Άνοιγμα θεάτρων: Ξεκινούν οι θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα μετά από 8 μήνες

by Newsroom i-diakopes.gr
Άνοιγμα θεάτρων: Ξεκινούν οι θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα μετά από 8 μήνες

Άνοιγμα θεάτρων: Αρχίζουν ξανά οι παραστάσεις στην Αθήνα – τι πρωτόκολλα θα ισχύσουν

Άνοιγμα θεάτρων: Έπειτα από οκτώ μήνες, πολλές αντιδράσεις και πρόβες με μάσκες, τα θέατρα που είναι κλειστά θα ανοίξουν. Με διαδικασία που να ακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα. Χωρίς πλαφόν θέσεων, με πληρότητα 30%, υποχρεωτική χρήση μάσκας και έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Έτσι θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν το κοινό αυτή την εβδομάδα οι θεατρικές σκηνές στην Αθήνα.

Μετά από οκτώ μήνες, πολλές αντιδράσεις και πρόβες με μάσκες, τα θέατρα στην Αθήνα που είναι κλειστά θα ανοίξουν. Η διαδικασία του ανοίγματος θα γίνει με βάση των επιδημιολογικών δεδομένων που θα καθορίζουν την πληρότητα και τα πρωτόκολλα λειτουργίας ανάλογα με το βαθμό κινδύνου. Η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων που έχουν τεθεί στο επίπεδο 3 (δηλαδή σε αυτό της αυξημένης επιτήρησης) ξεκινάει από σήμερα Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και θα ισχύει για δυο εβδομάδες. Αυτά τα μέτρα τάσσονται στον νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή (9/10) από τη Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας και στον οποίο εντάσσεται η περιφέρεια Αττικής. Επιπλέον, το υπουργείο Πολιτισμού με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας πραγματοποιούν σχέδιο στήριξης των θεάτρων με την επιδότηση κενών θέσεων.

Με ποιες πρεμιέρες θα ανοίξουν τα θέατρα τον Οκτώβριο

Πολλές είναι οι σκηνές που θα κάνουν πρεμιέρα με παραστάσεις που είχαν προγραμματίσει για την περασμένη άνοιξη, και έμειναν σε αναμονή εξαιτίας της πανδημίας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το Εθνικό Θέατρο που θα αρχίσει τις παραστάσεις του από τη Σκηνή Παξινού στις 16 Οκτωβρίου με τη μαύρη κωμωδία «Παίζοντας το θύμα» των πολυβραβευμένων Ρώσων συγγραφέων Όλεγκ και Βλαντιμίρ Πρεσνιακόφ. Η σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η παράσταση ήταν να κάνει πρεμιέρα τον περασμένο Μάρτιο. Έπειτα θα ακολουθήσουν στην Κεντρική Σκηνή «Η κυρία του Μαξίμ» του Ζωρζ Φεντώ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (23/10). Στη Σκηνή Κοτοπούλη το «Φεγγάρι από χαρτί» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου (22/10). Στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» το «Σ’ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αβρανά (23/10).

Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση είναι έτοιμη για πρεμιέρα μέσα στον Οκτώβριο η παράσταση του Ανέστη Αζά στην πρώτη του συνεργασία με τη Λένα Κιτσοπούλου, «Ερωτικές Καρτ Ποστάλ από την Ελλάδα». Ηταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Μάρτιο. Έχει να κάνει σχέση για ένα «αντι- αφιέρωμα» στο καλοκαίρι της Ελλάδας, την αναμονή του έρωτα και την εξαγορά των αναμνήσεων, συνοδευόμενο με «εικόνες πανδημίας».

Το θέατρο Πορεία που έκανε ήδη την πρώτη του πρεμιέρα μέσα από το Ίντερνετ σε πραγματικό χρόνο (Real Τime Live streaming) στις 11/10 με τον «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση. Σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, ξεκινάει τις live παραστάσεις του την Τρίτη 13/10. Το έργο βασισμένο στο σαιξπηρικό αριστούργημα, σε σκηνοθεσία του Αργύρη Πανταζάρα «This is not Romeo & Juliet». Πρωταγωνιστές τον ίδιο και την Έλλη Τρίγγου. Από την Τετάρτη 14/10 κάνει επιστροφή στο θέατρο για να υποδεχτεί το κοινό του και ο «Γιούγκερμαν» για πέντε παραστάσεις (sold out) και ένα live streaming.

Άνοιγμα θεάτρων: Ξεκινούν οι θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα μετά από 8 μήνες

Με νέες πρεμιέρες θα ανοίξουν τα θέατρα

Ο θεατρικός χάρτης της νέας σεζόν περιλαμβάνει νέα ανεβάσματα αλλά και επαναλήψεις παραστάσεων που αγάπησε το κοινό. Μία από τις πρεμιέρες είναι το «Τρίτο Στεφάνι», το μυθιστόρημα-σταθμός του Κώστα Ταχτσή. Θα παιχτεί από 16/10 στο θέατρο Παλλάς. Με την σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, και τις Μαρία Καβογιάννη και Μαρία Κίτσου να υποδύονται τους περίφημους ρόλους της Εκάβης και της Νίνας. Η παρουσίαση της τεράστιας παραγωγής των Θεατρικών Σκηνών θα γίνει σε ολοκαίνουρια διασκευή. Έτσι θα τονίζει τα αφηγηματικά χαρίσματα και την ποίηση του μυθιστορήματος. Πάντα με σεβασμό στη προδιάθεση του συγγραφέα για μια ιστορία που, όπως και η ζωή, αρχίζει και τελειώνει σαν κύκλος.

Την ίδια μέρα, έχει πρεμιέρα στο άνοιγμα του θεάτρου Μικρό Παλλάς η Χάρις Αλεξίου, η οποία με αφορμή το θεατρικό αφήγημα «Μεταμφίεση» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, θα ανέβει στη σκηνή. Θα απευθυνθεί στο κοινό μέσα από τη θεατρική πράξη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Τη σκηνοθεσία την έχει αναλάβει ο Σταύρος Ράγιας. Η Ρένη Πιττακή βάζει το αποτύπωμα της σε έναν αριστοτεχνικό μονόλογο. Από το πιο πρόσφατο θεατρικό έργο του Κρίστοφερ Χάμπτον, «Μια Γερμανίδα Γραμματέας». Το έργο εμπνευσμένο είναι από τη ζωή, και τις εξομολογήσεις, της Μπρουνχίλντε Πόμσελ , μιας από τις γραμματείς του Γκέμπελς. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης (από 14/10).

Από τις 15/10 θα παιχτεί στο Νέο Ακάδημο, σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ, το βραβευμένο με Tony έργο «Ξυπόλυτοι στο Πάρκο» του κυρίαρχου της κωμωδίας Νηλ Σάιμον. Με τους Άρη Λεμπεσόπουλο, Βασιλική Τρουφάκου και Αργύρη Αγγέλου. Ενώ από τις 17/10 το θέατρο Νέος Ακάδημος παρουσιάζει και το διάσημο έργο μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι «Ποντικοπαγίδα». Σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Κίρκης Καραλή. Θα συναντήσουμε στη διανομή μεταξύ άλλων τους Ερρίκο Λίτση, Ράνια Οικονομίδου, Μαρία Κωνσταντάκη και Αποστόλη Τότσικα.

Παλιές επιτυχίες επιστρέφουν με το άνοιγμα των θεάτρων

Με το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Ω, τι ευτυχισμένες μέρες» θα κάνει πρεμιέρα στη θεατρική σεζόν το Θέατρο Τόπος Αλλού (16/10). Σε αναθεωρημένη μετάφραση και σκηνοθεσία του Νίκου Καμτσή. Πρωταγωνιστές τους Νικολέτα Βλαβιανού και Νίκο Καραστέργιο. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι έτοιμο να παρουσιάσει από τις 22/10 την Όλια Λαζαρίδου και την παράσταση «Έξι φορές». Σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη. Η παράσταση κάνει λόγο στη μαγεία και στην τέχνη του θεάτρου. Έχει εμπνευστεί αρχικά από τα θρυλικά «Έξι μονόπρακτα» που είχε ανεβάσει η Έλλη Λαμπέτη το 1978 (στα οποία η πρωτοεμφανιζόμενη τότε Ό. Λαζαρίδου έπαιζε έναν βουβό ρόλο).

Το Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, φέτος θα κάνει μετάβαση σε νέα εποχή. Αφού o πολιτιστικός οργανισμός «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου έχει αναλάβει για τα επόμενα 10 χρόνια το ιστορικό θέατρο της Κυψέλης. Η σεζόν ξεκινάει στις 23/10 με το έργο «Τέφρα και Σκιά» του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Ήμελλο και τη Μαρία Σκουλά. Στο θέατρο Ριάλτο, από τις 23/10 ο Αντώνης Καφετζόπουλος μαζί με τον Στάθη Σταμουλακάτο και τον γιο του Γιώργο Καφετζόπουλο που πρωταγωνιστεί και κάνει τη πρεμιέρα του του ως θεατρικός συγγραφέας. Πρόκειται για μία απρόσμενη κωμωδία καθημερινής βίας με τίτλο «ΤΑΟ». Η σκηνοθεσία είναι της Δανάης Σπηλιώτη.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων που θα ξεκινήσουν το άνοιγμα της θεατρικής σεζόν

Στις 30/10, κάνει πρεμιέρα στην κεντρική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου η «Συνοικία το όνειρο» σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη. Το κείμενο της παράστασης είναι βασισμένο στο σενάριο της ομώνυμης ταινίας του 1961. Σε σκηνοθεσία Αλέκου Αλεξανδράκη, ο Τάσος Λειβαδίτης και ο Κώστας Κοτζιάς. Ενώ σημαντικό ρόλο, θα έχουν η μουσική και τα τραγούδια που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης για την ταινία. Τα οποία η ερμηνεία τους θα είναι ζωντανή στην παράσταση από τον Ζαχαρία Καρούνη με τη συνοδεία ορχήστρας.

Η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στο θέατρο. Ανεβάζοντας στο «Αποθήκη» της οδού Σαρρή το υποψήφιο για βραβείο Tony θεατρικό έργο «Good People» του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικάνου συγγραφέα David Lindsay-Abaire. Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα (από 30/10). Στις πρεμιέρες του Οκτωβρίου είναι επίσης παραστάσεις που επαναλαμβάνονται λόγω μεγάλης επιτυχίας, καθώς και άλλες που ξεκίνησαν την περασμένη σεζόν και δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους λόγω του lockdown.

Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται: Το «Master Class» σε σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου που επιστρέφει στο Θέατρο «Δημήτρης Χορν» με την ερμηνεία της Μαρία Ναυπλιώτου στον ρόλο της Μαρίας Κάλλας (από 14/10), τη «Νόρα»- τη μεγάλη επιτυχία του Θεάτρου Άττις, που επαναλαμβάνεται για τρίτη χρονιά σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου με τη Σοφία Χιλλ (από 16/10). Τον «Ρινόκερο» του Ευγένιου Ιονέσκο που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας, με πρωταγωνιστή τον ‘Αρη Σερβετάλη στο θέατρο Κιβωτός (από 16/10). Την «Κατερίνα» του Γιώργου Νανούρη με τη Λένα Παπαληγούρα που κάνει επιστροφή στο θέατρο Βεάκη για λίγες μόνο παραστάσεις (από 18/10). Την «Μαρίκα»-μια παράσταση βασισμένη από τη μυθιστορηματική ζωή και το έργο της Μαρίκας Κοτοπούλη σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με την Νένα Μεντή στο Θέατρο Χώρα (από 16/10).

Οι παραστάσεις που θα ανοίξουν την αυλαία των θεάτρων

Επιπλέον θα ανεβούν ξανά η «Βασίλισσα της ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα που έπειτα τα καθημερινά sold out στο θέατρο Επί Κολωνώ, επιστρέφει δριμύτερο αυτή τη φορά στο Σύγχρονο Θέατρο σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη (από 23/10), «Το Επάγγελμα Της Μητρός Μου» του Μποστ σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου στο Θέατρο Στοά (από16/10), το «Δείπνο Ηλιθίων, που έρχεται για πέμπτη χρονιά στο Θέατρο Κάππα σε σκηνοθεσία Σπύρου Παπαδόπουλου (από 15/10). «Το δάνειο» του Τζόρντι Γκαλθεράν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά στο Από Μηχανής (από 21/10).

Το μεταφυσικό ψυχολογικό θρίλερ «Η Γυναίκα με τα Μαύρα» της Σούζαν Χιλ σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη στο θέατρο Πειραιώς 131. Με τον Τάσο Χαλκιά στη θέση του Νίκου Κουρή (από 21/10). Τη μοντέρνα κωμωδία του Γιώργου Καπουτζίδη «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!» στο θέατρο Ηβη (από 15/10). Το βραβευμένο θεατρικό έργο «Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου. Σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη στο Μικρό Χορν (από 24/10). Ενώ ο «Οιδίπους» του Δημήτρη Καραντζά κάνει επιστροφή για δύο τελευταίες παραστάσεις στις 20 και 21 Οκτωβρίου στο θέατρο Ακροπόλ.

Προτεινόμενα