Ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου για αποδράσεις όλο το χρόνο είναι τα Τρίκαλα Κορινθίας μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα.
Σκαρφαλωμένα στις πλαγιές της Ζήρειας και μέσα στα πυκνά ελατοδάση, τα Τρίκαλα Κορινθίας φημίζονται για τα γραφικά χωριουδάκια και τους οικισμούς τους, τα σημαντικά θρησκευτικά σημεία και το φυσικό τους κάλλος!
Αποτελούνται ουσιαστικά από 3 συνοικίες -τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα και βρίσκονται σε υψόμετρο 900μ., 1.000μ. και 1.100μ. Αντίστοιχα, συνιστώντας το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας.
Χτίστηκαν γύρω στο 10ο αιώνα από τους πεδινούς Κορίνθιους, οι οποίοι πήραν τα βουνά κυνηγημένοι από επιδρομείς κι έφτιαξαν χωριά και μικρούς συνοικισμούς σ’ αυτό το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, στη θέση του αρχαίου Μύσαιου. Όσο για την ονομασία Τρίκαλα, λένε ότι προέρχεται από τα τρία καλά που προσφέρει η περιοχή: καθαρό αέρα, καλό κρασί και πηγαία νερά!
Φτάνοντας στο κέντρο των Κάτω Τρικάλων βρίσκεσαι σε μια πέτρινη πλατεία με δύο αιωνόβια πλατάνια που μοιάζουν να τη φυλάνε και μερικές παραδοσιακές ταβέρνες. Πέρασε από τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Δημητρίου (από το 1697) με τις τοιχογραφίες εξπρεσιονιστικού τύπου και μην παραλείψεις μια επίσκεψη και στις μονοθάλαμες εκκλησίες Αγ. Ιωάννη, Αγ. Μακαρίου, Αγ. Ανδρέα, αλλά και στην Αγία Καθολική.
Ανηφορίζοντας στα Μεσαία Τρίκαλα απολαμβάνεις την καταπληκτική, πανοραμική θέα προς τα βουνά της Κορινθίας! Πρόκειται για ένα οικισμό που διατηρεί το τοπικό παραδοσιακό στοιχείο και συνδυάζει αρμονικά παλιά και νέα σπίτια μαζί με όμορφους ξενώνες που σέβονται την αρχιτεκτονική της περιοχής.
Αξίζει να κάνεις μια επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στα 1700 από το Μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Γ΄ Νοταρά, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκκλησίες του Αγ. Ιωάννη, του Αγ. Τρύφωνα και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Από τα Μεσαία Τρίκαλα μπορείς να ξεκινήσεις και τις περιηγήσεις σου στη Ζήρεια, είτε οδικώς είτε ακολουθώντας πεζός τα ειδικά ορειβατικά και περιπατητικά μονοπάτια.
Τελευταία στη σειρά συναντάς τα Άνω Τρίκαλα ή “αρχοντομαχαλά”, όπως λέγονταν την εποχή της Τουρκοκρατίας. Αποτελούσαν δε έδρα και ορμητήριο της ηρωικής οικογένειας των Νοταράδων, που εγκαταστάθηκαν στα Τρίκαλα στις αρχές του 16ου αιώνα.
Λέγεται ότι εκείνη την εποχή το χωριό ήταν γεμάτο από ψηλούς πέτρινους πύργους με βαριές σιδερένιες πόρτες από τους οποίους, ωστόσο, σήμερα ελάχιστοι υπάρχουν για να θυμίζουν τα περασμένα μεγαλεία. Μπορείς, όμως, να θαυμάσεις τον Πύργο των Νοταραίων και το ερειπωμένο αρχοντικό των Δασαίων.
Εκτός από τα αρχοντικά, πέρασε και από τον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου με τις σπάνιες αγιογραφίες και τα μοναδικά εικονίσματα.
Κορυφές, λαγκάδια και ποτάμια, κι ένα σπήλαιο για θεούς
Η Ζήρεια είναι το αρχαίο όρος της Κυλλήνης, τόπος γέννησης του θεού Ερμή. Η Ψηλή Κορυφή του όρους έχει υψόμετρο 2.374 μέτρα ενώ συνολικά το βουνό έχει πέντε εκπληκτικά όμορφες κορυφές. Ανάμεσα στην Μικρή και την Μεγάλη Ζήρεια απλώνεται η εκπληκτική κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, αγαπημένος τόπος των πεζοπόρων και των ορειβατών.
Ένα τεράστιο δίκτυο μονοπατιών διασχίζει την κοιλάδα που λόγω της ομορφιάς και της ποικιλίας της πανίδας και της χλωρίδας είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000. στην έξοδό της ρέει ο ποταμός Σύθας που φτάνει έως το Ξυλόκαστρο, στα παράλια της Κορινθίας. Το σπήλαιο του Ερμή βρίσκεται στο οροπέδιο της Φλαμπουρίτσας στα 1700 μέτρα υψόμετρο. Είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση και αποτελεί πόλο έλξης λόγω του εκπληκτικού φυσικού του διάκοσμου από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Είναι ένα ονειρικό στολίδι της γης, πραγματικά πολύ κατάλληλο για γενέθλιος τόπος ενός τόσο χαριτωμένου θεού όπως ο Ερμής…
Η λίμνη του βουνού
Πολύ κοντά στα Τρίκαλα ο επισκέπτης θα ανακαλύψει μια εκπληκτική ορεινή λίμνη, την Λίμνη Δασίου. Είναι ένας υγρός παράδεισος και στις όχθες της ζουν πολλά σπάνια είδη ζώων και πουλιών και γι’ αυτό είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.
Τριγύρω της υπάρχουν πάμπολλα έλατα και σπάνια, πανέμορφα αγριολούλουδα.
Η Λίμνη Δασίου είναι μια από τις πλέον ορεινές Λίμνες που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο και αποτελεί αγαπημένο προορισμό των ορειβατών και όσων ασχολούνται με ποδήλατο βουνού.