Ζαχλωρού: Γνωρίστε το καταπράσινο Ελληνικό χωριό κόσμημα με την ωραιότερη διαδρομή τραίνου στην Ελλάδα

by Newsroom i-diakopes.gr
Ζαχλωρού: Γνωρίστε το καταπράσινο Ελληνικό χωριό κόσμημα με  την ωραιότερη διαδρομή τραίνου στην Ελλάδα

Ζαχλωρού: Το στολίδι των Καλαβρύτων

Ζαχλωρού: Η Ζαχλωρού είναι ένα «κουκλίστικο» ορεινό χωριό του νομού Αχαΐας, που βρίσκεται πολύ κοντά στα Καλάβρυτα. Περνώντας την εντυπωσιακή μεταλλική γέφυρα, θα φτάσετε στο σταθμό του χωριού που είναι μία από τις στάσεις του Οδοντωτού. Το σκηνικό εδώ είναι κινηματογραφικό. Από τη μια τα πέτρινα κτήρια του σταθμού και από την άλλη η πλούσια βλάστηση του φαραγγιού του Βουραϊκού με τους ήχους του ποταμού, να είναι η απόλυτη απόδραση από την καθημερινότητα.

Ζαχλωρού: Γνωρίστε το καταπράσινο Ελληνικό χωριό κόσμημα με  την ωραιότερη διαδρομή τραίνου στην Ελλάδα

Η ιστορία του παραδείσου της Ζαχλωρούς

Η Ζαχλωρού, κτίστηκε σε κτήματα του μοναστηριού του Μεγάλου Σπηλαίου. Οι πρώτοι κάτοικοί του χωριού ήρθαν από  τα  Ζαγοροχώρια  της  Ηπείρου κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Η ονομασία του χωριού  έχει σλαβική προέλευση. Προέρχεται από τη λέξη Ζαγορού που σημαίνει ο τόπος που βρίσκεται πίσω από το βουνό.

Οι κάτοικοι του χωριού, ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και τη γεωργία και μετακινούνταν κατά την περίοδο του χειμώνα. Αυτοί που ζούσαν στην Κάτω Ζαχλωρού, πήγαιναν στα Ζαχλωρίτικα κοντά στο Διακοφτό και αυτοί που έμεναν στην Άνω Ζαχλωρού στη Ροδιά, κοντά στο Αίγιο.Το 1943, τα χωριά καταστράφηκαν από τους Γερμανούς. Στο παρελθόν, η πρόσβαση στη Ζαχλωρού γίνονταν μόνο με τον Οδοντωτό. Το χωριό αναπτύχθηκε τουριστικά λόγω του μοναστηριού του Μεγάλου Σπηλαίου, που ήταν προορισμός πολλών προσκυνητών.

Πώς θα φτάσεις στη Ζαχλωρού

Η Κάτω Ζαχλωρού απέχει περίπου δυόμιση ώρες οδικώς από την Αθήνα. Από την Ολύμπια οδό Κορίνθου Πατρών θα βγεις στην έξοδο Πούντας – Καλαβρύτων και μετά από 40′ οδήγησης σε ένα δρόμο με αρκετές στροφές θα δεις την ταμπέλα ‘Κ. Ζαχλωρού’ και θα στρίψεις δεξιά στο δρόμο που οδηγεί προς το χωριό. Λίγο πριν μπεις στο χωριό θα διασχίσεις μια γέφυρα και τις ράγες του Οδοντωτού. Προσοχή γιατί οι γραμμές σε εκείνο το σημείο είναι αφύλακτες.

Ζαχλωρού: Γνωρίστε το καταπράσινο Ελληνικό χωριό κόσμημα με  την ωραιότερη διαδρομή τραίνου στην Ελλάδα

Αξιοθέατα στον παράδεισο της Ζαχλωρούς – Τι να δείτε

Τα στολίδια της Ζαχλωρούς, είναι το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου και το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού. Το φαράγγι ξεκινά  3 χλμ βόρεια  της Ζαχλωρούς, συνεχίζει παράλληλα με το ποτάμι που εκβάλλει κοντά στο Διακοφτό. Έχει ενταχθεί στον κατάλογο των περιοχών Natura 2000. Στο κομμάτι που βρίσκεται στη Ζαχλωρού, συναντάμε δασώδη σχεδόν παραποτάμια βλάστηση. Κάποιοι θεωρούν ότι  η ονομασία του προέρχεται από τον έντονο  ήχο βουρ… που κάνουν τα νερά του.

Η σωστότερη ερμηνεία ειναι αυτή που θέλει να προέρχεται από την αρχαία πόλη Βούρα, που βρίσκονταν στο σημερινό χωριό Τράπεζα. Το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου είναι κολλημένο πάνω σε  βράχο, σ΄ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς. Χτίστηκε κατά τη βυζαντινή εποχή, ύστερα από εύρεση εικόνας της Παναγίας , φτιαγμένη από κερί, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η θέα από το μοναστήρι προς το φαράγγι του Βουραϊκού μοναδική.

Μην παραλείψετε, κατά την επίσκεψή σας, να δείτε το σκευοφυλάκιο με τα πολύτιμα κειμήλια της μονής, τη βιβλιοθήκη και τη σπηλιά που βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, από τους Συμεών και Θεόδωρο, μοναχούς από τη Θεσσαλονίκη, που έφτασαν στην περιοχή, ύστερα από ξεχωριστά οράματα που είδαν και οι δύο. Μία βοσκοπούλα,  η Ευφροσύνη, τους οδήγησε στη σπηλιά. Το μοναστήρι έχει υποστεί πολλές καταστροφές κατά τη διάρκεια των αιώνων, αλλά η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας κατάφερε να διασωθεί !  

Ζαχλωρού: Γνωρίστε το καταπράσινο Ελληνικό χωριό κόσμημα με  την ωραιότερη διαδρομή τραίνου στην Ελλάδα

Τι άλλο να κάνεις στη Ζαχλωρού

Δε νοείται να πάτε  Ζαχλωρού και να μη περπατήσετε έστω και λίγο παράλληλα με τις γραμμές του Οδοντωτού  για να θαυμάσετε τις ομορφιές του Βουραϊκού ! Η διαδρομή  Ζαχλωρού – Διακοφτό, είναι κατηφορική και  για πολλούς η ομορφότερη του φαραγγιού. Εδώ θα συναντήσετε  τα  λεγόμενα  «Μετέωρα της Ζαχλωρούς» με τα  τα εντυπωσιακά της  βράχια, ενώ παράλληλα με τη γραμμή, θα δείτε φυλάκια και βάσεις  υδατόπυργων. Μία άλλη πεζοπορία διάρκειας 1,5 ώρας,  είναι   Ζαχλωρού – Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Το μονοπάτι ξεκινά από το εστιατόριο που βρίσκεται στη μεταλλική γέφυρα της Ζαχλωρούς, στρίβετε αριστερά από το σταθμό του Οδοντωτού και ακολουθώντας τη σήμανση, φτάνετε στην άσφαλτο.  Στο κιόσκι, συνεχίζετε αριστερά για 300 μέτρα  και μετά δεξιά και ακολουθείτε το δρόμο για  το μοναστήρι « Μέγα Σπήλαιο».    

Το ιστορικό τραίνο στον παράδεισο της Ζαχλωρούς

Η Σιδηροδρομική Γραμμή Διακοπτού – Καλαβρύτων, ευρύτερα γνωστή ως Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων , είναι οδοντωτή σιδηροδρομική γραμμή στενού εύρους στην Αχαΐα που συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα.

Αποτελεί έργο της περιόδου του Χαριλάου Τρικούπη που ξεκίνησε το 1889 και εγκαινιάστηκε στις 10 Μαρτίου 1896 επί κυβερνήσεως Θεόδωρου Δηλιγιάννη. Αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έργα για την εποχή του λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου εδάφους αλλά και του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο κατέληγε, καθώς ο Οδοντωτός αποτελεί τον ορεινότερο σιδηρόδρομο της Ελλάδας. 

Για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε με την τεχνική της οδόντωσης κατά την οποία το τραίνο γαντζώνεται, χρησιμοποιώντας κατάλληλα γρανάζια, σε οδοντωτές σιδηροτροχιές στις διαδρομές όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 10%. Ο σιδηρόδρομος διασχίζει το Φαράγγι του Βουραϊκού περνώντας σε μεγάλο μήκος του από σήραγγες και γέφυρες, καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 χιλιομέτρων. 

Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για τουριστική περιήγηση σε μία από τις ομορφότερες και εντυπωσιακότερες διαδρομές της Ελλάδας, ενώ επίσης κάθε χρόνο κατά την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, διοργανώνεται από το «Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων», το «Πανελλήνιο Πέρασμα» του φαραγγιού με τη συμμετοχή εκατοντάδων ορειβατών και πεζοπόρων.

Ζαχλωρού: Χρήσιμα τηλέφωνα

  • Αστυνομία Καλαβρύτων : 2610695000,
  • Νοσοκομείο Καλαβρύτων : 2610223812
  • Δρομολόγια Οδοντωτού  : 269202224
  • Μοναστήρι Μεγάλου Σπηλαίου :  2692023130

Προτεινόμενα