στην κατοχή των Ιωαννιτών Ιπποτών και κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Τούρκων έως το 1522. Οι κάτοικοι της Σύμης εξασφάλισαν σημαντικά προνόμια για το νησί τους από τον Σουλεϊμάν τον Mεγαλοπρεπή. Οι Συμιακοί έλαβαν μέρος στην Eπανάσταση του 1821, το νησί όμως όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα έμεινε έξω από την επικράτεια του ελληνικού κράτους. Το 1912 η Σύμη κατελήφθη από τους Ιταλούς. Παράλληλα η αντικατάσταση των ιστιοφόρων από τα ατμόπλοια και η παρακμή της σπογγαλιείας έπληξαν την οικονομία του νησιού. Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, ενώ ο B’ Παγκόσμιος Πόλεμος έδωσε ένα ακόμη πλήγμα και μετά το τέλος του ακολούθησε νέο κύμα μετανάστευσης. Την περίοδο του πολέμου ανατινάξεις και βομβαρδισμοί κατέστρεψαν πολλά από τα αρχοντικά της Σύμης, τα οποία παρέμεναν μέχρι τα τελευταία χρόνια θλιβερά ερείπια που οι ντόπιοι ονομάζουν «Χαλατά».

Η πόλη της Σύμης εκτείνεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και αποτελείται από δύο οικισμούς εξίσου όμορφους και γοητευτικούς. Την Άνω Σύμη (Χωριό) που απλώνεται ως την κορυφή του λόφου και τον Γιαλό, το ασφαλές λιμάνι του νησιού. Και οι δυο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι οικισμοί.

Περιηγηθείτε στο λιμάνι, το καταφύγιο των ψαροκάικων, ιστιοπλοϊκών, ταχύπλοων και εντυπωσιακών κρουαζιερόπλοιων. Θαυμάστε το επιβλητικό Δημοτικό Ρολόι του 1881 και το άγαλμα του διάσημου Συμιακού γλύπτη Κ. Βαλσάμη «τον Μιχαλάκη»- τον μικρό ψαρά με το καλάμι στο χέρι.

Πιείτε τον καφέ σας σ’ ένα από τα παραδοσιακά καφενεία της προκυμαίας, ενώ στις δυο κύριες πλατείες, του Κάμπου στον παλιό Ταρσανά και της Σκάλας, θα βρείτε τα περισσότερα καταστήματα.

Επισκεφτείτε το Ναυτικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του Κάμπου. Μέσα από τα εκθέματά του, θα ταξιδέψετε στα βάθη της ιστορίας και του μύθου και θα γνωρίσετε τη ζωή του συμιακού ψαρά, ναύτη και εμπόρου. Δείτε από κοντά τα ναυτικά εργαλεία και εξαρτήματα της παραδοσιακής σπογγαλιείας, όπως η καμπανελόπετρα αλλά και το σκάφανδρο, που έφερε ρήξη ανάμεσα στον παλιό τρόπο σπογγαλιείας και τον καινούριο.

Δημοφιλέστερη παραλία του νησιού είναι η Νος, η πιο κοντινή από τον οικισμό της Σύμης και το Πέδι, προσβάσιμη με τα πόδια, με ταξί ή λεωφορείο. Κολυμπήστε στην Νανού, από τις ομορφότερες παραλίες της Σύμης, με τα μεγάλα βότσαλα, το ολόλευκο εκκλησάκι και τα μεγάλα δένδρα, που σας προσφέρουν τη σκιά τους.

Η παραλία Μαραθούντα, ένας στενός όρμος με πεντακάθαρα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά θα σας μαγέψει. Διατίθενται ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ στο γραφικό ταβερνάκι μπορείτε να απολαύσετε το ουζάκι σας. Στην παραλία του Αγίου Γεωργίου Δυσάλωνα, από την ομώνυμη εκκλησία που δεσπόζει σε απόκρημνο βράχο, θα βρείτε την καλύτερη αμμουδιά του νησιού. Οι απανταχού αναρριχητές, σημειώστε ότι μπορείτε να αναρριχηθείτε σε κάθετο βράχο 350 μ. με υπέροχη θέα!

Στο Νημπορειό, (15 ‘ με τα πόδια από το λιμάνι της Σύμης) μπορείτε να βρείτε μεγάλη παραλία με βότσαλο, ενώ στον Άγιο Νικόλαο, μια αμμουδερή παραλία με δέντρα είναι προσβάσιμη με τα πόδια από το Πέδι ή με καΐκι.

Όρμος του Πανορμίτη, ένας μικρός και απάνεμος όρμος είναι ιδανικός για κολύμπι σε συνδυασμό με εκδρομή στην ομώνυμη Μονή. Η παραλία Μαρόνι, μια πολύ γραφική παραλία δυτικά της Σύμης. Σε αυτό το σημείο η στεριά στενεύει δημιουργώντας ένα νησάκι πάνω στο οποίο βρίσκεται ένα μικρό εκκλησάκι. Η παραλία είναι πολύ ξεχωριστή καθώς τα έλατα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και το χρώμα του νερού είναι ιδιαίτερα πράσινο.

Επισκεφτείτε τον Άγιο Ιωάννη, τη Μητρόπολη του νησιού, με το θαυμάσιο βοτσαλωτό προαύλιο και το πέτρινο καμπαναριό.

Παρακολουθήστε ένα μικρό οδοιπορικό στην Σύμη από τον Robert Polasek

Related posts

Δεν το βάζει ο νους σου.. Ένα ελληνικό χωριό στα καλύτερα του κόσμου για το 2024 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Οφθαλμαπάτη ή ανεξήγητο φαινόμενο; Ο δρόμος στην Πιερία που έγινε αντικείμενο μελέτης και συζήτησης

Καμία Αράχωβα, κανένα Πήλιο: Αυτός είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός με καλό φαγητό – Μια ανάσα από την Αττική

1 comment

Σύμη: Ένα μικρό ελληνικό νησί με ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά! 08-06-20 19:46 - 19:46
[…] […]

Comments are closed.

Add Comment