Το πήραν απόφαση και δεν ακούνε κανέναν: Το χωριό της Ελλάδας άφησε το ευρώ και επέστρεψε στις Δραχμές

by Newsroom i-diakopes.gr
Το πήραν απόφαση και δεν ακούνε κανέναν: Το χωριό της Ελλάδας άφησε το ευρώ και επέστρεψε στις Δραχμές

Αδιανόητο είναι αυτό, που συμβαίνει σε ένα χωριό της Ελλάδας, το οποίο φαίνεται πως δε θέλει να χρησιμοποιεί ευρώ και, μάλιστα, το άφησε για να επιστρέψει στις δραχμές.

Το χωριό βρίσκεται στις Σέρρες κι έχει 2.000 κατοίκους, αποφασίζοντας μετά από λαϊκή συνέλευση να χρησιμοποιεί στις καθημερινές τους συναλλαγές τη δραχμή.

Πρόκειται την Πηγή Σερρών, το πρώτο ελληνικό χωριό που υιοθέτησε αυτή την πρακτική και μάλιστα ανήμερα της 25ης Μαρτίου (από το 2012) και τη συνεχίζει μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται σε χωριά της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ αντίστοιχες σκέψεις είχαν εκφραστεί παλαιότερα από τους δημάρχους Αγαθονησίου και Καστελόριζου, με το τι αγοράζαμε το 1999 με δραχμές να δείχνει για ποιο λόγο θέλουν να γυρίσουν.

«Η ιδέα άνηκε σε Ελληνογερμανό ο οποίος χει και εργάζεται στο Renningen της Στουγκάρδης. Ήρθε στους γονείς του τα Χριστούγεννα και μας είπε ότι στο μικρό γερμανικό χωριό, οι κάτοικοι του έχουν ξεθάψει τα μάρκα και κάνουν συναλλαγές με το παλιό νόμισμα της Γερμανίας. Ψάξαμε στο διαδίκτυο και βρήκαμε πάλι στην ζωή μας την δραχμή…» είπε η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Όλγα Κεχαγιά.

Το πήραν απόφαση και δεν ακούνε κανέναν: Το χωριό της Ελλάδας άφησε το ευρώ και επέστρεψε στις Δραχμές

«Με αυτόν τον τρόπο κάναμε την δική μας επανάσταση κατά του ευρώ. Καλό και χρυσό το ευρωπαϊκό νόμισμα αλλά μας έχει δώσει πολλές στεναχώριες. Τουλάχιστον με την δραχμούλα ήσουν πιο ήσυχος» πρόσθεσε.

Πού όμως βρέθηκαν τόσα νομίσματα και χαρτονομίσματα;;; Οι κάτοικοι έψαξαν στα σεντούκια τους ενώ τους βοήθησε η Ένωση Συλλεκτών Βορείου Ελλάδας, τα μέλης της οποίας χάρισαν έναν σημαντικό αριθμό χατονομισμάτων σε δραχμές.

Αυτή είναι η ισοτιμία
«Μετά από ώριμη σκέψη καταλήξαμε στην αναλογία 1 ευρώ = 500 δραχμές», λέει η κ. Κεχαγιά. Και προσθέτει:» Πριν γίνει η διακίνηση του νέου νομίσματος, οι κάτοικοι του χωριού προσέφυγαν σε νομικούς, που τους διαβεβαίωσαν ότι η κυκλοφορία της δραχμής δεν είναι παράνομη αν γίνεται ταυτόχρονα κυκλοφορία του ευρώ. Οι αγορές σε δραχμές προς το παρόν γίνονται μόνον στη μικρή αγορά της Πηγής. Ένας συνταξιούχος παίρνει τη σύνταξή του σε ευρώ και τη μετατρέπει σε δραχμές.

Κάτι τέτοιο του δίνει την αίσθηση ότι έχει χρήματα πάνω του. Όπως δηλώνει ένας 70χρονος στον «Ελεύθερο Τύπο», η επιστροφή της δραχμής έβαλε φρένο στις συνεχείς αυξήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια του ευρώ».

Προτεινόμενα