Αφράτη τυρόπιτα: Γεμιστή με βελούδινη κρέμα φέτας και κεφαλογραβιέρας
Μια πεντανόστιμη και ονειρεμένη συνταγή για αφράτη τυρόπιτα με βουτυράτη κρέμα από κεφαλογραβιέρα και φέτα. Φτιάξτε αυτή την συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και κοστίζει μόνο 12€.
Υλικά:
- 1 συσκευασία Σφολιάτα Χρυσή Ζύμη ή 1 συσκευασία Χωριάτικο Φύλλο Χρυσή Ζύμη
- 500 γρ. φέτα, κατά προτίμηση βαρελίσια, θρυμματισμένη
- 300 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
- 4 αυγά
- 400 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι, πιπέρι, κατά προτίμηση λευκό
- ελαιόλαδο για το άλειμμα
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθεί και να πάρει λίγο χρώμα.
- Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα, χωρίς αλευρένιους σβόλους. Τραβάμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
- Ρίχνουμε τα τυριά και τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή, γιατί τα τυριά και πικάντικα είναι, και αλμυρά).
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και αλείφουμε καλά με λάδι το ταψί (38 εκ.).
- Απλώνουμε το 1 φύλλο σφολιάτας, (ή 4 φύλλα χωριάτικα, λαδωμένα πολύ καλά το καθένα ξεχωριστά), έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
- Απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας (ή με τα υπόλοιπα χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα καλά το καθένα ξεχωριστά).
- Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
- Λαδώνουμε την επιφάνεια, τη χαράσσουμε σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στον φούρνο (για να ψηθεί καλά και από κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Ακαταμάχητη συναταγή για αφράτη τυρόπιτα ταψιού με τραχανά και φέτα χωρίς φύλλο
Μια εύκολη συνταγή για να φτιάξετε τυρόπιτα ταψιού με τραχανά και φέτα χωρίς φύλλο, μια πίτα που μπορείτε να απολαύσετε όλες τις ώρες της ημέρας και είναι ιδανική επιλογή για σνακ ή ελαφρύ γεύμα όταν δεν έχετε πολύ διαθέσιμο χρόνο για μαγείρεμα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο φέτα αν θέλετε αν και με την πρόσθεση γραβιέρας το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό!
Η είδηση της ημέρας
Υλικά:
- 1 ποτήρι τραχανάς
- 3 αυγά
- 1 ποτήρι γάλα
- 2 ποτήρια νερό
- 350 γρ. φέτα
- 1 κούπα καλαμποκάλευρο
- 1 κούπα γάλα
- Μισή κούπα φέτα θρυμματισμένη
- 5 κουτ.σούπας βούτυρο
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε το νερό με αλάτι και τον τραχανά
- Ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά και προσθέτουμε ένα ποτήρι γάλα
- Ανακατεύουμε για άλλα 10 λεπτά
- Προσθέτουμε την φέτα τριμμένη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει προσθέτουμε δύο αυγά χτυπημένα
- Σε ένα μπολ βάζουμε το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν, το γάλα και ανακατεύουμε
- Ρίχνουμε το βούτυρο και μισή κούπα φέτα
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε το μείγμα όπως στις τάρτες
- Αδειάζουμε τον τραχανά και ρίχνουμε από πάνω ένα χτυπημένο αυγό
- Πασπαλίζουμε με τριμμένη φέτα και ψήνουμε στους 170-180 για 45 λεπτά
- Η τυρόπιτα με τραχανά χωρίς φύλλο είναι έτοιμη