Το κρυμμένο μυστικό του Παρνασσού: Ένα χωριό με εντυπωσιακά δάση με έλατα, πετρόχτιστα σπίτια και τρεχούμενα νερά

Βάργιανη: Η άγνωστη κούκλα του Παρνασσού ιδανική για διακοπές και φθινόπωρο και χειμώνα

Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την Γραβιά προβάλει μέσα στο δάσος από έλατα ένας υπέροχος οικισμός, η Βάργιανη. Είναι ψηλά στον Παρνασσό και σε 900 μ. υψόμετρο.

Μόλις 7 χιλιόμετρα από τη Βάργιανη αναζητήστε το φημισμένο Χάνι της Γραβιάς. Επιλέξτε ένα από τα όμορφα ξενοδοχεία ή για τη διαμονή σας.

Η Βάργιανη βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Παρνασσού σε υψόμετρο 900μ. Έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους και προσφέρεται για όσους θέλουν να πάρουν μια ανάσα ηρεμίας και οξυγόνου και να απολαύσουν σπιτικές γεύσεις στις δυο ταβέρνες που λειτουργούν στον οικισμό.

Ο μικρός «παραδοσιακός αξιόλογος οικισμός» με τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια και τα τρεχούμενα νερά από τις πηγές της Μπουρμπούλας, ξεπροβάλλει μέσα από τα εντυπωσιακά δάση του δυτικού Παρνασσού. Ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό με 100 πέτρινες κατοικίες.

Με ιστορία από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821, ανέδειξε δύο ήρωες: τον Καπετάν Λιάπη και τον Νίκο Μπαλαούρα. Το χωριό σχεδόν ερήμωσε τη δεκαετία του ’60, ενώ τα τελευταία χρόνια πολλές από τις παλιές κατοικίες του αγοράσθηκαν από Αθηναίους οι οποίοι έδωσαν ξανά ζωντάνια στη Βάργιανη, αλλά και τη σημερινή της μορφή.

Ακολουθώντας τα χνάρια του δρόμου Ε27 που συνδέει τη Λαμία με την Αμφισσα, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ορεινά τοπία της Στερεάς Ελλάδας.

Με σύντομες παρακάμψεις από την αρχική μας πορεία θα προσεγγίσουμε ιστορικά μνημεία, θεματικά μουσεία και παραδοσιακά χωριά που κρύβονται κάτω από τις χιονισμένες, αυτήν την εποχή, φτερούγες του Παρνασσού και της Γκιώνας.

Βάργιανη: Πληροφορίες για την επίσκεψή σας

Το οδοιπορικό αυτό, αν και κινείται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο και σε δρόμο έντονα ορεινό, δεν θα αποδειχθεί δύσκολο, αρκεί βέβαια να έχετε υπομονή με τις στροφές και να δώσετε λίγο περισσότερη προσοχή στον δρόμο όταν βρέχει ή χιονίζει.

Αν σας έχουν τρομάξει οι πρόσφατες χιονοπτώσεις, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως η αρτηρία του Ε27, καθώς αποτελεί τη μόνη οδική σύνδεση της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με την Ανατολική, εκχιονίζεται με μεγάλη επιμέλεια.

Πάρτε λοιπόν μαζί σας ζεστά ρούχα, παπούτσια για πεζοπορία, αφού βέβαια πραγματοποιήσετε έναν γρήγορο έλεγχο στο αυτοκίνητο. Βεβαιωθείτε ότι οι αλυσίδες για τα ελαστικά είναι στο πορτ-μπαγκάζ και ετοιμαστείτε να περάσετε ένα εκπληκτικό Σαββατοκύριακο στην αγκαλιά της πιο όμορφης ορεινής φύσης, χωρίς τον συνωστισμό και το μποτιλιάρισμα που παρατηρούνται στα πιο διάσημα χωριά της περιοχής.

Από τη Γραβιά κι επάνω, αφήνοντας πίσω το ίσωμα του κάμπου, ο δρόμος, καθώς τρέχει στη ράχη του δασωμένου αυχένα που συνδέει τον Παρνασσό με την Γκιώνα, μας δείχνει τις προθέσεις του.

Ομίχλη, αντάρα, βροχή, χιόνι είναι συνηθισμένα φαινόμενα τώρα τον χειμώνα σε αυτήν τη διαδρομή, τα οποία όμως προσδίδουν μια ιδιαίτερη γοητεία στην έτσι κι αλλιώς ατίθαση τοπιογραφία.

Στην πορεία σας θα δείτε αριστερά τον στενότερο ανηφορικό δρόμο που σκαρφαλώνει στα πρανή του Παρνασσού και καταλήγει μετά από 4 χιλιόμετρα στη Βάργιανη.

Πρόκειται για ένα χωριό-εξώστη, κτισμένο καθώς είναι σε ύψος 940 μέτρων, σε βράχινη αντηρίδα του βουνού, με απίθανη θέα στις κορυφογραμμές της Γκιώνας.

Αν και διασώζονται ελάχιστα πια από τα παλιά πέτρινα σπίτια, οι νεότερες κατασκευές σε γενικές γραμμές είναι καλαίσθητες. Δένουν αρμονικά με την τοπική αρχιτεκτονική.

Περισσότερες πληροφορίες για την επίσκεψή σας στον παράδεισο της Βάργιανης

Η Βάργιανη, αν και σημαντικό χωριό, ποτέ δεν θεωρήθηκε κεφαλοχώρι,. Και αυτό γιατί ο πληθυσμός της δεν ξεπέρασε τους 300 με 400 κατοίκους.

Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 ο οικισμός κυριολεκτικά ερήμωσε. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 άρχισαν να αναπαλαιώνονται κάποια από τα παλιά πέτρινα σπίτια. Επίσης να κτίζονται νεότερες κατασκευές για να χρησιμοποιηθούν ως εξοχικές κατοικίες.

Με τον τρόπο αυτό, έστω και κάθε Σαββατοκύριακο, το χωριό ζωντανεύει, οι καμινάδες των σπιτικών καπνίζουν ξανά και οι ψησταριές στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής αποκτούν θαμώνες.

Αν έχετε όρεξη για περπάτημα, ζητήστε να σας δείξουν το μονοπάτι για τη Νεραϊδοσπηλιά.

Με το αυτοκίνητο ή ακόμη καλύτερα με τα πόδια αξίζει να ανηφορίσετε για 300 μέτρα ώς τη θέση «Μπουρμπούλα» όπου βρίσκεται το κεφαλάρι του χωριού, με τις βρύσες να αναβλύζουν γάργαρο νερό όλο τον χρόνο.

Στη θέση αυτή υπάρχει μια πολύ καλή ταβέρνα. Επιπλέον, το χωριό διαθέτει δύο παραδοσιακούς ξενώνες αν αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε.

Οδοιπορικό της Βάργιανης: Από τη Βίνιανη στον Ελαιώνα

Ενδιαφέρουσα για τα όμορφα τοπία της, αλλά με άφθονες στροφές είναι η διαδρομή που ξεκινά από τις εγκαταστάσεις του πάρκου «Vagoneto», περνά από τα ορεινά χωριά Βίνιανη (υψόμετρο 550) και Προσήλιο (υψόμετρο 840) και καταλήγει στην πόλη της Αμφισσας.

Λίγο μετά το Προσήλιο θα δείτε τον δρόμο που θα σας βγάλει μετά από 3 χιλιόμετρα γερής ανάβασης σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο στην Παναγία της Τριβολούς, γνωστή και ως Μονή Σιγδίτσας, που κουρνιάζει κάτω από τις χιονισμένες κορφές της Γκιώνας σε ύψος 1.020 μέτρων.

Από το χωριό Βίνιανη ξεκινά το ορειβατικό μονοπάτι που διασχίζει τη χαράδρα της Ρέκκας, ένα από τα πλέον ανέγγιχτα οικοσυστήματα της Γκιώνας και γενικότερα της Στερεάς Ελλάδας, που δυστυχώς κινδυνεύει από την επέκταση των μεταλλείων και τις ανεξέλεγκτες ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Επιστρέφουμε στον εθνικό δρόμο Λαμίας – Αμφισσας και κατηφορίζουμε τις τελευταίες στροφές. Λίγο πριν πιάσουμε στο ίσιωμα του Κρισαίου κάμπου όπου απλώνεται ο ιστορικός ελαιώνας της Αμφισσας, θα συναντήσουμε σε ύψος 400 μέτρων το κεφαλοχώρι Ελαιώνας.

Στο κέντρο του χωριού έχουν διατηρηθεί αρκετά από τα παλιά πέτρινα δίπατα κεραμοσκεπή σπίτια, αλλά σίγουρα τις εντυπώσεις κλέβει το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου που κατασκευάστηκε από τον Ανδρέα Συγγρό.

Αξίζει ο επισκέπτης να αναζητήσει το κεφαλάρι με τα τρεχούμενα νερά, τον μικρό καταρράκτη και τα θεόρατα πλατάνια.

Το χωριό παλιότερα ήταν γνωστό ως Τοπόλια και φημιζόταν για τα άφθονα πηγαία νερά και το εξαιρετικό του λάδι.

Σε μικρή απόσταση, στη θέση «Αμπλιανη», το 1824 δόθηκε από τον Πανουργιά και τους Σουλιώτες οπλαρχηγούς κρίσιμη μάχη. Η νικηφόρα έκβαση της οποίας εδραίωσε την Επανάσταση στη Ρούμελη.

Μετά τον Ελαιώνα οι ταξιδιωτικές επιλογές είναι αρκετές. Και αυτό αφού μπορείτε να συνεχίσετε προς Γαλαξίδι, Ναύπακτο, να επισκεφθείτε την Αμφισσα ή να ανηφορίσετε προς Δελφούς, Αράχοβα και τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού.

 Που να μείνετε στον παράδεισο της Βάργιανης

Γραβιά

  1. «Κτήμα Κλέτσα», (τηλ. 22650-91800)
  2. Σαλέ Μετόχι, (τηλ. 22650-91194)
  3. «Ξενώνας Χαράδρα», (τηλ. 22650-91983, 6975803065 κ. Αντωνίου)

Βάργιανη

  • Ξενώνας «Αρχοντόλιθος», (τηλ. 22650-91648 & 6932185848)
  • Επιπλωμένα διαμερίσματα «Ιφιγένεια», (τηλ. 22650-91071 & 6937769396)

Αποστάσεις από τον παράδεισο της Βάγριανης

  1. 203 χλμ. από την Αθήνα
  2. 41 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού
  3. 51 χλμ. από την Αράχωβα
  4. 9 χλμ. από τη Γραβιά
  5. 21 χλμ. από την Πολύδροσο
  6. 50 χλμ. από τους Δελφούς
  7. 59 χλμ. από το Γαλαξείδι

Related posts

Δεν το βάζει ο νους σου.. Ένα ελληνικό χωριό στα καλύτερα του κόσμου για το 2024 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Οφθαλμαπάτη ή ανεξήγητο φαινόμενο; Ο δρόμος στην Πιερία που έγινε αντικείμενο μελέτης και συζήτησης

Καμία Αράχωβα, κανένα Πήλιο: Αυτός είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός με καλό φαγητό – Μια ανάσα από την Αττική