Θάσος: Για όσους δεν μπορούν να διαλέξουν βουνό ή θάλασσα

Η νήσος Θάσος βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, αντίκρυ από τις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας. Το μήκος των ακτών της φτάνει τα 115 χλμ. και η επιφάνεια του εδάφους της απλώνεται σε 378,84 τετρ. χλμ.

Περιτριγυρισμένο από τα καταγάλανα νερά του Β. Αιγαίου και σε απόσταση μόλις 6 ναυτικά μίλια από την απέναντι ακτή βρίσκεται το νησί της Θάσου. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα ξενοιασιάς και χαλάρωσης, σε ένα τόπο ανέγγιχτο ακόμη από το μαζικό τουρισμό, δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία για πραγματικά μοναδικές και αξέχαστες διακοπές. Ελάτε στο νησί μας.

Η Θάσος σήμερα είναι γνωστή ως το «Σμαραγδένιο νησί» λόγω της πλούσιας βλάστησης και των καταπράσινων δασών της, που έχουν καταστήσει τον τόπο ένα πανέμορφο τουριστικό προορισμό.

Από την αρχαιότητα ακόμη, το νησί ήταν γνωστό για την δύναμη και την επιρροή του σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Οι Αθηναίοι, οι Σπαρτιάτες, οι Πέρσες και οι Ρωμαίοι είχαν αναγνωρίσει τον τόπο ως «την Αθήνα του Βορρά».

Πλούσιο σε μεταλλεύματα και φυσικούς πόρους και στρατηγικά τοποθετημένο στον κεντρικό εμπορικό δρόμο που συνδέει την Ανατολία και την κεντρική Ελλάδα, το νησί υπήρξε πάντοτε στόχος εισβολέων και κατακτητών, που επεδίωκαν να το κατακτήσουν όποτε παρουσιαζόταν η ευκαιρία.

To βασικό ατού της Θάσου είναι το πράσινο. Δάση με πεύκα, πλατάνια και καστανιές χαρίζουν τη δροσιά τους σε όλο το νησί, το οποίο είναι πάράδεισος για όσους αγαπάνε τη φύση.

Οι δρόμοι της Θάσου είναι εξαιρετικοί και άρα μπορείτε να γυρίσετε όλο το νησί χωρίς να ανησυχείτε για τις διαδρομές και την κατάσταση του οδοστρώματος. Η Θάσος έχει ένα ακόμη ατού. Είναι σχετικά low budget.

Οι παραλίες της πολλές και οι περισσότερες έχουν εύκολη πρόσβαση. Ο Λιμένας είναι το κύριο λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού από όπου ένα ανηφορικό μονοπατάκι οδηγεί στο Αρχαίο Θέατρο απ΄όπου θα απολαύσετε τη θέα στο Αιγαίο.

Η Θάσος έχει δύο κομμάτια για να εξερευνήσετε. Το ένα είναι οι παραλίες, το άλλο είναι τα ορεινά χωριά της. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Η πλούσια καταπράσινη φύση του νησιού διάσπαρτη από κωνοφόρα και ελαιόδεντρα, το ήπιο κλίμα του, οι παραδοσιακές ενασχολήσεις των κατοίκων με την γεωργία και τη μελισσοκομία αποτελούσαν πάντα πηγή έμπνευσης, για την οργάνωση και συμμετοχή σε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, που ήταν όμως άρρηκτα συνδεδεμένες με την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα του νησιού, όπως διαμορφώθηκαν μέσα στους αιώνες.

Οι Θασίτες είναι άνθρωποι γλεντζέδες, ανοιχτόκαρδοι και εξαιρετικά φιλόξενοι. Τα τελευταία χρόνια οργανώνονται γύρω από τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού και αναπτύσσουν έντονες δράσεις, προκειμένου να κάνουν γνωστές και στους επισκέπτες του νησιού τις παραδόσεις και να τους μυήσουν στη χαρά και τη ξενοιασιά του θασίτικου πνεύματος, μέσα από πλήθος δρώμενων που πυκνώνουν βέβαια τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά συνεχίζονται και καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Η πρώτη καταγεγραμμένη ιστορία της Θάσου λέει πως οι πολίτες της Πάρου αποίκησαν πρώτοι το νησί στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ.

Δεν είναι σαφές αν έφτασαν εδώ μετά από πρόσκληση των Θασίων ή σαν εισβολείς, αλλά οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ο ηγέτης τους ο Τελεσικλής επισκέφτηκε το Μαντείο των Δελφών και ζήτησε θεϊκή καθοδήγηση από το θεό Απόλλωνα.

Για την προστασία της σπουδαίας αυτής πόλης, οι Θάσιοι ναυπήγησαν έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στο Αιγαίο, που μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τον Αθηναϊκό στόλο, καθώς ήταν εφάμιλλος σε δύναμη και μεγαλείο. Αυτό που σήμερα είναι το «Παλιό Λιμάνι» ήταν αρχικά το «Πολεμικό Λιμάνι» στο οποίο μπορούσαν να ελλιμενιστούν μέχρι 60 τριήρεις (τα πολεμικά πλοία της εποχής) και ήταν βαριά οχυρωμένο με τείχη και πύργους.

Το θασίτικο μάρμαρο είχε υψηλή αξία στον αρχαίο κόσμο, καθώς ήταν μια από τις βασικές εξαγωγικές πηγές για το νησί όπως άλλωστε είναι και στις μέρες μας. Τα σύγχρονα λατομεία, βρίσκονται στα βόρεια του νησιού κοντά στο χωριό της Παναγίας.

Σήμερα η Θάσος είναι ο κύριος προορισμός διακοπών στο Βόρειο Αιγαίο, για τους κατοίκους της Δυτικής Ευρώπης.

Τα τελευταία χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση των κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το νησί έχει γίνει επίσης ένας δημοφιλής προορισμός για τους κατοίκους της. Σημαντική βέβαια αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των επισκεπτών από ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη.

Related posts

Δεν το βάζει ο νους σου.. Ένα ελληνικό χωριό στα καλύτερα του κόσμου για το 2024 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Οφθαλμαπάτη ή ανεξήγητο φαινόμενο; Ο δρόμος στην Πιερία που έγινε αντικείμενο μελέτης και συζήτησης

Καμία Αράχωβα, κανένα Πήλιο: Αυτός είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός με καλό φαγητό – Μια ανάσα από την Αττική