Βάζεις 7 ευρώ βενζίνη, δεν πληρώνεις διόδια και σε 50 λεπτά από την Αθήνα βρίσκεσαι σε ένα φθηνό παράδεισο

Παλαιά Φώκαια: Ένας οικονομικός παράδεισος τόσο κοντά στην Αθήνα

Παλαιά Φώκαια: Η Παλαιά Φώκαια, ένας σύγχρονος παραθαλάσσιος τόπος δίπλα στην Ανάβυσσο,  δεν είναι απλά ένας προσφυγικός οικισμός που δημιουργήθηκε μετά το 1922 και μετεξελίχθηκε σε Κοινότητα. Είναι ο καταληκτικός σταθμός ενός λαού που ξεκινώντας από την ηπειρωτική Ελλάδα πριν από 3.000 χρόνια έφτασε στις ακτές της Μικράς Ασίας και ίδρυσε μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Ιωνίας. Που κατάφερε, διασχίζοντας τη Μεσόγειο, να φτάσει μέχρι την Κορσική, τη Ν. Γαλλία και την Ιβηρική ιδρύοντας σπουδαίες αποικίες.

Οι Φωκαείς έγραψαν λαμπρή ιστορία ως θαλασσοπόροι και έμποροι, ακολούθησαν κι αυτοί τη μοίρα του Μικρασιατικού ελληνισμού, όταν ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους, αρχικά το 1914 και στη συνέχεια το 1922,  διασκορπιζόμενοι σ΄ όλη την Ελλάδα, με ένα μεγάλο κομμάτι των Φωκιανών προσφύγων να εγκαθίσταται στην περιοχή. Ο ξεριζωμός των Φωκιανών και η εγκατάστασή τους στη νέα τους πατρίδα έγινε αφορμή για να γραφτεί ένα απο τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του περασμένου αιώνα, η “Γαλήνη” του Ηλία Βενέζη που εκδόθηκε το 1939. Οι οικογένειες των Φωκιανών μαζί με τους γηγενείς Σαρακατσάνους έφτιαξαν τη νέα τους πατρίδα. Στην εξέλιξη των εποχών κι άλλοι άνθρωποι βρέθηκαν στην Παλαιά Φώκαια, απέκτησαν γη και έχτισαν σπίτια. Αγάπησαν τον τόπο συμβάλοντας και αυτοί με τη σειρά τους στην ανάπτυξη της περιοχής.

Έτσι δημιουργήθηκαν οικισμοί όπως το Θυμάρι, το Καταφύγι, η ΑΤΕ και ο Όρμος της Καταφυγής. Το εντυπωσιακά δαντελωτό παραλιακό μέτωπο της Φώκαιας, η πρώτη θέαση του ναού του Ποσειδώνα σε κείνη τη μαγευτική στροφή, η ενδοχώρα της ενότητας γύρω από το Πυργάκι, που μπορεί να συγκριθεί με τα υπέροχα σκωτσέζικα highlands, το υπέροχο πεζοπορικό μονοπάτι απ’ την παραλία μέχρι τον προφήτη Ηλία στον Δρυμό του Σουνίου, το γραφικό λιμανάκι με το θεατράκι και την περατζάδα του, το φρέσκο ψάρι στις ψαροταβέρνες στην ακροθαλασσιά, είναι τα ιδιαίτερα αξιοθέατα και σημεία εμπειρίας για κάθε σύγχρονο επισκέπτη της Π. Φώκαιας. Σήμερα, ο συνολικός πληθυσμός της ενότητας της Παλαιάς Φώκαιας ανέρχεται σε 3.400 κατοίκους.

Η παραλία της Παλαιάς Φώκαιας

Η παραλία της Παλαιάς Φώκαιας είναι οργανωμένη, έχει μεγάλη αμμουδιά και βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό, αμέσως μετά την Ανάβυσσο. Συγκεντρώνει κυρίως οικογένειες που μετατρέπουν το μπάνιο σε μικρή εκδρομή, πηγαίνοντας πρώτα στη θάλασσα και έπειτα στην τοπική ταβέρνα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μεγάλη παραλία με άμμο και άπλετο ελεύθερο χώρο. Είναι πολύ εύκολο να την εντοπίσετε αφού εκτείνεται σε όλο το μήκος της Παλαιάς Φώκαιας.

Τα ήρεμα γαλάζια νερά και η εύκολη πρόσβαση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της.

Πώς να πάω στην Παλαιά Φώκαια με Λεωφορείο

  1. Από Παραλία Λαγονησίου, Σαρωνικού 64 λεπτά 122 123
  2. Από Παραλία Αγίας Μαρίνας, Κρωπίας 70 λεπτά 122  123
  3. Από Sloop, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης 102 λεπτά 122 123
  4. Από Ακτή Βουλιαγμένης, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης 102 λεπτά 122 123
  5. Από Πανόραμα, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης 128 λεπτά162 122 123
  6. Από Καλύβια Θορικού, Σαρωνικού 94 λεπτά ΑΘΉΝΑ – ΛΑΎΡΙΟ / ATHENS – LAVRIO ΛΆΥΡΙΟ – ΣΟΎΝΙΟ / LAURIUM- SOUNIO  ΑΘΉΝΑ – ΣΟΎΝΙΟ / ATHENS – SOUNIO 
  7. Από Mojito Bay, Κρωπίας 71 λεπτά 122  123
  8. Από Island, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης 95 λεπτά 122 123
  9. Από Κεντρική Πλατεία Βούλας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης 116 λεπτά 122 123
  10. Από Κορωπί, Κρωπίας 113 λεπτά 330  122 123

Related posts

Οφθαλμαπάτη ή ανεξήγητο φαινόμενο; Ο δρόμος στην Πιερία που έγινε αντικείμενο μελέτης και συζήτησης

Καμία Αράχωβα, κανένα Πήλιο: Αυτός είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός με καλό φαγητό – Μια ανάσα από την Αττική

Εδώ θα δείτε νεράιδες.. Το χωριό με την μαγική θέα στην ωραιότερη γέφυρα της Ελλάδας